Aftale på plads: Sådan bliver sommerens eksaminer

AFTALT: Et bredt flertal er enigt om at aflyse en bunke af sommerens eksaminer på tværs af uddannelsessystemet. Få overblikket over, hvad der aflyses og hvad der fastholdes.

Folkeskoleelever i 9. klasse skal til fire prøver mod de normale syv.
Folkeskoleelever i 9. klasse skal til fire prøver mod de normale syv.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Eleverne i 9. klasse slipper ikke for prøver i dansk, engelsk og matematik.

Til gengæld aflyses alle deres øvrige prøver.

Det er en af de beslutninger, et bredt flertal vedtog fredag eftermiddag.

Her nåede partierne frem til, hvordan sommerens prøver og eksaminer præcis skal foregå i grundskolen, på ungdomsuddannelserne, på voksenuddannelser og forberedende tilbud. 

Fakta
Aftalen er indgået mellem regeringen og V, DF, S, R, EL, K, NB og LA.

Samtidig vedtog de otte grundlæggende principper for håndtering af prøver under coronavilkår (se dokumentationsboks).

Med aftalen er partierne blandt andet enige om, at studenter skal have en såkaldt ”huebegivenhed”.

Det betyder, at de gymnasieeleverne skal sikres en mundtlig prøve, som afslutter deres uddannelsesforløb.

Samtidig noterer partierne sig i aftaleteksten, at skoler og institutioner skal prioritere den tid, som de aflyste prøver efterlader, til ”forlængelse af undervisningen”.

Lærernes arbejdstid skal således omlægges fra prøveforberedelse/afholdelse til undervisning. 

Se aftalens enkelte dele nedenfor.

Aftalen på grundskoleområdet:

Prøver der afholdes:
* For 9. klasse: Dansk (mundtlig og skriftlig), engelsk (mundtlig), og matematik (skriftlig).
* For 10. klasse: Dansk (mundtlig og skriftlig) og matematik (mundtlig og skriftlig).

Prøver der aflyses:
* Alle øvrige prøver i 8., 9., og 10. klasse aflyses.
* Frivillige prøver i 8. klasse og 9. klasse aflyses.
* Ved de aflyste prøver får eleverne ophøjet sidste standpunktskarakter til prøvekarakter.

Øvrige initiativer:
* Der gives mulighed for lokalt at se bort fra visse dele af undervisning, der er foregået som nødundervisning i forbindelse med udarbejdelse af mundtlige eksamensspørgsmål.
* Prøveudtræk offentliggøres 26. marts, så elever og lærere tidligere har kendskab til de fag, hvor eleverne skal have standpunktskarakter ophøjet til prøvekarakter.
* Perioden for gennemførelse af det andet sprogprøveforsøg i børnehaveklassen forlænges, så gennemførelsen udvides til hele marts måned.
* Fristen for afgivelse af afsluttende standpunktskarakterer udskydes til medio juni.

Aftalen i forhold til de gymnasiale uddannelser:

Prøver der afholdes:
* For 1. og 2.g: Der udtrækkes én prøve i 1.g og én mundtlig prøve i 2.g.
* For 1.hf: Prøver i naturvidenskabelig faggruppe (to mundtlige prøver).
* For 3.g : Mundtligt forsvar af SRP/SOP, dansk (skriftligt), to mundtlige prøver i studieretningsfag eller andet A-niveaufag. (Htx-elever, der har afsluttet SOP i vinterterminen, kan vælge at få karakteren herfra annulleret og gå til mundtligt forsvar mhp. en samlet karakter. Fravælger eleven det mundtlige forsvar, skal eleven til tre mundtlige prøver i studieretningsfag eller andet A-niveaufag).
* For 2.hf: Dansk (skriftlig), tre mundtlige prøver.
* For Hf-enkeltfag/GSK/SOF: Op til fire prøver, herunder EP-forsvar.
* For merkantile eux-elever, der ikke afslutter det studieforberedende år og tekniske eux-elever, der ikke afslutter deres uddannelse: Én mundtlig prøve.
* For merkantile eux-elever, der afslutter det studieforberedende år og tekniske eux-elever, der afslutter deres uddannelse: Mundtligt forsvar af EOP, dansk (skriftlig) samt yderligere to mundtlige prøver. Eleverne sikres overgang mellem forløb i eux’en uanset prøveaflysning

Prøver der aflyses:
* Alle øvrige prøver, som ikke er nævnt ovenfor.

