Debat

Sophie Hæstorp: Stil klare krav til kommunernes indsats mod mistrivsel

DEBAT: Regeringen skal tage det forebyggende arbejde alvorligt i psykiatriplanen. Stil krav til kommunernes indsats gennem fælles kvalitetsstandarder, skriver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Kommunerne skal have økonomi til, at de pædagogisk-psykologiske rådgivninger kan komme ud i i klasserne og institutionerne, skriver regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Kommunerne skal have økonomi til, at de pædagogisk-psykologiske rådgivninger kan komme ud i i klasserne og institutionerne, skriver regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S)
Formand for Region Hovedstaden

Alle børn og unge har ret til et trygt liv. Desværre er der i dag alt for mange børn og unge, der har mentale problemer og ikke trives i deres hverdag. Det går både ud over børnene og deres familie.

Vi skal som samfund tage hånd om mistrivsel med det samme, inden problemerne vokser sig så store, at de bliver til psykiatriske lidelser, der kræver behandling på de psykiatriske hospitaler i regionerne.

Det skal vi gøre for børnenes og de unges skyld, så de får den bedst mulige start på livet. Og det skal vi gøre for familiernes skyld. Når vi kan, skal vi for alt i verden undgå indgribende indsatser, der går ud over deres hverdag og børne- og ungdomsliv. 

Vi har et fælles ansvar regionerne og kommunerne imellem.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Formand for Region Hovedstaden

Hvis vi skal imødekomme mistrivsel, skal vi styrke den tidlige indsats i kommunerne. Det er kommunerne, der kender børnene og deres familier og ser dem i dagligdagen i daginstitutioner, skoler og klubber.

Dermed er det også her, at mistrivsel skal håndteres først. Det er en stor opgave, og hvis de skal hjælpe og støtte børn og unge i mistrivsel tidligt, kræver det ressourcer, hvis det skal gøres ordentligt.

Fælles ansvar for regioner og kommuner
Vi skal selvfølgelig i regionerne hjælpe, for vi har et fælles ansvar regionerne og kommunerne imellem. Det gør vi allerede rigtigt mange steder for eksempel med rådgivning til de pædagogisk-psykologiske rådgivninger (PPR) i kommunerne.

Den slags samarbejde på tværs af sektorer er godt, og det skal vi selvfølgelig gøre mere af. Men det er ikke nok. Det bliver ofte lidt spredt fægtning. De pædagogisk-psykologiske rådgivninger er meget forskelligt organiseret i kommunerne, og indsatsen bliver meget personafhængig.

Jeg vil derfor opfordre regeringen til at tage det forebyggende arbejde alvorligt, når de sætter sig ned for at blive enige om indholdet i den længe ventede psykiatriplan.

Stil klare krav til indsatsen i kommunerne gennem fælles kvalitetsstandarder, så borgerne ved, hvad de kan forvente, for eksempel som vi har med patientrettigheder i sundhedsvæsenet.

Læs også

Kommuner skal have økonomi til at løfte indsatsen
Gør forebyggelsen af mistrivsel til en bunden opgave. Og sæt penge af, så kommunerne rent faktisk har økonomi til at gøre det ordentligt og ansætte kvalificeret socialpædagogisk og psykologisk fagligt personale.

Sådan som PPR er organiseret nu, er deres opgave mange steder at rådgive og holde møder med de professionelle omkring barnet. De mødes meget sjældent med barnet selv.

Jeg synes, at kommunerne skal have økonomi til at løfte indsatsen, så de professionelle fra de kommunale pædagogisk-psykologiske rådgivninger har mulighed for at komme ud i klasserne og institutionerne.

En langt mere håndholdt og direkte indsats tæt på barnets hverdag vil helt sikkert løfte det forebyggende arbejde.

Dokumentation

Temadebat: Skal børne- og ungepsykiatrien nytænkes efter massiv patientvækst?

Hvert år havner flere børn og unge i psykiatrien.

Henvises der for mange eller for tidligt til psykiatrien? Hvordan sikrer vi effektive forebyggelsestilbud i det nære sundhedsvæsen? Og er der brug for strukturelle ændringer i de regionale behandlingstilbud?

Altinget giver i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, om de vil nytænke børne- og ungepsykiatrien.

Her er aktørerne:
 • Anders Kühnau (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland
 • Anne Marie Råberg Christensen, formand, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab
 • Carsten Obel, professor i almen medicin og mental børnesundhed, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
 • Eva Secher Mathiasen, formand, Dansk Psykologforening
 • Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget og psykiatriordfører
 • Knud Aarup, landsformand, Bedre Psykiatri
 • Nina Staal, klinikchef, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden
 • Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
 • Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand, Region Hovedstaden
 • Thomas Adelskov (S), formand, KL's socialudvalg, og borgmester, Odsherred Kommune
 • Torsten Bjørn Jacobsen, formand, Psykiatrifonden
 • Trine Torp (SF), medlem af Folketinget og psykiatriordfører.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024