DSB betaler milliarder til staten

PENGE: DSB har siden 2002 betalt mere end 5 milliarder til staten. Eksperter mener, det går ud over borgerne, men transportministeren forklarer, at pengene geninvesteres.
Foto: Colourbox

Når man diskuterer det, skal man huske på, at vi aldrig før har investeret så mange penge i jernbanen som i den samme periode. Der har været en tiltrængt udbedring af skinnerne, ligesom vi har besluttet at bygge den første nye jernbane i 100 år. Alting her er gået netop til skinnerne.

Hans Chr. Schmidt
Transportminister (V)

DSB har siden 2002 betalt 5,3 milliarder kroner til staten, og DSB's egenkapital er nu den laveste i ti år. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Men pengene er ikke kommet borgerne til gavn, peger eksperter på. For eksempel har Transportministeriet oplyst til Politiken, at billetpriserne er blevet 58 procent dyrere på ti år.

Transportforsker Alex Landex fra Danmarks Tekniske Universitet siger, at DSB kunne have foretaget investeringer i driftsforbedringer, hvis ikke regeringen havde trukket så mange penge ud af selskabet.

"En stor del af de 5,3 milliarder kroner, som staten har trukket ud, er ikke kommet borgerne til gavn igen. Man kunne have fået flere tog, hurtigere tog og flere tog til tiden for pengene. Det er tre ting, som tiltrækker passagererne," siger Alex Landex til Politiken.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00