Kommentar af 
Stine Liv Johansen

Unge uden for normalen bliver konsekvent overset i debatten om digitale medier

Børn og unge i sårbare positioner og med handicap er systematisk underrepræsenterede i vores fælles samtale om digitale medier og forskning om emnet. Dermed er de udsat for dobbelt diskrimination, skriver lektor Stine Liv Johansen

Det burde ikke være nødvendigt at påpege, at også unge med forskellige udfordringer, der lever under anderledes vilkår end gennemsnittet, bør være en del af samtalen om vores fælles digitale liv, skriver Stine Liv Johansen.
Det burde ikke være nødvendigt at påpege, at også unge med forskellige udfordringer, der lever under anderledes vilkår end gennemsnittet, bør være en del af samtalen om vores fælles digitale liv, skriver Stine Liv Johansen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Stine Liv Johansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når vi diskuterer børn og unges digitale liv, er der en udpræget tendens til, at vi gør det med udgangspunkt i en forestilling om en homogen ungdomsgeneration. Disse forestillede unge lever gennemsnitlige liv med gennemsnitlige mediebrugsmønstre og med gennemsnitlige risikoprofiler.

Det samme gælder, når vi som forskere undersøger børn og unges mediebrug, hvor vi ofte rekrutterer deltagere til vores undersøgelser gennem folkeskoler, gymnasier og velvillige forældre, der har tid og ressourcer til at melde deres børn til at deltage i spørgeskemaundersøgelser og interviews.

Det betyder, at der er mange børn og unge, som vi sjældnere taler med eller forholder os til, og at vi derfor ved mindre om, hvilken betydning digitale medier har i deres liv – på godt og ondt.

I midten af september afholdt Red Barnet en konference om unge i sårbare positioner og deres trivsel i en digitaliseret hverdag. Konferencen havde et bredt fokus på forskellige grupper af unge: Unge med kognitive udviklingshandicaps, unge i risiko for selvskade, anbragte unge, unge med autisme med flere. På scenen deltog blandt andet fagpersoner fra psykiatrien, fra politiet, og fra opholdssteder og ikke mindst pårørende samt de unge selv.

Eksempelvis fortalte to unge kvinder med kognitive udviklingshandicaps reflekteret og åbenhjertigt om, hvordan de havde brug for hjælp og støtte fra deres forældre og pædagogerne på deres bosted for at kunne aflæse og anvende digitale kommunikationsformer som chatbeskeder og emojis, som ellers var en udfordring for dem.

Unge i sårbare og udsatte positioner er systematisk underrepræsenterede i vores fælles samtale om digitale medier og i forskning om emnet.

Stine Liv Johansen
Lektor, Aarhus Universitet

Red Barnet havde op til konferencen fået udarbejdet en spørgeskemaundersøgelse blandt samme målgruppe, som viste, at unge med kognitive funktionsnedsættelser anvender sociale medier i samme omfang som en repræsentativ referencegruppe af unge mellem 13 og 17 år, men at de oftere udsættes for ubehagelige oplevelser, når de er online.

Til gengæld søger de også oftere hjælp hos voksne (forældre eller lærere/pædagoger), når det sker. Undersøgelsen viste også, at gruppen i vidt omfang oplever deres brug af sociale medier som noget positivt, fordi det er herigennem, at de holder kontakt med venner og familie, søger viden eller dyrker deres interesser.

"Sådan en konference havde vi ikke haft for bare et par år siden" sagde en af deltagerne i konferencen efterfølgende, og det er der nok en pointe i. For børn og unge i sårbare og udsatte positioner er systematisk underrepræsenterede i både vores fælles samtale om digitale medier og i forskning om emnet.

Der er tale om det, forskere har kaldt 'dobbelt diskrimination', hvor børn og unge generelt og børn og unge i sårbare og udsatte positioner specifikt sjældent bliver spurgt og dermed sjældent bliver lyttet til.

Men det er der al mulig grund til. Et eksempel, der blev diskuteret på konferencen, handlede om unge i risiko for selvskade.

Læs også

Da det for år tilbage blev afdækket, hvordan særligt unge kvinder mødtes og udvekslede erfaringer i såkaldte 'priv-netværk' ('priv' står for privat) på for eksempel Instagram, kom det tilsyneladende som en overraskelse for fagpersoner i psykiatrien, hvilken betydning disse netværk har. Både når det handler om støtte og opbakning til at komme ud af problematiske og risikable selvskademønstre, men desværre også, når det handler om at opildne hinanden til fortsat og eskalerende selvskade.

I dag er samtalen om de unges digitale adfærd blevet en fast del af den procedure, de unge mødes med, når de møder det psykiatriske system. Der er sket en faglig opkvalificering af personalet, så de forstår og kan forholde sig til, hvordan de digitale medier på godt og ondt er en uomgængelig del af problemstillingen og dermed kan møde de unge, der hvor de er.

For disse grupper af unge kan sociale medier være særligt betydningsfulde. Måske fordi de af forskellige grunde kan have vanskeligheder ved at indgå i fysiske fællesskaber.

Stine Liv Johansen
Lektor, Aarhus Universitet

Det samme er desværre ikke tilfældet for andre grupper af sårbare unge. Anbragte unge, unge på bosteder og unge med synlige eller kognitive handicaps har i særlig grad brug for, at der er voksne omkring dem, der forstår, hvordan de digitale og særligt de sociale medier fungerer og hvilke udfordringer, de unge oplever i forhold til dem. De har brug for hjælp og støtte både i den dagligdags kommunikation og i særdeleshed, hvis de udsættes for krænkelser, mobning eller overgreb.

For disse grupper af unge kan sociale medier være særligt betydningsfulde. Måske fordi de af forskellige grunde kan have vanskeligheder ved at indgå i fysiske fællesskaber, eller fordi de bor et andet sted end hos deres forældre, samtidig med at de kan være i øget risiko for at opleve ubehagelige ting online.

Det er nødvendigt, at fagpersoner og pårørende har blik for begge dele og er i stand til at forstå den unges perspektiv. Det kræver faglig opdatering og gode rammer både i det daglige pædagogiske arbejde og i de tilfælde, hvor det er nødvendigt med specifikke og specialiserede indsatser.

Siden finansminister Nikolaj Wammens bemærkning om, at det specialiserede område er årsag til kommunernes økonomiske vanskeligheder, har mennesker med handicap og pårørende til mennesker med handicap delt hashtagget #undskyldvierher på sociale medier for at gøre opmærksom på de vilkår, de lever under.

Det burde ikke være nødvendigt at undskylde for, at også unge med forskellige udfordringer, der lever under anderledes vilkår end gennemsnittet, bør være en del af samtalen om vores fælles digitale liv.

Og det burde i særdeleshed ikke være nødvendigt at gøre opmærksom på, at de har brug for specifik opbakning og støtte til at være det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00