SF: Topmødet, udviklingsmålene, pensionsrettigheder, nye fiskeriaftaler, asylpolitik, dyrevelfærd, kviksølv, vodkakrig, bredbånd, fiskeri og sundhed

Dokumentation
EU-nyheder fra Margrete Auken18.06.2007
  • Køreplan for ny EU-traktat på topmødet
  • Millennium Development Goals
  • Supplerende pensionsrettigheder i EU
  • Endnu en skandaløs fiskeriaftale
  • Mod en fælles asylpolitik  
  • Dyrevelfærd og symbolpolitik
  • Kviksølv
  • Vodkakrig 
  • Bredbånd til alle
  • Fiskeriet spiller hasard med sundheden
I denne uge er parlamentet i Strasbourg. Du kan følge debatterne og afstemningerne i plenaren her

Køreplan for ny EU-traktat på topmødet
 EU s stats- og regeringsledere samles til topmøde d. 21-22. juni. En køreplan for vedtagelsen af en ny traktat er øverst på dagsordenen. Jeg har ved flere lejligheder opfordret Anders Fogh til at komme i offensiven i de afgørende forhandlinger ved at foreslå øget fokus på klima, civil sikkerhedspolitik, miljø og forbrugerbeskyttelse.  Samtidig er det vigtigt at fastholde de centrale dele fra kompromisset omkring forfatningstraktaten. Et europæisk samarbejde med nu 27 lande kræver en opdatering af spillereglerne så EU kan blive mere effektivt, demokratisk og handledygtigt.  

Jeg har samen med SF s EU-ordfører Anne Grete Holmsgaard skrevet et indlæg til Weekendavisen op til topmødet. Det kan du læse her


Millennium Development Goals Onsdag stemmer parlamentet efter al sandsynlighed om en midtvejsevaluering af udviklingsmålene "Millennium Development Goals" (MDG). Betænkningen er relevant bl.a. i forhold til det netop overståede G8-topmøde hvor de rige lande igen kom med flotte løfter til Afrika. Betænkningen kritiserer de rige lande for ikke at overholde de løfter der gives. Det nuværende udkast blev vedtaget i parlamentets udviklingsudvalg på trods af modstand fra de konservative. Deres modstand skyldes kritikken af lande der erstatter bistand med gældslettelser (bl.a. DK). Det er meget usikkert om de konservative får flertal til at forringe udkastet når parlamentet skal stemme om den endelige betænkning.  Jeg vil som den Grønne Gruppes udviklingsordfører deltage i debatten tirsdag kl. 15.  

Supplerende pensionsrettigheder i EU

 

Parlamentets hoveddebat i denne uge, onsdag kl. 9-12, er om supplerende pensionsrettigheder. De nye regler skulle have givet lønmodtagere ret til at vælge mellem at beholde sin tidligere pensionsordning eller overføre den til et andet pensionsinstitut når man skifter job både inden eller uden for landets grænser.  Det er umiddelbart en god idé med et minimumsdirektiv der kombinerer friere bevægelighed med pensionsrettigheder og visse fælles minimumsstandarder for pension i tilknytning til job. Desværre er der i det seneste kompromisforslag slækket på en række arbejdstagerrettigheder i forhold til Kommissionens oprindelige forsalg;  
  1. retten til at overføre pensioner i forbindelse med jobskifte udgår,
  2. reglerne får kun virkning på kontrakter indgået efter gennemførslen,
  3. landene får mulighed for at udskyde gennemførelsen op til 10 år,
  4. alderen for opnåelse af pensionsrettigheder hæves fra 21 til 25 år,
  5. anciennitetskravet for medlemmer hæves fra 2 til 5 år.
 Parlamentets behandling af sagen har været præget af at de to store partier, Socialdemokraterne og De Konservative, stort set har holdt alle andre partier ude (spændende at se hvordan de danske socialdemokrater stemmer). Den Grønne Gruppe har forsøgt at fastholde Kommissionens langt bedre forslag; 1. Fastholde retten til at overføre pensioner i forbindelse med jobskifte,2. De nye regler skal gælde alle kontrakter - også allerede eksisterende, 3. landene må højst udskyde gennemførelsen med 2 år, 4. Minimumsalderen skal helt fjernes - alle skal have samme rettigheder,5. Anciennitetskravet bør ligeledes fjernes, men kan indføres på max 1 år. Det er samtidig vigtigt at stille krav om at pensionsordninger kun kan overflyttes til andre lignende ordninger, herunder ordninger med den samme sikkerhed vedrørende pension, mv. Reglerne skal i Danmark gennemføres af arbejdsmarkedets parter. 


