Vognmænd og chauffører strides om overvågning

TAXAER: Brancheorganisationen Dansk Taxi Råd er imod at tvinge vognmændene til at installere overvågning. Taxachaufførernes Landsklub er lodret uenig og mener ikke, chaufførernes tryghed kan gøres op i penge.
Anne Bjerregaard
Det er et spørgsmål om kroner og øre, når Dansk Taxi Råd står fast på, at overvågning i bilerne skal være frivillig. Det mener Taxachaufførernes Landsklub. Selv siger Dansk Taxi Råd, at det dyre udstyr, der i forvejen er installeret i landets taxaer, er nok til at håndtere en kritisk situation.

I dag førstebehandler Folketinget forslaget om tvungen videoovervågning i taxaerne, og tredje gang forslaget bliver fremsat, ser der nu ud til at være flertal bag bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF.

Der vil altid ske overfald
Men en lov på området er helt urimelig, siger Dansk Taxi Råd, der mener, at antallet af voldelige overfald på taxachauffører skal ses i sammenhæng med, hvor mange ture, der bliver kørt i alt på landsplan.

"Der bliver kørt 40 millioner taxature om året. Et overfald er altid et for meget, men når 3F oplyser, at der i første halvår af 2008 skete 25 overfald på chauffører, så skal det ses ud fra 20 millioner taxature," siger formand i Dansk Taxi Råd, John Lindbom, og fortsætter:

"Skal tingene ikke sættes i forhold til det økonomiske aspekt - hvad der bliver kørt ind? Når man kører som solotaxa på de mørkeste landeveje, der findes, vil der altid være mennesker, der er psykopater, uanset om du har videoanlæg eller ej," siger John Lindbom.

Dem, der føler sig utrygge, de skal købe sådan en videoovervågning. Men for 25 overfald ud af 20 millioner ture, der er det er ganske unødvendig lovgivning og en unødvendig omkostning for noget, der ikke er noget.

John Lindbom
Formand, Dansk Taxi Råd

Et spørgsmål om sikkerhed og tryghed
Taxachaufførernes Landsklub mener, at det er udgifterne forbundet med overvågningsudstyret, som får Dansk Taxi Råd til at ville fritstille vognmændene i spørgsmålet om kameraerne,

"Overvågningsudstyr er i den grad tryghedsskabende for os som chauffører, og vi mener i modsætning til Dansk Taxi Råd, at der skal gøres, hvad der kan gøres, uanset prisen," siger næstformand i Taxachaufførernes Landsklub, Jens Laursen.

Han peger på, at overvågningsudstyret koster 3-5000 kroner per taxa og kan afskrives over nogle år. Desuden mener Jens Laursen, at det ikke vil blive et konkurrenceparameter, hvis samtlige taxaer bliver pålagt at installere overvågningsudstyret.

"Et lovkrav gør, at en, der har ondt i sinde, ikke kan gå hen og shoppe imellem bilerne og vælge den, der ikke har kamera. Det skal være sådan, at alle ved, at uanset om de sætter sig i en taxa i Hvide Sande eller på Frederiksberg, så er der kamera i bilerne," siger Jens Laursen.

Positivt at kun politiet får adgang
Han oplever selv tilfredshed fra de chauffører, der har fået opsat et kamera, og han glæder sig over, at det nu er præciseret, at det kun er politiet, der får adgang til billederne:

"I dag kunne jeg i teorien sælge billederne til Se & Hør, hvis jeg kørte med en eller anden kendis, der har fået en tår for meget, men nu får vi nogle regler for det," siger Jens Laursen og påpeger endnu en nuance i den begrænsede adgang til billedmaterialet:

"For os er det også en sikkerhed, at man ikke kan bruge billederne i faglige sager både fra arbejdsgiver og arbejdstagers side."

Høj omkostning til få tilfælde
Formanden for Dansk Taxi Råd, John Lindbom siger, at han selv som vognmand ikke har oplevet en eneste efterspørgsel efter videoovervågning fra nogen af sine chauffører.

"Branchens opfattelse er, at vi har så meget elektroniske udstyr i forvejen, så hvorfor skal vi have mere? Hvis det nu går i stykker en aften, skal bilen så holde stille? " siger John Lindbom, der fastholder, at frivillighedens vej er den mest farbare for overvågning i taxaer:

"Dem, der føler sig utrygge, de skal købe sådan en videoovervågning. Men for 25 overfald ud af 20 millioner ture, der er det en ganske unødvendig lovgivning og en unødvendig omkostning for noget, der ikke er noget."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Lindbom

Adm. direktør, Dantaxi, fhv. formand, Dansk Taxi Råd
møbelsnedker

0:000:00