DTL og Dansk Erhverv: Kommunerne levner ingen plads til markedet

REPLIK: Charlotte Fischer opfordrer i et indlæg her på Altinget til samarbejde mellem markedet og kommunerne, men virkeligheden er, at kommunerne ensidigt hjemtager opgaverne, og det rammer borgene på økonomi og service, skriver DTL og Dansk Erhverv.

Af Niels Bukholt og Morten Jung
Hhv. chefkonsulent, DTL, og markedschef, Dansk Erhverv

DTL og Dansk Erhverv vil gerne kvittere for, at Charlotte Fischer (CF), direktør i Dansk Affaldsforening, i et debatindlæg her i Altinget rækker hånden ud til samarbejde mellem kommunerne og så de private leverandører af affaldsindsamling.

For som CF understreger, er ”det en vindersag, når vi samarbejder om at sikre borgerne god service til pengene”. For den eneste måde, hvorpå kommunerne og deres borgere kan være sikre på at få den bedste service for pengene, er ved at konkurrenceudsætte opgaven.

Markedet nedprioriteres
Det er overhovedet ikke forskelligt fra, hvordan enhver borger ville gøre hjemme i privaten, når man for eksempel skal have nyt køkken. Her undersøger man markedet, opstiller krav til service og kvalitet, og så vælger man den leverandør, der leverer det bedste tilbud i forhold til pris og kvalitet. Den samme fremgangsmåde burde kommunerne anvende i forvaltningen af borgernes penge og dermed også i forhold til anvendelsen af skatteindbetalinger til affaldsindsamling.

Desværre er det ikke altid det, vi oplever. Tværtimod ser vi, at en række kommuner hjemtager kørslen med affald uden at prøve opgaven i markedet. Det betyder reelt, at borgerne ikke ved, om de får det bedste for deres penge.

Københavns Kommune har overdraget opgaven med indsamling af affald fra private vognmænd til det kommunalt ejede ARC, og ved samme lejlighed betingede borgerrepræsentationen, at ARC ikke måtte udbyde opgaven til en årlig værdi af 250 millioner kroner. Grundet EU-regler får ARC overdraget opgaven med affaldsindsamling, for den øgede omsætning betyder, at ARC må modtage mere (udenlandsk) affald til afbrænding.

Mere kvalitet for pengene
Politikerne kunne have valgt at udbyde opgaven og spurgt markedet, hvem der kunne levere mest kvalitet for den kvarte milliard. Borgerne i København, ARC, medarbejderne og miljøet kunne have vundet på, at opgaven var blevet udbudt med 100 procent fokus på kvalitet. ARC kunne så selv have budt på opgaven, og leverede ARC det bedste tilbud, ja, så ville de vinde opgaven. Som det er nu, hvor ARC bare har fået opgaven uden forudgående konkurrenceudsættelse, ved borgerne ganske simpelt ikke, om de har fået mest muligt for deres penge.

Hvidovre Kommune har som begrundelse for deres hjemtagning af indsamlingen af affald anført, at ”Baggrunden for beslutningen er politisk og begrundet i flertallets ønske om, at affaldsordningerne skal varetages af kommunalt ansatte”. Denne holdning appellerer jo ikke ligefrem til samarbejde.

Men lad os fastholde den gode tone og troen på samarbejdet som vejen til innovation og nye løsninger. Lad derfor opgaverne med affaldsindsamling blive testet i markedet, hvor den bedste leverandør bliver kåret som vinder. Det burde nemlig være underordnet, om leverandøren er privat eller offentlig, så længe borgerne får det bedste for deres skattekroner.

Forrige artikel Landbrug & Fødevarer til byråd: Helt urimeligt at lukke Kolding Havn Landbrug & Fødevarer til byråd: Helt urimeligt at lukke Kolding Havn Næste artikel FDM: Vi skal have et opgør med den lokale trafikmafia FDM: Vi skal have et opgør med den lokale trafikmafia