svarer 
Ellen Trane Nørby

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om kommentar til henvendelsen af 21/3-19 fra Høreforeningen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 194, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21. marts 2019 fra Høreforeningen, jf. L 194 - bilag 5.

Svar fra mandag den 8. april 2019
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21. marts 2019 fra Høreforeningen, jf. L 194 - bilag 5.” Svar:

Patienter, der henvises til høreapparatbehandling, kan i dag som udgangspunkt vælge mellem vederlagsfri offentlig behandling eller privat behandling med offentligt tilskud. Denne ret gælder, så snart borgeren modtager henvisningen til behandlingen modsat det udvidede frie sygehusvalg, hvor man først får adgang til at vælge et privat alternativ efter 30 dage.

En mindre del af personer med høretab, dvs. børn og unge under 18 år og personer med kompliceret høretab, skal i dag altid henvises til behandling på offentlige audiologiske klinikker, da man ønsker at sikre, at de rette kompetencer er til stede i behandlingen.

Regeringen ønsker derfor at understøtte, at disse patienter ikke venter unødigt længe på behandling hos de offentlige klinikker.

Med lovforslag L 194 ønsker regeringen blandt andet at indføre krav om brug af visitationsretningslinje, og at der skal indsamles data om patientgrupperne. I forlængelse af, at der opstilles opdaterede kriterier for, hvornår en patient skal henvises til videre udredning på sygehuset med mistanke om kompliceret høretab, og der indsamles data om målgruppens størrelse, vil det blive muligt at afgrænse gruppen af patienter med kompliceret høretab. På den baggrund vil regeringen afklare, hvordan alle børn, og alle patienter med et kompliceret høretab opnår sikkerhed for hurtig behandling.

Endelig vil det med lovforslaget blive tydeliggjort for patienter med høretab, at størstedelen har mulighed for at benytte sig af det frie valg og hvilke muligheder, der er forbundet hermed, hvilket forventes at mindske efterspørgslen og dermed ventetiden på behandling i offentlig regi.

Desuden har regeringen sammen Dansk Folkeparti med aftale om finansloven for 2019 afsat 25 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022 til pukkelafvikling , hvilket også medvirker til hurtigere behandling. Regionerne kan afvikle ventelisterne ved bl.a. at gå i udbud og gøre brug af de private høreklinikker, behandle patienterne på offentlige audiologiske afdelinger eller ved at indgå aftale med privatpraktiserende ørelæger (puljeklinikker).

Regionerne vil på baggrund heraf bl.a. kunne prioritere patienter med kompliceret høretab samt børn og unge under 18 år, såfremt denne gruppe står på venteliste.
0:000:00