Debat

HK: Ny postaftale risikerer at gøre Danmark fattigere

Det er naivt at tro, at de frie markedskræfter bare står klar til at bære PostNords opgave videre, uden at både udkantsdanmark og foreningsdanmark taber på det, skriver Simon Tøgern.

Vi er fortørnede over, at en&nbsp;total frisættelse af postmarkedet i Danmark er blevet gennemført i et politisk fast track uden involvering af de parter, som det vil berøre, skriver Simon Tøgern.<br>
Vi er fortørnede over, at en total frisættelse af postmarkedet i Danmark er blevet gennemført i et politisk fast track uden involvering af de parter, som det vil berøre, skriver Simon Tøgern.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Tøgern
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den absolutte slutspurt er sat ind i forhandlingerne om en ny postlov.

Men det, der ligger på bordet nu, kan ikke bare kan ændre postmarkedet i Danmark radikalt, det kan sætte en række ting, som vi burde være stolte over her til lands, over styr. 

Regeringen lægger op til, at båndene til PostNord endeligt skal kappes. Postmarkedet skal sættes fri, befordringspligten skal være fortid. 

I HK Privat vil vi opfordre alle politiske partier til at tænke dette grundigt igennem, inden underskrifternes sættes på aftaleteksten. 

Blade og magasiner vil lukke 

Otte gange om året sender vi vores fagblad HK Privatbladet ud til alle egne af landet i 79.000 eksemplarer.

I dag er distributionen af bladet momsfritaget på grund af PostNords befordringspligt.

Ryger befordringspligten, har vi udsigt til, at distributionen af vores – og alle andre foreningers blade og magasiner – bliver 25 procent dyrere. Det synes vi, har flere dystre perspektiver. 

Momsfri distribution er en del af eksistensgrundlaget for en række velgørende organisationer og foreningers udgivelser. Bliver det 25 procent dyrere at distribuere foreningsblade og medlemsmagasiner, vil vi fremover se langt færre trykte magasiner i Danmark.

Mindre og emnemæssigt snævre foreninger bliver formentlig de første til at dreje nøglen om på deres trykte udgivelser. Tilbage vil stå dem med flest penge i ryggen, som appellerer til det bredeste publikum.

Det vil med andre ord ramme mangfoldigheden i magasin- og bladudgivelser i Danmark markant. Det er et trist tab for hele landet.  

Techgiganterne vinder igen 

Men kan alle disse udgivelser ikke bare blive digitale, kunne man indvende?

Jo, men lukning af printmedier har også en anden konsekvens.

Digitale magasiner kræver en stor indsats på sociale medier for at lokke læserne til at åbne dem. Med en yderligere digitalisering af foreningsblade og magasiner lægger vi endnu flere æg i de store techgiganters kurv – uden at vide, hvilke fremtidige ændringer i forretningsmodellen, der måtte ramme os. 

Vi er først lige ved at indse de udfordringer, afhængigheden af techgiganterne betyder for danske medier. Tiden er ikke til at skubbe yderligere på den udvikling, tværtimod. 

Svært ved at nå postkasserne i yderområderne 

I dag koster det det samme at sende vores blad til medlemmer i Odense såvel som på Orø.

Vi er også sikre på, at det når frem på tilfredsstillende vis i alle egne af landet. Men vi er bekymrede for, at det ikke bliver tilfældet, hvis postloven ændres, som regeringen lægger op til.  

I HK Privat har vi forsøgt os med andre distributionsselskaber end PostNord. Desværre viste leveringskvaliteten sig at være så ringe, at vi gik tilbage til PostNord, der med sine forpligtelser var den eneste aktør, som kunne levere.  

Sættes postmarkedet helt frit, vil pris og service de facto fremover afhænge af adresse. Det er åbenlyst mere rentabelt at omdele post i byområder end landområder, og derfor vil byboere igen være bedre stillet, når det gælder om at modtage og sende post, end folk i yderområderne. 

Forsinkelse i sikkerhedsnettet

Cirka 350.000 danskere er fortsat ikke-digitale, hvoraf 25 procent er under 64 år. Lukning af trykte medier vil forringe vores muligheder for at kommunikere med dem, og det kan potentielt forringe organiseringsgraden, når de ikke længere hører fra os i postkassen. 

Regeringen lægger op til, at der skal etableres et “sikkerhedsnet”, hvor Trafikstyrelsen løbende skal holde øje med, om markedet leverer til yderområderne.

Er der områder, hvor markedskræfterne viser sig ikke at slå til, skal ministeren kunne sætte opgaven i udbud og altså udpege en privataktør, som med støtte fra staten skal løfte opgaven.

Det kan lyde som en fornuftig foranstaltning, men hvor lang tid må der mon gå, fra det bliver konstateret, at postserviceniveauet i et område er for ringe, til der er rettet op på det?

Løsningen er designet til at rette op, når skaden er sket, og borgere efterlades i uforudsigelig lang tid uden tilfredsstillende postservice. 

Træk tempoet ud 

I HK Privat opfordrer vi alle politiske partier, som indgår i slutspillet om en ny postlov til at tænke sig grundigt om, inden I gennemliberaliserer postmarkedet i Danmark. 

Det er fint med konkurrence, og det er relevant at diskutere statstilskuddet til PostNord, i takt med at der sendes færre breve her i landet. 

Men det er naivt at tro, at løsningen er let, at de frie markedskræfter bare står klar til at bære opgaven videre, uden at både Udkantsdanmark og foreningsdanmark vil tabe på det. 

Der findes, så vidt vi ved, ingen gennemarbejdede konsekvensberegninger af, hvad regeringens planer vil medføre.

Har PostNord et bæredygtigt forretningsgrundlag, så posttjenesten kan bevares som den kritiske infrastruktur for alle, som vi ønsker?

Er det det værd?

Lige nu er det fuldstændig uklart, hvad der skal ske med PostNord som forretning og ikke mindst arbejdsplads efterfølgende. 

Med regeringens aftaleoplæg risikerer man at træffe vidtgående beslutninger i blinde og gennemføre en lovgivning, som vil gøre forskel på land og by og ikke mindst gøre det dyrere og sværere for frivillige foreninger, patientforeninger, fagbevægelsen og andre aktører i det danske demokrati at udgive medlemsblade til medlemmer i hele landet.

Er det virkelig det værd?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Tøgern

Fhv. sektorformand, HK/Privat
reprokopist (KTS. 1983)

0:000:00