Debat

Friskolelærere efter kritik fra S-profil: I har selv været med til at skævvride uddannelserne

Det har længe været et problem, at uddannelsespolitikere har haft et ensidigt fokus på boglig viden. I dag er problemet, at flere i stedet har et ensidigt fokus på produktionsdanmark og erhvervsskoler, skriver Rikke Josiasen, der er næstformand i Frie Skolers Lærerforening.

Frederik Vad (th.) ønsker et opgør med fokus på gymnasiet og de videregående uddannelse, men det fokus er i høj grad drevet af socialdemokratiske ministre og ordførere, skriver Rikke Josiasen.
Frederik Vad (th.) ønsker et opgør med fokus på gymnasiet og de videregående uddannelse, men det fokus er i høj grad drevet af socialdemokratiske ministre og ordførere, skriver Rikke Josiasen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rikke Josiasen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu retter regeringen øjnene mod de 42.000 unge under 25 år, der hverken har uddannelse eller er i job.

Det er en blandet gruppe, hvor mange af dem af har udfordringer af forskellige slags. Udfordringer, som vi selvfølgelig skal hjælpe dem med. Forskellige udfordringer, der kræver forskellige løsninger.

Socialdemokratiets nyvalgte folketingsmedlem, trivsel- og ordblindhedsordfører Frederik Vad, siger i et nyligt interview med Altinget, at han vil "tage kampen op mod særinteresser og privilegieblindhed i uddannelsespolitik".

Jeg er enig med ham i, at vi bør have mere fokus på de svageste i uddannelsessystemet. Men jeg er ikke enig i hans analyse, når han giver de magtfulde, privilegieblinde særinteresse-forkæmpere skylden for skævhederne i skole- og uddannelsesverdenen.

Det fokus, der er og har været på både gymnasiet og videregående uddannelser, er i lige så høj grad drevet af uddannelsesministre og ordførere fra Socialdemokratiet.

Nej, Frederik Vad, problemet er ikke, at vi har boglige uddannelser. Problemet er, at politikerne snart gør det ene, snart gør det andet

Rikke Josiasen
Næstformand, Frie Skolers Lærerforening

S har selv skabt problemerne

Det er ikke mange år siden, at alle unge skulle have en ungdomsuddannelse – og gerne en uddannelse ekstra oveni. Vi kunne ikke blive højtuddannede nok. Og vi fik at vide, at forestillingen om jobs, hvor man ikke havde brug for matematik på A-niveau, var illusorisk.

Derfor var der – også fra socialdemokratiske uddannelsesfolk – stort fokus på vidensarbejde, akademisk uddannelse, test og evaluering. I dag blæser der så andre vinde fra Christiansborg og hen over uddannelserne. Og uddannelsessystemet skal vende 180 grader rundt.

Nu er det hånden og ikke ånden, vi jagter. Nu nurser man nogle og gør sig uvenner med dem, som tidligere var venner. Og det er dét, der er problemet: det uddannelsespolitiske snæversyn og de hurtige kursskift.

Det var problemet, dengang (socialdemokratiske) uddannelsespolitikere fokuserede ensidigt på boglig viden og glemte de kloge hænder. Og det er problemet i dag, hvor Frederik Vad og andre uddannelsespolitikere fokuserer ensidigt på hånden, produktionsdanmark og erhvervsskoler.

Du har ret , Frederik Vad

Så nej, Frederik Vad, problemet er ikke, at vi har boglige uddannelser. Problemet er, at politikerne snart gør det ene, snart gør det andet.

Som politikere burde I tænke i helheder og finde helhedsløsninger. I burde finde ud af, hvordan vi kan sikre relevante uddannelsestilbud til alle unge, og hvordan vi kan uddanne til hele arbejdsmarkedet og til hele arbejdslivet. I burde ikke bare løbe efter særinteresser.

Læs også

Vi har stadig brug for uddannede af alle slags. Fra 1990 til 2018 er den samlede beskæftigelse i Danmark steget med 264.000, og i samme periode er de ufaglærte job faldet med 417.000. Det råber på uddannelse af alle niveauer og for alle aldersgrupper.

"Der er et stort overlap med dem, som tilhører restgruppen, og dem, som falder fra deres ungdomsuddannelse eller en professionsuddannelse. Så du kan gøre en stor forskel, hvis du kan sætte ind her," siger Fredrik Vad til Altinget.

Jeg er fuldstændig enig. Han har ret. 8 ud af 10 unge i restgruppen har været startet på en ungdomsuddannelse, men er stoppet igen. Her vil der være stort potentiale i at sætte flere kræfter ind på at forbedre deres muligheder for at gennemføre.

Men der er stadig også brug for andre uddannelser til andre sektorer og andre elevgrupper. Og frem for alt er der brug for uddannelsespolitikere med et helhedssyn. I sidste ende bør politikerne finde ud af, hvordan vi sikrer relevante uddannelsestilbud til alle, og hvordan vi uddanner til hele arbejdsmarkedet og til hele arbejdslivet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Vad Nielsen

Udlændinge- og integrationsordfører, MF (S)
BA i arbejdslivsstudier og journalistik (RUC)

Rikke Josiasen

Næstformand, Frie Skolers Lærerforening
lærer (Silkeborg Seminarium 1990)

0:000:00