Dødsfald: Vognmand Jørgen Andersen, Gråhundbus (78)

Den entreprenante busvognmand Jørgen Andersen, Smørumnedre, er død, 78 år gammel. Han var virksom til det sidste.

Redaktionen

Manden bag busselskabet Gråhundbus, ruten Bornholmerbussen med flere, Jørgen Andersen, er død, 78 år gammel.

Jørgen Andersen kom ind i busbranchen allerede som ung, hvor han i sine tidlige 20'ere arbejdede som rutebilchauffør i Bagsværd og Gladsaxe.

Men den virksomme mand ville have foden under eget bord, og i 1967 oprettede han som 23-årig en bybuslinje i Ballerup, som skulle blive starten til et livslangt, engageret og gennemgående succesrigt virke som selvstændig busvognmand.

"I midten af 1970'erne kom HT-ordningen, hvor de private rutebilejere måtte affinde sig med at blive entreprenører for HT i stedet for at være herrer i eget hus. Det var ikke Jørgen Andersens kop te, men han måtte affinde sig med at blive HT-entreprenør, og han blev tidligt en stor kritiker af HT-systemet. I slutningen af årtiet udvidede han sine aktiviteter med overtagelsen af Hillerød bybussers entreprenørkontrakt for næsen af HT (Hovedstadsområdets Trafikselskab), som stærkt ønskede sig selv at overtage kørslen", forklarer Thomas de Laine - der har beskæftiget sig med busbranchen og dens historie - i et mindeord. Til daglig arbejder han som projektleder i Vejdirektoratet. Thomas de Laine tilføjer:

"Idérigdommen og paratheden til at sige systemet imod gjorde naturligvis Jørgen Andersen både berømt og berygtet, og der er næppe nogen, der har kunnet bakke ham helhjertet op i hver eneste sag. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at flere folk hos HT og diverse myndigheder til tider har fundet den åbenmundede vognmand decideret irriterende.

Jørgen Andersen havde til gengæld både personlighed og passion i sit virke. Hans entusiastiske forhold til transport var stort, og selvom DSB til tider var mål for hans hårde kritik, havde vognmanden faktisk etableret sin egen lille smalsporsjernbane, Stormose Jernbane, i baghaven i Smørumnedre. Han drev derudover Restaurant Kongemosen, også i Smørum.

"Jørgen And" var frisk til det sidste og er garanteret en plads i historiebøgerne. Derimod er det mere uvist, hvad der nu vil ske med Gråhundbus, som er en enkeltmandsvirksomhed med omkring 15-20 medarbejdere."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00