Justitsministeren: Kørekort kan tages fra vanvidsbilister

TRAFIKULYKKE: Justitsministeren gør det nu klart, at det allerede er muligt at inddrage kørekortet fra billister, der har været involveret i en dødsulykke, før de har fået dom.
Justitsministeren har netop slået fast, at færdselsloven gør det muligt at fratage førerretten fra personer, der har været involveret i en dødsulykke, før der er afsagt dom.
Justitsministeren har netop slået fast, at færdselsloven gør det muligt at fratage førerretten fra personer, der har været involveret i en dødsulykke, før der er afsagt dom.Foto: RFSF
Fakta

Efter færdselslovens § 126, stk. 1, skal der bl.a. ske ubetinget frakendelse af førerretten, hvis føreren:

- har gjort sig skyldig i spirituskørsel med en alkoholkoncentration i blodet over 1,20 promille.

- under skærpende omstændigheder har overtrådt det såkaldte føreevnekriterium i færdselslovens § 54, stk. 2, f.eks. ved at være påvirket af opstemmende eller bedøvende midler i en sådan grad, at den pågældende ikke er i stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde, eller

- hvis føreren forsætligt har voldt skade på andres person eller ting,forsætligt har fremkaldt nærliggende fare herfor eller i øvrigt har ført motordrevet køretøj på særlig hensynsløs måde.

Færdselslovens § 130 giver mulighed for at inddrage førerretten, inden at straffesagen - og dermed spørgsmålet om frakendelse af førerretten - er afgjort. Efter den nævnte bestemmelse kan politiet således administrativt inddrage førerretten under sagen, hvis politiet skønner, at betingelserne for ubetinget frakendelse af førerretten foreligger.


Kilde: Justitsministeriet
Færdselsloven gør det allerede muligt at holde vanvidsbilister ude af trafikken, før deres sag er afgjort. Sådan lyder det fra justitsminister Brian Mikkelsen (K) i et svar på §20-spørgsmål, stillet af Kim Christiansen (DF) og Karen Hækkerup (S).

Spørgsmålene kom efter den tragiske ulykke sidst i maj, hvor en 33-årig mand slog sig selv og en 23-årig kvinde ihjel ved Lisbjerg nord for Århus. Manden havde et halvt år forinden dræbt en tysk kvinde i en anden ulykke. Men da sagen ikke var afgjort, kørte han altså stadig rundt i sin bil.

Politisk krav: Tag bilen fra vanvidsbilister 
Ulykken fik flere af partierne på Christiansborg til at kræve, at bilister som ham skulle have totalt køreforbud, indtil der var faldet dom i deres sag.

Således skrev trafikordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, følgende i et §20-spørgsmål til ministeren:

Dokumentation
Spørgsmål nr. S 2288 fra medlem af Folketinget Kim Christiansen (DF):

"Mener ministeren, at det er rimeligt, at mennesker, der har været involveret i en dødsulykke i trafikken, kan få lov at køre rundt i månedsvis uden at få afgjort deres sag, og som i dette tilfælde, jf. begrundelsen, altså få lov at slå endnu et menneske ihjel inden domstolsprøvelsen."

Spørgsmål nr. S 2289 fra medlem af Folketinget Kim Christiansen (DF):

"Agter ministeren at indskærpe over for anklagemyndigheden og domstolene, at mennesker, der er livsfarlige for deres omgivelser, skal have prøvet deres sager lynhurtigt ved domstolene, jf. begrundelsen, for at undgå at disse mennesker slår flere uskyldige mennesker ihjel?"

Spørgsmål nr. S 2290 fra medlem af Folketinget Karen Hækkerup (S):

"Vil ministeren tage initiativ til at skabe lovhjemmel for at bilister, om hvem der er bestyrket mistanke om, at de har dræbt andre i færdselsulykker, med det samme efter ulykken fratages deres kørekort, således at de ikke kan køre bil frem til retssagen, hvor der skal træffes beslutning om deres skyld og eventuelt fældes dom?"

 


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00