Rygeforbud eller røgfri zoner?

15/9-04: Ministeren oplyser Nasar Khader (RV), at regeringen vil tage stilling til, om der er behov for yderligere regulering i relation til røgfri miljøer på arbejdsmarkedet.

Jeg har med interesse læst AMI rapportens konklusioner, der bestemt giver stof til eftertanke. Samtidig hæfter jeg mig ved, at rapporten ikke indeholder ny dokumentation vedr. passiv rygning, men alene "risikovurderer" konsekvenserne af passiv rygning i en dansk kontekst på baggrund af et udvalg af udenlandske undersøgelser

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister:
Dokumentation
Spørger: Naser Khader (RV): Vil ministeren oplyse, hvornår han forventer at fremlægge resultaterne af sit såkaldte serviceeftersyn af røgfri miljøer i Danmark?

Begrundelse: Under førstebehandlingen af B 126 - forslag til folketingsbeslutning om røgfri miljøer - i Folketingssalen den 14. april 2004 kundgjorde ministeren, at han allerede havde igangsat et eftersyn af status for røgfri miljøer.

Svar fra ministeren: I min besvarelse af spørgsmål 4623 oplyste jeg bl.a., at jeg i henvendelserne til diverse myndigheder, organisationer m.v. om et serviceeftersyn for røgfri miljøer, som blev sendt fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 6. april og den 3. maj 2004, bad om at måtte modtage tilbagemeldinger inden udgangen af juli måned 2004.

Da der i slutningen af august stadigvæk manglede en hel del tilbagemeldinger, og da jeg lægger vægt på at få så fuldstændigt et billede af status på dette område som muligt, rykkede ministeriet for de manglende tilbagemeldinger i brev af 1. september.

Jeg forventer at have tilbagemeldinger herfra i løbet af september 2004, således at jeg vil kunne fremlægge resultaterne heraf og forslag til regeringens fortsatte indsats på området i løbet af oktober/november 2004.

Spørgsmål: Vil ministeren kommentere konklusionerne og anbefalingerne i rapporten fra Arbejdsmiljøinstituttet om betydningen af passiv rygning for arbejdsmiljøet, herunder for tjenere og serveringspersonale, samt HORESTA's og RBF's fælles indstilling på baggrund af rapporten?

Begrundelse: I en rapport fra Arbejdsmiljøinstituttet (juni 2004) konkluderes det, at der "hvert år i Danmark sker 47 dødsfald af lungecancer, hjertesygdom, lungebetændelse og karsygdomme i hjerne, som kan tilskrives eksponering for passiv rygning på arbejdspladsen, og at der indtræffer 1072 sygdomstilfælde, der fører til hospitalsindlæggelse.(p. 8) Herunder sker mellem 5 og 10 dødsfald inden for restaurationsbranchen pr. år. Det konkluderes endvidere, at der foreligger tilstrækkelig sikker viden til at foretage regulering, der kan sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Både HORESTA og RBF har taget rapporten til efterretning og anbefaler på baggrund deraf lovmæssig regulering i restaurationsbranchen (pressemeddelelse af 12. august 2004).

Svar fra ministeren: Jeg har med interesse læst AMI rapportens konklusioner, der bestemt giver stof til eftertanke. Samtidig hæfter jeg mig ved, at rapporten ikke indeholder ny dokumentation vedr. passiv rygning, men alene "risikovurderer" konsekvenserne af passiv rygning i en dansk kontekst på baggrund af et udvalg af udenlandske undersøgelser.

Hvad angår henvendelsen fra HORESTA og RBF, så kan jeg oplyse, at jeg har inviteret de to organisationer til et møde den 22. september 2004 med henblik på en drøftelse af AMI rapportens konklusioner samt organisationernes opfordring til et lovgivningsmæssigt indgreb i forhold til passiv rygning i hotel- og restaurationsmiljøet.

Når jeg har haft lejlighed til at drøfte konklusionerne i AMI rapporten med brancheorganisationerne og når resultatet af serviceeftersynet af regler og aftaler om røgfri miljøer foreligger, vil regeringen tage stilling til, om der er behov for yderligere regulering i relation til røgfri miljøer på arbejdsmarkedet.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00