Miljøminister vil skabe sundere byer med dialog

PLANLÆGNING: Med et nyt bypolitisk råd og et debatoplæg sætter miljøministeren gang i en debat om, hvordan kommunerne gør byerne bedre at bo i trafikalt og sundhedsmæssigt.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det mener ministeren med, at byerne skal være tætte, grønne, blå og sunde - uddrag fra debatoplægget:  

Vi skal bygge tættere
Vores måde at bygge by er ved at udvikle sig på samme måde som i USA, hvor byernes energiforbrug er langt større end i de tættere europæiske byer. Vi skal vende tilbage til de tættere byer og dermed skabe mindre afstand mellem byens funktioner. Cykel og kollektiv trafik bliver bedre alternativer til bilen. Det giver bedre muligheder for kollektive løsninger, også på andre områder.

Vi skal tænke grønt
Haver, parker, grønne åndehuller, skov og natur giver byen kvalitet. Folk er gladere, mindre syge og stressede, når de kan se på og færdes i det grønne. Det grønne er byens lunger, skaber frisk luft, giver skygge og plads til dyre- og planteliv. Meget grønt betyder lavere temperatur om sommeren i byerne. Det grønne giver muligheder for afslapning, for at følge med i årstidernes skiften, for leg og bevægelse.

Vi skal tænke blåt
Vand er vigtige kvaliteter i byen. Søer, vandløb, kanaler, fjord og hav giver oplevelser og aktivitetsmuligheder. Jo renere, jo flere muligheder og jo bedre vilkår for planter og dyr. Byen skal være med til at sikre rent og rigeligt grundvand. Klimaforandringer betyder mere vand fra oven. Det giver muligheder for flere planlagte vådområder i byen.

Vi skal tænke sundt
Det er i høj grad livsstilen, der afgør om vi lever sundt eller ej. Stress og overvægt er store trusler mod sundheden. En by kan blive en sundere by, hvis det er oplagt at gå, at cykle og at dyrke motion. Hvis byen er ren, og luften god. Hvis vi undgår brugen af farlige stoffer både udendørs og indendørs. Hvis der er oplevelser lige uden for døren. Hvis det samtidig er let at finde stille områder, hvor der er grønt og hvor vi kan hvile, cykle eller gå en tur.

I oplægget understreges det, at løsningerne for at nå disse mål er forskellige fra by til by, og at løsningerrne skal findes lokalt.

Byer skal være tætte, grønne, blå og sunde. Og hvordan sikrer kommuner det?

Det spørgsmål skal et nyt bypolitisk råd hjælpe miljøministeren med at finde ud af . Inden sommerferien fremlægger han nemlig en bypolitisk redegørelse for Folketinget.

"Mit mål er at få bredt de bæredygtige tanker ud på alle områder i byplanlægningen, så vi fremover målrettet kan gå efter at skabe tætte, grønne, blå og sunde byer," siger Troels Lund Poulsen (V), der også netop har fremsendt et debatoplæg til, hvor han kommer med nogle bud på hvordan byerne bliver "tætte, grønne, blå og sunde".

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00