Debat

Sund mad i børnehaven, skolen og på arbejdet

DEBAT: Alle børn skal have sund mad - men der er jo ikke noget, der er gratis, skriver forbrugerminister Lars Barfoed (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Barfoed
Familie- og forbrugerminister (K)

Vi danskere tilbringer det meste af vores liv uden for hjemmet. Det gælder både børn og voksne, og vi indtager rundt regnet en tredjedel af vores kost i disse timer. Derfor skal det være muligt at få et sundt måltid mad midt på dagen - hvad enten det er i børnehaven, skolen eller på arbejdspladsen.

Det er et af initiativerne i regeringens fødevarepolitiske redegørelse, som blev debatteret i Folketinget den første december.

Regeringen mener, at dagtilbud, skoler og arbejdspladser skal tage stilling til og bære en del af ansvaret for kosten midt på dagen. Grundlæggende er det forældrenes ansvar at lære børnene de gode vaner og gå foran med et godt eksempel. Men jeg ser gerne, at dagtilbud og skoler tilbyder forældrebetalte madordninger.

Madordninger er aldrig gratis
Oppositionen mener tilsyneladende, at madordninger skal være gratis. Men der er jo ikke noget, der hedder gratis madordninger. Det vil koste samfundet rundt regnet 3 milliarder kroner at give statsfinansieret mad til børn i børnehaver og i alle landets skoler. Selv hvis vi havde 3 milliarder kroner ekstra i statskassen, synes jeg faktisk, at det vil være meget asocialt at bruge pengene til madordninger - og dermed forære vellønnede forældre gratis mad til deres børn.

Havde vi de midler til rådighed, burde de gå til de udsatte grupper, som har størst behov. Forældrene betaler jo i forvejen for rugbrød, pålæg, frugt og grønt, som kommer i børnenes madpakker. En nylig meningsmåling her i Altinget viste da også, at et stort flertal af danskerne mener, at udgifter til skolemad er et forældreansvar. Men det er klart, at vi må hjælpe de familier, der ikke har råd til en madordning. Derfor indeholder den nye dagtilbudslov, som jeg fremsætter i løbet af kort tid, også mulighed for, at kommunerne kan betale for maden til de børn, der f.eks. har friplads.

Kostpolitik i staten
Vi har også sat som mål, at alle statslige arbejdspladser inden udgangen af 2008 skal formulere en kostpolitik. Mange virksomheder gør i dag allerede meget for at tilbyde sund mad i deres kantine og mulighed for motion og bevægelse i tilknytning til arbejdspladsen. Det synes jeg er en positiv udvikling, og jeg håber, at flere både offentlige og private arbejdspladser vil tage skridt i den retning.

Forhåbentlig kan vi med initiativerne i fødevareredegørelsen påvirke børn og voksne i dagtilbud, skoler og på arbejdspladser, så de også efterspørger og vælger det sunde alternativ privat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00