Liselott Blixt
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Liselott Blixt (DF) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om det vil være rimeligt, at patienter med andre kræftformer end de i forslaget nævnte også sikres bedre muligheder for at søge erstatning for den manglende eller forsinkede screening, hvis forsinkelsen begrundes i ressourcemæssige hensyn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 206, Spørgsmål 2
Deler ministeren den opfattelse, at det vil være rimeligt, at patienter med andre kræftformer end de i forslaget nævnte også sikres bedre muligheder for at søge erstatning for den manglende eller forsinkede screening, hvis forsinkelsen begrundes i ressourcemæssige hensyn?

Svar fra fredag den 12. april 2019
”Deler ministeren den opfattelse, at det vil være rimeligt, at patienter med andre kræftformer end de i forslaget nævnte også sikres bedre muligheder for at søge erstatning for den manglende eller forsinkede screening, hvis forsinkelsen begrundes i ressourcemæssige hensyn?

” Svar:

Danmark har i dag tre nationale screeningsprogrammer for kræft; nemlig screening for bryst-, livmoderhals- og tarmkræft (tyk- og endetarmskræft). Der er afsat økonomi til, at regionerne kan varetage disse screeningsprogrammer.

Sundhedsstyrelsens Rådgivende Udvalg for Nationale Screeningsprogrammer har til opgave løbende at yde bred faglig rådgivning til Sundhedsstyrelsen vedrørende nationale screeningsprogrammer. Formålet med det rådgivende udvalgs arbejde er at sikre det bedst mulige grundlag for beslutninger vedrørende konkrete nationale screeningsprogrammer i Danmark.

Når nationale screeningsprogrammer overvejes indført eller ændret, skal det vurderes, om fordelene opvejer ulemperne. Det grundlæggende i en sådan afvejning er, om de gavnlige virkninger af screening opvejer de mulige fysiske, psykiske og sociale skadevirkninger for de berørte, såvel som økonomiske og sociale konsekvenser for samfundet som helhed.

Hvis der indføres nye nationale kræftscreeningsprogrammer, er jeg naturligvis indstillet på at tage en drøftelse med Folketingets partier om at inddrage disse programmer i den foreslåede lovændring med henblik på at give flere patienter mulighed for erstatning for skader som følge af forsinket indkaldelse til kræftscreening på grund af ressourcemæssige begrænsninger.

Der er imidlertid ikke grundlag for at udvide forslagets anvendelsesområde til andre kræftformer på nuværende tidspunkt.
0:000:00