Peder Hvelplund
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Peder Hvelplund (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, hvordan ministeren forholder sig til forslaget om at give regionerne mulighed for, at de på forhånd kan søge om dispensation fra at overholde en behandlingsgaranti

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 206, Spørgsmål 1
Hvordan forholder ministeren sig til forslaget om at give regionerne mulighed for, at de på forhånd kan søge om dispensation fra at overholde en behandlingsgaranti, hvis regionen på forhånd kan sige, at der ikke er ressourcer til at udføre opgaven, eller at man i den enkelte region ønsker at prioritere personaleressourcerne anderledes, f.eks. til livsvigtige indgreb.

Svar fra fredag den 12. april 2019
”Hvordan forholder ministeren sig til forslaget om at give regionerne mulighed for, at de på forhånd kan søge om dispensation fra at overholde en behandlingsgaranti, hvis regionen på forhånd kan sige, at der ikke er ressourcer til at udføre opgaven, eller at man i den enkelte region ønsker at prioritere personaleressourcerne anderledes, f.eks. til livsvigtige indgreb”.

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet sådan, at der henvises til Jakob Sølvhøjs (EL) tale i forbindelse med 1. behandlingen af nærværende lovforslag. Hér blev det anført, at Enhedslisten gerne vil give regionerne mulighed for på forhånd at søge dispensation fra en behandlingsret med henvisning til de samme kriterier, som i dag ligger til grund for ressourcereglen i klage- og erstatningsloven, som lovforslaget bl.a. vedrører.

Behandlingsrettigheder er indført for at sikre patienter en hurtig behandling, og regeringen har haft fokus på at styrke disse rettigheder. Netop derfor er patientrettighederne også et helt centralt element i regeringens og Dansk Folkeparties aftale om Sundhedsreformen.

Hvis regionerne gives dispensation til at fravige lovfæstede behandlingsrettigheder og samtidig fritages for ansvar for eventulle patientskader som følge heraf, er der efter min vurdering tale om en markant udhuling af patienternes rettigheder.

Jeg kan naturligvis ikke støtte op om et forslag, som forringer patientrettighederne.
0:000:00