S og SF holder fast i Fair Løsning

FINANSLOVSFORSLAG: S og SF fastholder prioriteringerne på sundhedsområdet fra planen Fair Løsning i deres netop fremlagte finanslovsforslag for 2011.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

FRA S-SF's finanslovsudspil 2011:

Planen afskaffer fradraget for sundhedsforsikringer og afsætter i stedet penge til det medicinske område, livstruende sygdomme som kræft samt psykiatriområdet.

S og SF foreslår:

  • Flere ansatte og mere sammenhængende behandlingforløb indenfor det medicinske område.
  • Kræftplan; hurtigere og bedre diagnoser, behandlinger i verdensklasse og ret til rehabilitering.
  • Bedre behandling indenfor psykiatrien, styrkelse af den forebyggende indsats og midler til opfølgning. Særligt skal der sættes ressourcer af til børn- og ungepsykiatrien.
  • Ingen varighedsbegrænsning på sygedagpenge.
  • Liberalisering af salg af sygehusmedicin.
  • Mere fair konkurrence mellem offentlige og private sygehuse.
  • Længere periode før behandlingsgarantien træder i kraft for ikke livstruende sygdomme.

Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti fremlagde i dag deres samlede finanslovsforslag for 2011.

Der afsættes i S og SF's samlede finansforslag 1.200 mio. kr. til sundhedsområdet, hvor 800 mio. kr. går til bedre behandlinger og 400 mio. kr. til bedre forebyggelse.

Samtidig vil de to partier præcist som beskrevet i Fair Løsning hente 1.2 mia. kr. på sundhedsområdet med en række tiltag. Dernæst hentes der 700 mio. kr. ved at fjerne skattebegunstigelsen af de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.

Morten Bødskov (S) og Ole Sohn (SF) forklarede, at finanslovsforslaget 2011 er en slags første års udmøntning af Fair Løsning i forhold til sundhedsområdet.

"Vi har tre hovedprioriteringer, som vi fastholder fra Fair Løsning. Det indebærer et løft til de medicinske patienter, psykiatrien - bl.a. med fokus på børn- og ungepsykiatrien, og de livstruende sygdomme, hjerte- og kræftområdet," forsikrede Morten Bødskov til pressemødet.

De penge, som S og SF vil realisere fra sundhedsområdet, drejer sig bl.a. om liberalisering af sygehusmedicin, hvor sygehusene skal have lov at sælge medicin. De lover "mere fair konkurrence mellem offentlige og private sygehuse," hvilket skal ske ved lavere takster til privathospitalerne.

Desuden vil de også frigøre penge ved at ændre regeringens én måneds behandlingsgaranti, så den for nogle lidelsers vedkommende bliver længere.

Dokumentation

DOKUMENTATION: FRA S-SF-finanslovsforslaget:

Et bedre sundhedsvæsen for alle

S og SF vil sikre et velfungerende offentligt sundhedsvæsen baseret på, at alle har lige ret og adgang til sundhedsydelser uanset sygdomsbillede, økonomi, ansættelsesforhold m.v. Det betyder bl.a., at vi vil afskaffe fradraget for sundhedforsikringer. Til gengæld vil vi prioritere flere penge til nogle af de områder, der er blevet forsømt i de senere år. Det gælder især det medicinske område, livstruende sygdomme som kræft samt psykiatriområdet.

Langt størstedelen af alle akutte indlæggelser handler om medicinske patienter, hvis eneste mulighed er de offentlige sygehuse. Her mødes de af forsømte og nedprioriterede afdelinger, hvor personalemangel og overbelægning er hverdagskost. Vi vil sikre flere ansatte og mere sammenhængende behandlingsforløb indenfor det medicinske område.

Derudover er der behov for en styrket indsats på kræftområdet. Diagnoserne skal stilles hurtigere og bedre, og behandlingerne skal være i verdensklasse og patienterne skal have ret til rehabilitering. S og SF vil i fællesskab fremlægge et forslag til Kræftplan.

Endelig skal der sikres bedre behandlingstilbud indenfor psykiatrien. En styrkelse af den forebyggende indsats og midler til opfølgning, er nogle af de elementer, der skal opprioriteres indenfor psykiatriområdet. Især indenfor børn- og ungepsykiatrien skal der sættes ektra ressourcer ind.

Der afsættes ekstra 800 mio.kr. til mere og bedre sundhed i 2011.

Ingen varighedsbegrænsning på sygedagpenge

I dag kan længerevarende sygdomsforløb ikke bare have helbredsmæssige men også store økonomiske konsekvenser. Det kan det, fordi man mister retten til sygedagpenge, hvis man har været syg i mere end 52 uger og ikke falder under en af reglerne for forlængelser. Herefter er man som syg henvist til kontanthjælp eller en evt. ægtefælles indkomst, indtil ens fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet er afklaret.

S og SF ønsker at ophæve varighedsbegrænsning for udbetaling af sygedagpenge. Til gavn for den enkelte syge, der uden at tænke på økonomi kan komme sig over sin sygdom. En afskaffelse af varighedsbegrænsningen vil desuden medføre en administrativ besparelse for kommunerne svarende til de ressourcer, de anvender på at beregne varigheden af de udbetalte dagpenge m.v. Samlet set forventes en ophævelse at koste 20 mio.kr.

Finansiering - prioriteringer på medicin- og sundhedsområdet

S og SF har fremlagt forslag til prioriteringer for 1,2 mia. kr. Det drejer sig bl.a. om liberalisering af salg af sygehusmedicin, mere fair konkurrence mellem offentlige og private sygehuse - samt en længere periode før behandlingsgarantien træder i kraft for ikke livstruende sygdomme.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00