Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om teknisk bistand til et ændringsforslag, hvor det bliver muligt for hovedaktionæren at beholde sin virksomhed samtidig med, at foretages en skattemæssig opgørelse af aktieavancen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 91, Spørgsmål 11
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, hvor det bliver muligt for hovedaktionæren at beholde sin virksomhed samtidig med, at foretages en skattemæssig opgørelse af aktieavancen, beregnet på baggrund af de hidtil gældende regler (dvs. inkl. hovedaktionærnedslaget)? Forslaget skal således give mulighed for opgørelse og skatteindberetning efter ”gamle regler” og fortsat drift af virksomheden uden selskabsmæssige ændringer (eks. likvidation, opløsning eller aktiesalg), hvorefter hovedaktionærnedslaget ophører med at eksistere. Vil ministeren samtidig foretage en vurdering af de økonomiske omkostninger ved et sådan forslag?

Svar fra mandag den 27. januar 2020
Spørgsmålet er forstået således, at der ønskes en ordning, hvor der sker en opgørelse af den skattepligtige aktieavance, som om aktier, der efter de gældende regler berettiger til hovedaktionærnedslag, var blevet afstået den 31. januar 2020 til handelsværdien på dette tidspunkt og med anvendelse af de gældende regler for hovedaktionærnedslag. Det herved opgjorte hovedaktionærnedslag skal indberettes til Skatteforvaltningen med henblik på kontrol af hovedaktionærnedslagets størrelse.

Både oprindelige hovedaktionærer og aktionærer, der har overtaget aktierne med succession, kan opnå det herved opgjorte hovedaktionærnedslag ved en fremtidig afståelse af aktierne.

De gældende regler om hovedaktionærnedslag ophører herefter med at eksistere pr. 1. februar 2020.

Det vil efter det ønskede ændringsforslag være uden betydning, om aktierne er faldet i værdi i tiden fra 1. februar 2020 og frem til afståelsen af aktierne. Der vil under alle omstændigheder opnås fuldt nedslag i forhold til værdien pr. 1. februar 2020.

Med det ønskede ændringsforslag skal der således kunne opnås adgang til et højere nedslag end efter de nugældende regler. Efter ændringsforslaget foreslås det, at aktionæren skal opnå fuldt nedslag i forhold til den værdi, aktierne har den 1. februar 2020, og ikke i forhold til den eventuelt lavere værdi, som aktierne måtte have ved en fremtidig afståelse.

Efter de gældende regler reduceres nedslaget i takt med, at den faktiske afståelsessum måtte falde. Tilmed vil der efter det ønskede ændringsforslag være adgang til hovedaktionærnedslag, selv om aktierne afstås med et tab med den virkning, at både aktietabet og hovedaktionærnedslaget kan fratrækkes i skatten af anden indkomst i form af en negativ skat.

Ændringsforslaget vil desuden forudsætte, at virksomhederne foretager en værdiansættelse af de pågældende selskaber pr. 1. februar 2020.

Endvidere vil en gennemførelse af det ønskede ændringsforslag fjerne stort set hele det provenu, som en ophævelse af hovedaktionærnedslaget skulle fremskaffe. Det ønskede ændringsforslag vil således reducere det varige merprovenu fra ca. 150 mio. kr. årligt til ca. 10 mio. kr. årligt efter tilbageløb og adfærd.

Jeg kan ikke støtte det angivne ændringsforslag. Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt reelt at udvide adgangen til hovedaktionærnedslag, således at man er sikret det hovedaktionærnedslag, der kan opgøres pr. 31. januar 2020. En alternativ ordning, hvor der tages højde for senere tab, vil i den forbindelse kræve, at reglerne om hovedaktionærnedslag reelt videreføres uendeligt.

Det angivne ændringsforslag vil herudover understøtte en særlig gruppe af aktionærer, der vil opnå rabat på skatten af de senere års ofte meget store værdistigninger på deres aktier, blot fordi aktierne oprindeligt er erhvervet for mange år siden. Ophævelsen af hovedaktionærnedslaget er medvirkende til at finansiere et markant løft i velfærden, og det skitserede ændringsforslag vil medføre, at denne finansiering i vidt omfang vil bortfalde til skade for det danske samfund.

Endelig bemærkes, at der ikke er foretaget en vurdering af de administrative konsekvenser, herunder i forhold til implementering og kontrol, som det ønskede ændringsforslag vil have hos Skatteforvaltningen.

