Debat

OECD og String: Nordeuropa bør etablere sig som en grøn megaregion

Megaregioner spiller nu en større rolle i verdensøkonomien. De kan udgøre en stærk ramme til at genopbygge økonomien efter pandemien, skriver Ulrik Vestergaard fra OECD og Thomas Becker fra String.

Megaregioner
bliver en afgørende drivkraft for den globale økonomi og den grønne vækst, skriver Ulrik Vestergaard og Thomas
Becker.
Megaregioner bliver en afgørende drivkraft for den globale økonomi og den grønne vækst, skriver Ulrik Vestergaard og Thomas Becker.Foto: Pressefoto
Thomas Becker
Ulrik Vestergaard Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Covid-19 stopper ikke ved landegrænser og har om noget bevist, at regional og fælles handling er nødvendig for at bekæmpe pandemier.

Ifølge OECD har såkaldte megaregioner alle forudsætninger for at sikre den nødvendig kritiske masse, som er afgørende for en økonomisk genopretning efter coronapandemien.

Megaregionener kan – modsat megabyer – være nøglen til at løse globale udfordringer såsom økonomisk vækst, urbanisering, forurening og klimaforandringer.

I en fortsat mere globaliseret verden viser det sig i stigende grad, at vores globale forbundenhed betyder global afhængighed. Det stiller store krav til den måde, som vi vælger at genopbygge vores samfund på i kølvandet på covid-19.

Og ikke mindst har det allerede krævet en mere agil regeringsførelse, hvor vi bryder med fastlåste rutiner og business as usual. Men som Winston Churchill kan have sagt: "Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde".

Femernbælt-forbindelsen som katalysator
Den internationale organisation OECD har identificeret megaregionen String, som strækker sig fra Hamborg i syd over det sydlige og østlige Danmark til Oslo i Nord som et område med særligt stærke kompetencer inden for den grønne sektor.

Regionen har med sine 14 millioner indbyggere nogle af verdens mest innovative virksomheder inden for udvikling, anvendelse og eksport af grønne løsninger.

Som et første led vil String arbejde for, at der etableres en transportkommission på tværs af Norge, Sverige, Danmark og Tyskland

Ulrik Vestergaard og Thomas Becker
Vicegeneralsekretær i OECD og direktør i String

Disse styrker samler den politiske medlemsorganisation String, hvor 13 byer og regioner fra Tyskland, Danmark, Sverige og Norge samarbejder om at skabe grøn vækst og accelerere implementering af den grønne omstilling. Og dette er netop udgangspunktet i OECD's nyeste policy-papir.

Papiret indeholder 23 konkrete politiske anbefalinger til beslutningstagere, som alle peger i retning af, at Nordeuropa skal etablere sig som en verdensførende megaregion, som internationalt er anerkendt som en green hub: Altså et naturligt sted at investere, arbejde og bo i, hvis du arbejder inden for den grønne sektor.

Men det kommer ikke af sig selv. Nøglen ligger i at bygge videre på de grønne styrker, der allerede eksisterer i regionen og anvende etableringen af Femern Bælt-forbindelsen som en katalysator til at skabe en tættere forbundet region baseret på grøn vækst.

Hvis dette skal lykkes, skal det politiske momentum, som covid-19 har skabet, anvendes. Et konkret eksempel, som understreges i OECD-papiret, er genopretningspakkerne i forbindelse med covid-19.

OECD lægger desuden vægt på, at String skal udnytte dets førende position i forhold til implementering af grøn infrastruktur, hvor blandt andet etablering af en brintkorridor til lastbiler hele vejen fra Oslo til Hamborg fremhæves som et konkret nordeuropæisk bidrag til at indfri EU's målsætning om at reducere CO2-reduktioner med 55 procent i 2030.

Brug for bred forankring
Strings 13 medlemsbyer- og regioner arbejder nu på at implementere de 23 konkrete politiske anbefalinger.

Som et første led vil String arbejde for, at der etableres en transportkommission på tværs af Norge, Sverige, Danmark og Tyskland, ligesom der allerede er en dialog i gang med henblik på at bringe de fire nationale regeringer sammen i et forsøg på at etablere Nordeuropa som et fælles hjemmemarked for udvikling, anvendelse og eksport af grønne løsninger.

For at sikre en nordeuropæisk megaregion, der kan skabe en grønnere og bedre fremtid, er der brug for en bred forankring af initiativerne.

Megaregioner bliver en afgørende drivkraft for den globale økonomi og grøn vækst. Desuden er velstand på tværs af megaregionen er også afgørende for staterne hver især.

OECD-rapporten er den første af sin slags, men Nordeuropa er ikke valgt som et tilfælde. Derfor håber vi meget, at beslutningstagere på tværs af Norge, Sverige, Danmark og Tyskland vil stå sammen om at genopbygge Nordeuropa i kølvandet på covid-19.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00