Prøver der fjernes fra udtrækket:
* De mundtlige prøver i matematik aflyses på alle niveauer, og de skriftlige prøver i matematik på C- og B-niveau aflyses. Der tilbydes en frivillig, skriftlig intern prøve i matematik B, som indikerer, om eleven har behov for indhentning af et fagligt efterslæb ved et ekstra kursus. Resultatet af prøven må ikke have indflydelse på den skriftlige standpunktskarakter.
* Institutionerne gives mulighed for lokal aflysning af prøver i fag med praktisk dimension, som fx teknikfag og teknologi på htx samt naturvidenskabelige og kunstneriske fag, hvis institutionens leder vurderer, at eleverne ikke har kunnet modtage tilstrækkelig undervisning/forberedelse med fysisk tilstedeværelse pga. covid-19-relateret nedlukning.
* Ved prøver, der fjernes fra udtrækket, vælges, hvis muligt en anden prøve i prøvefagsudtrækket, så eleven ikke kommer til færre prøver end det centralt fastsatte antal prøver for elever på den pågældende årgang.

Øvrige initiativer:
* Det sikres, at eleverne får en studenterhueprøve.
* Der gives mulighed for lokalt at se bort fra visse dele af undervisning, der er foregået som nødundervisning, ifm. udarbejdelse af de mundtlige eksamensspørgsmål.

Aftalen i forhold til erhvervs- og voksenuddannelser og forberedende tilbud:

Prøver der løbende afholdes fra 1. marts-31. juli:
* På erhvervsuddannelser: Afsluttende prøver, herunder svendeprøver, grundforløbsprøver og prøver i certifikatfag og prøver i uddannelsesspecifikke fag.
* På AMU: Alle prøver, herunder certifikatkurser og øvrige kurser.
* På FVU: Dansk trin 4 og matematik trin 2 (kompetencegivende).
* Prøveafholdelse på erhvervsuddannelser, AMU og forberedende voksenundervisning (FVU) afholdes efter de almindeligt gældende nødprøveregler med mulighed for efter lokal vurdering at aflyse eller udskyde prøven. På AMU-certifikatkurser mv. gælder de almindelige regler, da disse kurser er undtaget for hjemsendelse.

Øvrige prøver der afholdes med fast prøvetermin (AVU):
* Mundtlige prøver i dansk og dansk som andetsprog (niveau G, D) og matematik (niveau G, D). Fagene på D-niveau indgår desuden i optagelsen til hf. Dette er under forudsætning af, at undervisningen med fysisk fremmøde genoptages fra 1. marts. Såfremt den fysiske tilstedeværelsesundervisning først genoptages efter 1. marts, forlænges undervisningen til 15. juni, og alle prøver aflyses og erstattes af standpunktskarakterer, der ophøjes til prøvekarakterer.

Prøver der aflyses:
* Alle øvrige prøver, som ikke er nævnt ovenfor. Herunder alle prøver på FGU, hvor der i stedet gives en standpunktsbedømmelse i forlængelse af en individuel evalueringssamtale.

Øvrige initiativer:
* Der gives mulighed for lokalt at se bort fra visse dele af undervisningen, der er foregået som nødundervisning ifm. udarbejdelse af de mundtlige eksamensoplæg på eud og avu.
* Der gives mulighed for at prioritere kernestoffet i læreplaner på AVU på bekostning af det supplerende stof i undervisningen i de fag, der afsluttes i indeværende skoleår.

Dokumentation

Aftalepartierne har vedtaget følgende otte principper for håndtering af prøver i forbindelse med covid-19:

1. Elever eller kursister må ikke bremses i deres videre uddannelse.

2. Eleverne og kursister tilstræbes så vidt muligt stilles lige ift. forudgående og kommende årgange.

3. I det omfang prøver aflyses, prioriteres afholdelse af prøver i centrale fag, og den frigivne tid bruges til ekstraundervisning og tid til at understøtte den sociale trivsel.

4. Der skal afholdes nogle prøver af hensyn til prøvetræning, som mange elever skal bruge i videre uddannelsesforløb.

5. Der skal også afholdes prøver af hensyn til, at elever kan gå til prøve og få en mulighed for at vise, hvad de kan og blive bedømt af en anden.

6. Afholdelsen af mundtlige prøver skal tage højde for et eventuelt fagligt efterslæb ved lokalt at se bort fra dele af nødundervisningen.

7. Der skal sikres en festligholdelse af studenterhueprøve og bestået afsluttende prøve på eud, herunder svendeprøven.

8. Prøveafholdelsen skal kunne ske sundhedsmæssigt forsvarligt

Kilde: Aftaleteksten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00