Miljøministeren har tillid til kommunernes planlægningsevner

NYHED: Troels Lund (V) ser ingen grund til at blande sig mere i kommunernes sammentænkning af transport og planlægning for at undgå byspredning. Ekspert mener ikke, at udviklingen kan bremses.
Danskerne vil bo tæt på naturen. Men det harmonerer dårligt med effektiv trafik og CO2-udledningen. Forskerne er uenige om, hvad man skal gøre.
Danskerne vil bo tæt på naturen. Men det harmonerer dårligt med effektiv trafik og CO2-udledningen. Forskerne er uenige om, hvad man skal gøre. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi kan se på udviklingen igennem de sidste 50 år. Byerne har bredt sig og er mange steder vokset sammen. Men det er de færreste, som har lyst til at tvinge folk til at bo markant tættere. I stedet for at forsøge at stoppe udviklingen, bør vi hellere forsøge at løse de affødte problemer.

Niels Albertsen
Forskningsprofessor, Arkitektskolen Århus
Fakta
Citater fra forskere og fagfolk i Altinget om manglende planlægning og sammentænkning af byplanlægning og transport. 

"Problemet er, at man i Danmark har valgt at lade kommunerne stå for store dele af arealplanlægningen. De har jo ikke ansvar for infrastrukturen eller de trafikale konsekvenser af at placere bolig- og erhvervsområderne. Det betyder, at politikerne på Christiansborg hele tiden halter bagefter med at udbygge infrastrukturen, fordi kommunerne stort set kører deres eget løb",
Henrik Harder Hovgesen, forsker i trafik- og byplanlægning ved Aalborg Universitet

"Hvis vi ser på de "økologiske fodaftryk", belaster tætte byer miljøet meget mindre end byer med lav bebyggelse og stor afstand mellem husene. Mest miljøbelastende er parcelhuset, som har et stort forbrug af arealer, materialer og energi til opvarmning, og som kan være svært at kombinere med ressourcebesparende kollektive løsninger."
Peter Næss, professor i byplanlægning ved Aalborg Universitet

"Parcelhuset er passé og hører til i en tid med en anden samfundssituation og energistruktur. Hvis man mener det alvorligt med Kyoto, så skal man ikke sprede byerne så meget, men interessere sig for væsentlig tættere byer,"
Jan Gehl, professor i byplanlægning og arkitekt

"Det virker ikke hensigtsmæssigt i forhold til trafikken og dens konsekvenser, at man bygger store parcelområder i Ringsted og Slagelse til pendlere i stedet for langt tættere på København. Kun 15 kilometer fra Rådhuspladsen er der kornmarker".
Peter Christensen, leder af COWI's afdeling: Trafikplan


Kilde: Fra Altingets artikelarkiv

Kommunerne bygger løs uden at tænke på bæredygtighed og behovet for at skabe tættere bebyggelser med bedre kollektiv trafik. Sådan har vinklen været i en række artikler på Altinget.

Her har planlægningseksperter og fagfolk advaret om, at problemerne med trængsel og CO2-udslippet fra transportsektoren vil stige, fordi kommunerne har overtaget den overordnede planlægningsopgave fra amterne.

Det er problematisk, mener eksperterne, fordi de samtidig konkurrerer om at tiltrække flere indbyggere med attraktive byggegrunde.

Dokumentation
Miljøministerens svar på spørgsmål nr. S 535 stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL)

Spørgsmål S 535

Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at kommuneplaner understøtter byfortætning i stedet for byspredning?

Svar

Kommunerne har ansvaret for at udarbejde kommuneplanerne i respekt af de overordnede og nationale interesser.

 Til brug for kommuneplanlægningen har Miljøministeriet udgivet publikationen "Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen - 2009", der indeholder et katalog over de overordnede krav og interesser, som kommuneplanerne skal være i overensstemmelse med.

 Det fremgår bl.a. heraf, at der satses på byomdannelse herunder anvendelse af de nye muligheder for at udlægge byomdannelsesområder og omdanne tidligere erhvervs- og havneområder til blandede byområder med boliger, erhverv, institutioner, centerfunktioner og rekreative arealer. Målet er, at en væsentlig del af nybyggeriet sker på tidligere byarealer, og at behovet for at inddrage nye arealer i byzonen således reduceres.

 Jeg har tillid til, at kommunerne gennemfører kommuneplanlægningen i overensstemmelse hermed.

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. S 536 stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL)

Spørgsmål S 536

Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at alle kommuneplaner forholder sig til transporten og bidrager til at overflytte transport fra bilen til kollektiv transport, cykel og gang?      

 Svar

Kommunerne har ansvaret for at udarbejde kommuneplanerne i respekt af de overordnede og nationale interesser.

 Til brug for kommuneplanlægningen har Miljøministeriet udgivet publikationen "Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen - 2009", der indeholder et katalog over de overordnede krav og interesser, som kommuneplanerne skal være i overensstemmelse med.

 Det fremgår bl.a. heraf, at kommunerne gennem deres planlægning etablerer bæredygtige bystrukturer i relation til detailhandel, trafik, erhvervs- og boliglokalisering.

 Jeg har tillid til, at kommunerne gennemfører kommuneplanlægningen i overensstemmelse hermed.


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00