Politisk stuegang: Regeringen vil have alt for meget med i psykiatriplan

PODCAST: En tiårsplan for psykiatrien skal fokusere på de alvorligt psykisk syge, mener eksperterne i denne omgang Politisk Stuegang. Lyt med, når Ole Toft, Sidsel Vinge og Leif Vestergaard Pedersen gennemgår de sundhedspolitiske udmeldinger i regeringens forståelsespapir.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Regeringen vil invitere til forhandlinger om en tiårsplan for psykiatrien, men de vil alt for meget, når de også vil løse problemer med psykisk sårbarhed i samme ombæring. Det mener de to eksperter i denne udgave af Politisk Stuegang. 

"Et af psykiatriens problemer er, at vi forventer, at den skal tage sig af en række problemer omkring ondt i livet," siger Sidsel Vinge, projektchef i Vive.

”Det er kernepsykiatrien, vi skal have løftet. Det er der, vi har de komplicerede forløb og en høj overdødelighed,” supplerer Leif Vestergaard Pedersen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Samtidig slår de fast, at der er brug for mere sammenhæng i behandlingen af alvorligt psykisk syge:

"Vi bliver nødt til at skabe en meget bedre sammenhæng mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien," mener Sidsel Vinge.

Heunicke får kam til sit hår
I programmet analyserer vært Ole Toft sammen med Vinge og Vestergaard Pedersen betydningen af sommerens regeringsskifte.

Gæsterne vurderer, at Magnus Heunicke (S) får kam til sit hår med det nye sundhedsudvalg, hvor erfarne sundhedspolitikere som Sophie Løhde (V), Ellen Trane Nørby (V) og Liselott Blixt (DF) nok skal holde ham til ilden. 

Der er dog enighed om, at regeringens første meldinger på sundhedsområdet danner grundlag for et bredt politisk samarbejde:

"Der er basis for at lave nogle forlig hen over midten, og det er meget positivt," siger Sidsel Vinge.

Det taler panelet også om:

  • Regeringens forståelsespapir
  • Kommunernes rolle i sundhedsvæsenet
  • Fremtiden for almen praksis
  • Prioritering
  • Sundhedsaftaler
  • Ulighed i sundhed

 

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Forrige artikel Dagens podcast: Kan psykiatrien nu se frem mod et økonomisk løft? Dagens podcast: Kan psykiatrien nu se frem mod et økonomisk løft? Næste artikel Dagens podcast: Betyder det historiske løft til sundhedsområdet så flere sygeplejersker? Dagens podcast: Betyder det historiske løft til sundhedsområdet så flere sygeplejersker?