Beskyttelse af pensionsindbetalere Hvad gør man når et pensions- og livsforsikringsselskab er i krise og tusindvis af indbetalere risikerer at miste deres pensionsopsparing eller livsforsikring?  Hvad gør man når de nationale myndigheder ikke formår at leve op til det minimum af krav der er fra EU s side for at sikre indbetalerenes rettigheder? Disse spørgsmål er stillet efter det engelske forsikringsselskab Equitable Life rendte ind i en alvorlig økonomisk krise i løbet af 1990 erne.  Parlamentet har nedsat et udvalg for at komme til bunds i sagen. Det har udvalget gjort og har fremsat en betænkning der skal vedtages onsdag. Jeg og resten af den Grønne Gruppe har valgt at bakke op om betænkningen bl.a. fordi den kræver øget beskyttelse af indbetalerne. 

Endnu en skandaløs fiskeriaftale  På tirsdag skal vi igen stemme om en fiskeriaftale der giver den europæiske fiskeindustri adgang til fiskene ved de afrikanske kyster. Denne gang handler det om aftalen med Den Demokratiske Republik São Tomé og Príncipe. Aftalen ligner de øvrige nye fiskeriaftaler hvor man reelt blot forlænger gamle aftaler men giver dem nyt navn: nu kalder man dem fiskeri-partnerskabs-aftaler og foregiver således at den anden part rent faktisk for noget ud af det. 

For at få adgang til fiskene betaler EU de næste 4 år 663 000 euro der blandt andet skal anvendes til udvikling af den lokale fiskerisektor, men sådan er det sande billede bare ikke. Den begrænsede kapacitet hos myndighederne i São Tomé har været skyld i manglende kontrol og overvågning af fiskeriet og budgetterne. Derfor har nogle af EU?s både kunne fiske uden at opgive oplysninger om deres fangst hvilket de ifølge aftalen er forpligtede til. Det er Kommissionen udmærket klar over da de selv har stået for undersøgelsen af de reelle forhold. Den eksterne fiskeripolitik hænger bestemt ikke sammen med EU s pæne målsætning om bæredygtig udnyttelse af fiskeressourcerne! Den Grønne Gruppe har derfor fremlagt ændringsforslag for at rette op på betænkningen.


Mod en fælles asylpolitik Onsdag skal vi i plenaren diskutere en initiativ-betænkning der evaluerer arbejdet mod et fælles europæisk asylsystem. Det er desværre ikke en ambitiøs rapport men blot en understregning af at der for implementeringen af de allerede vedtagne instrumenter stadig er lang vej mod effektive og retfærdige asylprocedurer for slet ikke at nævne den manglende solidaritet, det "fælles" i politikken om man vil. 

Betænkningen berører blandt andet det omstridte punkt om udarbejdelsen af en fælles minimumsliste over tredjelande som anses for sikre oprindelseslande. Den Grønne Gruppe har arbejdet hårdt imod denne liste. Den skaber risiko for at asylansøgere fra disse lande automatisk kan nægtes asyl uden at have fået adgang til asyl-prorceduren. Den vil derfor kunne underminere det grundlæggende forbud mod at hjemsende asylsøgere til lande med risiko for tortur og forfølgelse. I stedet skal vi sikre os en individuel vurdering af hver enkelt ansøgning.


