Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (DF) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, hvad der skal forstås ved en mindre behandling, og hvad der ikke skal forstås ved en mindre behandling, udover de eksempler som er nævnt i lovforslagets bemærkninger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 101, Spørgsmål 4
Vil ministeren med konkrete eksempler uddybe, hvad der skal forstås ved en mindre behandling, og hvad der ikke skal forstås ved en mindre behandling, udover de eksempler som er nævnt i lovforslagets bemærkninger?

Svar fra tirsdag den 15. december 2020
”Ministeren bedes fremsende eksempler på ”mindre behandlinger”, udover blærebetændelse, som nævnt i lovforslaget?” Svar:

Det er hensigten, at mere udbredte lidelser blandt voksne patienter vil kunne omfattes af ordningen med generelt informeret samtykke. Det vil f.eks. kunne være behandling af udslæt og eksem, lettere smertelindring eller opfølgende behandling på baggrund af en operation eller omfattende sygdom. Ligeledes vil sårpleje ved ukomplicerede forløb kunne omfattes.

Der vil derimod ikke kunne blive iværksat behandlinger, der medfører risiko for alvorlige bivirkninger, medmindre der er tale om, at de pågældende bivirkninger alene optræder meget sjældent, og hvor man almindeligvis accepterer risikoen, da den er meget lille.

Der vil heller ikke kunne gennemføres kirurgiske indgreb eller anden indgribende behandling for alvorlige sygdomme, hvor der er behov for, at behandlingen drøftes løbende, på baggrund af et generelt samtykke.

Ved den endelige fastsættelse af, hvilke mindre behandlinger der kan omfattes af et generelt informeret samtykke, vil der ske inddragelse af fagpersoner med henblik på at sikre, at det bliver relevante og klart definerede behandlinger, som de nærmeste pårørende m.fl. kan forholde sig til. Det er vigtigt, at behandlingerne, der omfattes, vurderes at kunne gennemføres patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt, ligesom de skal give mening for det personale, der skal arbejde med og anvende det generelle informerede samtykke i dagligdagen.
0:000:00