Det ønskede ændringsforslag kan se ud som følgende:

Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, dødsboskatteloven, ligningsloven og personskatteloven (Ophævelse af hovedaktionærnedslaget, beskatning af fri bil ved genberegning af registreringsafgiftspligtig værdi og nedsættelse af bundskatten) (L 91)

Ændringsforslag til det under A nævnte forslag Til § 1 1) fter nr. 7 indsættes som nyt nummer:

»01. Efter §

47 indsættes før overskriften før § 48:

§ 47 A.

Ved afståelse af aktier den 1. februar 2020 eller senere opnås ved opgørelsen af gevinst og tab på aktierne et hovedaktionærnedslag svarende til det, der ville være opnået ved en afståelse af aktierne til handelsværdien den 31. januar 2020, jf. § 47 i lovbekendtgørelse nr. 1148 af 29. august 2016, som ændret senest ved lov nr. 1576 af 27. december 2019.

Stk. 2.

Aktionæren skal give told- og skatteforvaltningen oplysning om størrelsen af det efter stk. 1 beregnede hovedaktionærnedslag inden udløbet af oplysningsfristen for indkomståret 2020 efter skattekontrollovens §§ 10 og 11, jf. §§ 13 og 14.«

[Bibeholdelse af hovedaktionærnedslag på gevinster, der er optjent frem til og med den 31. januar 2020]

Bemærkninger Til nr. 1 Efter lovforslaget foreslås det, at der ikke skal kunne opnås hovedaktionærnedslag ved afståelse af aktier, der sker den 1. februar 2020 eller senere. Der skal tilsvarende heller ikke kunne opnås hovedaktionærnedslag ved opgørelse af en eventuel exitbeskatning ved fraflytning den 1. februar 2020 eller senere. Ved afståelse eller fraflytning inden den 1. februar 2020 er der adgang til hovedaktionærnedslag i henhold til gældende regler.

Det foreslås ved ændringsforslaget, at aktionærer, der ville være berettiget til hovedaktionærnedslag efter gældende regler ved en afståelse den 31. januar 2020, skal kunne beholde det således beregnede hovedaktionærnedslag og dermed nedsætte den skattepligtige gevinst i forbindelse med en afståelse af aktierne eller fraflytning den 1. februar 2020 eller senere.

Det vil indebære, at der ved en senere afståelse fortsat vil kunne opnås hovedaktionærnedslag på avancer, der er optjent før den 1. februar 2020. Den oprindelige hovedaktionær, der har ejet aktierne siden før den 19. maj 1993, skal således efter ændringsforslaget kunne opnå hovedaktionærnedslag af gevinst på aktierne, der er optjent til og med den 31. januar 2020, selv om aktierne først afstås mange år senere. Personer, der har overtaget aktierne med succession, skal ligeledes efter ændringsforslaget kunne bevare hovedaktionærnedslaget i forhold til aktiernes markedsværdi pr. 31. januar 2020, dog højst i forhold til i aktiernes værdi på det tidspunkt, hvor aktierne blev erhvervet.

Det foreslås, at aktionæren vil skulle oplyse Skatteforvaltningen om størrelsen af det hovedaktionærnedslag, der ville kunne konstateres ved en afståelse af aktierne til markedsværdien den 31. januar 2020.

Oplysningerne vil senest skulle afgives i forbindelse med rettidig indgivelse af oplysninger om indkomstforhold til Skatteforvaltningen for indkomståret 2020. Fristen er sædvanligvis den 1. maj 2021 for personer med enkle indkomstforhold og den 1. juli 2021 for andre skattepligtige. En forlængelse af den almindelige oplysningsfrist vil ligeledes forlænge fristen for at oplyse om størrelsen af hovedaktionærnedslaget.

Det vil efter ændringsforslaget således være nødvendigt at foretage en skønsmæssig opgørelse af værdien af de pågældende aktier og desuden at foretage en fiktiv opgørelse af aktieavancen, så hovedaktionærnedslaget pr. 31. januar 2020 vil kunne beregnes.

Med ændringsforslaget skønnes merprovenuet opgjort i varig virkning at blive reduceret fra ca. 150 mio. kr. årligt efter tilbageløb og adfærd til ca. 10 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd.

0:000:00