Dyrevelfærd og symbolpolitik  Torsdag skal parlamentet stemme om et forbud mod hunde- og katteskind i EU. En del af historien er at hunde og katte opdrættes under kummerlige forhold i snævre bure hvor der kun tages hensyn til produktionen af skind. Det er uacceptabelt, dyr skal behandles ordentligt. Dette gælder også tyre, og jeg var derfor også medunderskriver på Gitte Seebergs erklæring i efteråret der ønskede et forbud mod tyrefægtning. Forsøgsdyr er også en varm politisk kartoffel, også i den Grønne Gruppe. Dyreforsøg skal begrænses mest muligt. Selvfølgelig. Den skrækkelige sandhed er bare at forsøgsdyr ofte har det bedre end industridyr. Dyrevelfærd er et følelsesmæssigt område, og det er svært at være imod de mange velmenende forslag der bliver lagt frem. Men den trafik bliver betænkelig hvis den forfalder til populistisk symbolpolitik og blot redder en tyr hist og en vovse pist. Den tiltrængte og svære kamp for dyrevelfærd bør have landbrugets dyr højst på listen; hvordan landbrugsindustrien opdrætter kyllinger og svin, hvordan svin og kvæg transporteres osv. Det er her de alvorlige problemer er. 
Kviksølv

 

Kviksølv er meget giftigt for mennesker, dyr og hele økosystemet. Derfor bør brugen af det helt udfases hvilket også det også blev besluttet at gøre inden 2010 i Paris Konventionen fra 1990. At få det omsat til EU-lovgining er lidt trægt, men det ser ud til at lykkedes at få et forbud mod af eksport af kviksølv igennem, og selvom det ikke lykkedes den Grønne Gruppe at få forbudt underjordisk opbevaring af kviksølv, er det samlet set en god betænkning som den Grønne Gruppe kan stemme for. Afstemningen finder onsdag.


Vodkakrig Tirsdag stemmer parlamentet om nye regler for mærkning og definition af spiritus. Det har fået debatten om definitionen af Vodka til at blusse op. Langt størstedelen af vodkaproduktionen produceres i medlemslande som ikke var med da de nuværende regler blev vedtaget. De ønsker nu klare regler for hvilke ingredienser der skal til før man må kalde et produkt for vodka. Dermed ønsker de at beskytte de traditionelle produktionsmetoder som det sker med andre produkter som rom, whisky osv. Det er dog vigtigt at finde en balance mellem forbrugerbeskyttelse, traditionel produktion og den fri konkurrence så det ikke endnu engang ender i protektionisme.


Bredbånd til alle Det er vigtigt at alle borgere uanset bopæl har lige adgang til deltagelse i samfundet og de mange muligheder Internettet giver. Derfor stemmer jeg sammen med den Grønne Gruppe for en betænkning som er til afstemning tirsdag som skal sikre en europæisk bredbåndspolitik der kan udligne de store forskelle.  Udbredelsen af bredbånd i Europa er et vigtigt skridt på vejen til at gøre Europa til en førende videnbaseret økonomi i verden. Desværre er der en tendens til at udviklingen og spredningen af bredbånd halter væsentligt bagud i yderområder og landområder hvor der er mindre konkurrence. I og med at værdien af Internet og bredbånd stiger eksponentielt med antallet af brugere, er det vigtigt at det bliver gjort bredt tilgængeligt for borgere i EU.


Fiskeriet spiller hasard med sundheden  Fiskeindustrien spiller hasard med sundheden for mennesker og dyr. I 2000 blev det forbudt at fodre drøvtyggere med fiskemel og fiskeolie. Det er meget svært at spore kød- og benmel i foderet hvis der også er fiskemel og fiskeolie i. For få år siden så vi hvordan kogalskab og frygten for Creutzfeldt-Jakob sygdom ødelagde en stor del af kødindustrien og var en trussel mod folkesundheden. Derfor er der alt mulig grund til at være forsigtig med dyrefoderet. Fiskeriudvalget der i den grad tilgodeser fiskeindustrien uden tanke for den offentlige sundhed, støtter at forbuddet mod fiskefoder ophæves. Vi har i den Gruppe modsat os, ikke mindst har vi i Sundhedsudvalget kæmpet i mod. Det skal blive spændende at se hvad der sker til den endelige afstemning. Den vil formentlig finde sted tirsdag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

    
Margrete Auken,
Medlem af Europa Parlamentet


Ønsker du at afmelde Nyt fra EU? - Så klik på www.sf.dk/abonner og afmeld nyhedsbrevet.

 

Margrete Auken,   Europa-Parlamentet,   Tlf: +32-2-2845327,   mobil: 27 26 53 27,   

Mail: [email protected]


0:000:00