Debat

Regionrådsmedlem: Efter sagen om Alles Lægehus bør vi revurdere hele honorarstrukturen for praktiserende læger

Den nuværende honorarstruktur er baseret på tillid, og jeg er ikke overrasket over, at denne tillid kan brydes af de få, som gerne vil snyde. Derfor bør systemet gentænkes, så regionerne har bedre muligheder for at føre kontrol, skriver Brian Høier. 

Som udefrakommende kan det virke helt absurd, at vi i sager, som ved Alles Lægehus, ikke har en bedre måde at kontrollere praktiserende læger på ved store afvigelser i honorarydelserne, skriver Brian Høier (S).
Som udefrakommende kan det virke helt absurd, at vi i sager, som ved Alles Lægehus, ikke har en bedre måde at kontrollere praktiserende læger på ved store afvigelser i honorarydelserne, skriver Brian Høier (S).Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Brian Høier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alles Lægehus er nu, med rette, anmeldt til politiet af Region Nordjylland. Dette på baggrund af afdækningen i DR’s Kontant. Den nuværende honorarstruktur er baseret på tillid, og jeg er ikke overrasket over, at denne tillid kan brydes i stor stil af de få, som gerne vil snyde.

Det er bare rigtig ærgerligt, fordi vi selvfølgelig har så mange dygtige og kompetente praktiserende læger, som passer deres lægegerning til stor gavn for patienterne. Med flere og flere af sager som ved Alles Lægehus, kommer der uundgåeligt et negativt syn på de resterende læger, som har fuldstændig rent mel i posen.

Den nuværende honorarstruktur er baseret på tillid, og jeg er ikke overrasket over, at denne tillid kan brydes i stor stil af de få, som gerne vil snyde.

Brian Høier (S)
Formand for Samarbejdsudvalg vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden

Regionerne skal kunne kontrollere efter

Som formand for Region Hovedstadens samarbejdsudvalg vedrørende almen praksis, er det gentagende gange, at vi har skulle behandle sager, hvor der er blevet fejlfortolket grundydelser eller tillægsydelser.

I nogle af de groveste sager, virker det til, at der bevidst er blevet fejlafregnet, og dette især set i lyset af, at pågældende praksisser ikke har ønsket at samarbejde efterfølgende.

Det kan nemlig som udefrakommende virke helt absurd, at vi i disse sager ikke har en bedre måde at kontrollere praktiserende læger på ved store afvigelser i honorarydelserne.

Regionens eget system reagerer automatisk ved afvigelser fra gennemsnittet på over 25 procent. Dog står vi for ofte med frustrationen over ikke at kunne krydstjekke, om pågældende ydelser er korrekt afregnet. Vi har nemlig ikke adgang til at sammenholde ydelsesafregning med journaldokumentation.

Så jeg glædes ved, at sundhedsministeren åbner op for at kigge på en lovændring, som vil gøre det nemmere for regionerne at kunne kontrollere efter.

Kritikken fra PLO er under lavmålet

Automatreaktionen fra PLO var herved, at regionsmedarbejdere i så fald vil kunne sidde at snage i patienternes journaler. Det synes jeg er under lavmålet og vil gerne minde om, at tilliden skal gå begge veje.

Jeg tænker i øvrigt også, at vores administration har haft rigeligt med andet at tage sig til. Der var nemlig hele 1176 sager om tilbagebetaling i 2023, som har medført knapt 19 millioner i tilbagebetalinger.

Læs også

Formand for PLO, Jørgen Skadborg, har på Twitter kaldt ovenstående kontrolindsats for både “pjat og småtingskontrol”. I stedet ønsker han, at der fokuseres på at finde de rigtige afvigere og snydere.

Jeg kan dog ikke lade være med som regionsrådspolitiker at synes, at 19 millioner er mange af skatteborgernes penge. Herudover skal det nævnes, at vi i Region Hovedstaden har otte ansatte udelukkende til at udføre controlling.

Jeg synes, at det grundlæggende kalder på et behov for en revurdering af hele honorarstrukturen.

Brian Høier (S)
Formand for Samarbejdsudvalg vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden

Et spørgsmål, der falder mig ind, er derfor også, om disse penge ville være kommet tilbage til Regionen uden denne kontrolindsats?

Systemet belaster samarbejdet med regionerne

En opgørelse viser, at den øgede kontrolindsats har medført en øget tilbagebetaling til regionen. Der har både i 2022 og 2023 været flere opfølgningssager, som involverer mange praktiserende læger, og hvor der er tale om fejlanvendelse af overenskomstens ydelser og lokalaftale-ydelser.

Opfølgningen omfatter borgerhenvendelser, generelle opfølgningssager udvalgt på baggrund af risiko og væsentlighed, samt kontrolsager vedrørende afvigende ydelsesmønster hos enkelte praktiserende læger.

Jeg synes, at det grundlæggende kalder på et behov for en revurdering af hele honorarstrukturen. Er den for kompliceret at tyde, og er det samtidigt for nemt at omgås reglerne? Kunne der i virkeligheden være behov for en helt ny honorarstruktur?

Jeg har personligt talt med mange praktiserende læger, som mener, at det nuværende system stresser lægerne unødigt og belaster samarbejdet med Regionerne.

Jeg mener, at vi skal have reformeret aftalen, så der ikke er alle de fortolknings- og fejlmuligheder. Til gavn for lægerne, Regionerne og ikke mindst patienterne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Høier

Regionsrådsmedlem (S), Region Hovedstaden, sygeplejerske, Psykiatrisk Center Amager
sygeplejerske

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00