Debat

Standard for patientsikkerhed

Koncentrat af lederen "Faste standarder for høj patientsikkerhed" i Sygeplejersken, fra Dansk Sygeplejeråd, blad 6, 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Samme mål. I fremtiden skal vi have et sammenhængende sundhedsvæsen med høj patientsikkerhed overalt. Det er der forskellige veje til. En af dem er, at det ikke er den enkelte kommune eller region, der beslutter, hvad høj patientsikkerhed vil sige.

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Patientsikkerhed peger i den retning. Rapporten handler om, at der skal udarbejdes standarder for patientsikkerhed, som kan indgå i Den Danske Kvalitetsmodel.

En af standarderne handler om sygeplejerskenormeringen. Det er næsten banebrydende!

Adskillige undersøgelser påviser, at der er en klar sammenhæng mellem sygeplejerskenormering og antallet af utilsigtede hændelser, indlæggelsestid og dødelighed. Lav sygeplejerskenormering medfører øget antal utilsigtede hændelser og i værste fald dødsfald, kvæstelser eller tab af funktionsevne. Forklaringen er blandt andet, at sygeplejerskerne er tæt på patienterne, og at det er vores vurdering, der er grundlaget for hurtig og effektiv lægeindsats. (...)

Derfor opfordrer Dansk Sygeplejeråd lovgiverne på Christiansborg til at ændre det forslag til sundhedslov, der bliver behandlet i disse dage. Kommunerne bør have pligt til at arbejde systematisk med at forbedre patientsikkerheden. Præcis som sygehusene har det i dag. Vi skal have et helt sundhedsvæsen med samme høje ensartede patientsikkerhed og kvalitet overalt - ikke et delt sundhedsvæsen, hvor der er forskel på kommuner og regioner.

Patientsikkerhed og kvalitetsudvikling er nært forbundne begreber i sundhedsvæsenet. Derfor er det meget tilfredsstillende, at den nye sundhedslov slår fast, at Den Danske Kvalitetsmodel gradvist skal dække hele sundhedsvæsenet, også kommunerne. Det har Dansk Sygeplejeråd kæmpet for længe. Men kommunerne bør have en deadline: Sundhedsloven bør stille krav om, at kvalitetsmodellen bliver indført i kommunerne senest to år efter, at regionerne begynder på det. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00