Umuligt at klage over Falck-reddere

Laver private aktører i sundhedssystemet en fejl, kan man i visse tilfælde kun klage til driftsherren selv. Og driftsherren - i dette tilfælde Falck - kan bare sylte sagen.
Claus Iversen

Loven burde laves om, således at alle private aktører, der har med patienter at gøre, er omfattet rammerne for Patientklagenævnets virke.

Finn Jesdorf
Pårørende
En patient eller pårørende til en patient kan normalt klage til Patientklagenævnet, hvis man er ude for en forkert behandling.

Der er dog huller i systemet. Patientklagenævnet må f.eks. gerne behandle klager over Falcks ambulancebehandlere, men skal ifølge loven holde fingrene fra andre ansatte i Falcks Redningskorps - almindelige falck-reddere, som ikke har taget en ambulancebehandler-uddannelse.

Patientklagenævnet kan således alene behandle klager over sundhedsvæsenets personale med sundhedsfaglig uddannelse og alene for så vidt angår disse personers sundhedsfaglige virksomhed. Klager over andre forhold som f.eks. service og personalets optræden skal rettes direkte til driftsherren.

Det fandt Finn Jesdorf fra Lyngby ud af, da han forsøgte at klage til Patientklagenævnet over en falck-redders behandling af sin blinde 90-årige mor.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00