Politisk stuegang: For mange overlæger på sygehusene

PODCAST: Hjemsendelsen af direktøren for Statens Seruminstitut, lægespecialernes kommende rivegilde og årets vigtige forhandlinger med de praktiserende læger er på tapetet i dette program. Og så kommer Overlægeforeningens formand på besøg til interview om blandt andet eksplosionen i overlæger, Sundhedsplatformen og sundhedsvæsenets sande tilstand.

Udsendelsens deltagere. Fra Venstre: Torben Mogensen, Lisbeth Lintz, Ole Toft, Sidsel Vinge. 
Udsendelsens deltagere. Fra Venstre: Torben Mogensen, Lisbeth Lintz, Ole Toft, Sidsel Vinge. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Fra 2001 til 2018 steg antallet af overlæger, så 6.500 af landets 18.000 sygehuslæger i dag formelt er ledere i kraft er deres overlægetitel.

Men er der behov for så mange overlæger, når der er kommet færre, men større sygehuse i samme periode? Og hvad med de overlæger, der udelukkende fik titlen for at acceptere en konkret stilling?

Det er nogle af de spørgsmål, der bliver diskuteret i Politisk Stuegang, hvor månedens gæst er Overlægeforeningens formand, Lisbeth Lintz.

Regeringen har sikret sundhedsvæsenet det største løft i ti år med omkring 2,8 milliarder kroner, men ifølge Lisbeth Lintz skal man ikke forvente, at personalet i år vil mærke en markant positiv forskel.  

”Jeg tror, at det først er om en årrække, hvor der forhåbentlig er tilført endnu flere ressourcer, at vi kan mærke det på arbejdsmiljøet,” siger Lisbeth Lintz, hvis medlemmer de seneste år jævnligt har kickstartet mediedebatten om sundhedsvæsenets tilstand med kronikker eller åbne breve.

Behov for reform af ledelsen på sygehusene
I interviewet med Lisbeth Lintz bliver der kastet et kritisk blik på de mange overlægers rolle i driften af sygehusene, og om de ser sig selv som menige læger eller som ledere.

Sidsel Vinge og Torben Mogensen peger begge på behovet for en reform af ledelsen af sygehusene med så mange overlæger.

Torben Mogensen er tidligere lægelig vicedirektør på Hvidovre Hospital, nu professor i sygehusdrift og formand for Lungeforeningen. Han understreger, at de stadig større sygehusafdelinger i sig selv gør det sværere at sikre ordentlig ledelse.

”Men man kan sige det stensikkert. Den ledelsesstruktur, vi har i øjeblikket, er også fuldstændig utidssvarende, fordi der er så mange overlæger ansat,” siger Torben Mogensen. Han erkender selv at have oprettet overlægestillinger for at lokke læger til. En tilståelse Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V) også er kommet med på regionernes vegne.

Sidsel Vinge finder det paradoksalt, at man er endt i en situation, hvor man har 6.500 overlæger, som på papiret er ledere, mens man på sygehusene skriger på bedre ledelse.

Derfor mener hun, at man bør stille sig spørgsmålet: ”Hvad betyder det, at 6.500 er overlæger? I hvilken forstand er de så ledere? Og for hvad og for hvem?”

Hun peger på, at der ingen andre steder i velfærdsstaten er ansat så relativt mange ledere.

Lintz: Vi ønsker en reform
Lisbeth Lintz er helt enig i behovet for en ledelsesreform af sygehusene.

”Reformen går jo ikke nødvendigvis på, at man skal ansætte flere overlæger, den går først og fremmest på, at man faktisk får lavet en ledelsesstruktur, som er relevant og tidssvarende,” siger hun.

Ifølge hende forsøgte Overlægeforeningen at tage spørgsmålet op ved de seneste overenskomstforhandlinger mellem regionerne og overlægerne.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Dokumentation

Det talte de om: 

  • Interview: Formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz
  • Ny kontorchef i KL
  • Direktør sendt hjem og advokatundersøgelse hos Statens Seruminstitut
  • Ny dimensioneringsplan – hvilke medicinske specialer skal op- eller nedprioriteres, når man skal beslutte, hvor mange speciallæger der skal uddannes i fremtiden?
  • Ny overenskomst for de praktiserende læger. Hvad er udsigterne til at overenskomsten bliver et stort spring fremad? Hvor meget har den nuværende overenskomst sikret af fornyelse? (Programmet er optaget inden PLO og Danske Regioner udgav fælles vision for almen praksis.)
  • Hjerneblødninger: På Randers Sygehus skal man veje skrald og Folketingets behandling af ME-patienter
  • Genistreger: Sundhedsstyrelsens håndtering af debatten om afviste sygehushenvisninger. Læs den her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Lintz Christensen

Formand, Akademikerne
cand.med. (Københavns Uni. 1994), speciallæge i geriatri, speciallæge i intern medicin

0:000:00