Byrådsmedlem med handicap: Meget politik bliver lavet i rygepausen, og der kan man ikke altid have sine hjælpemidler med

Palle Lykke Ravn er bløder, hørehæmmet, byrådsmedlem i Struer og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Han bakker op om en samlet opgørelse over folk med handicap for bedre at sikre, at de er repræsenteret politisk.

Palle Lykke Ravn (S) er et af de byrådsmedlemmer, der lever med handicap. Hvor mange der gør det – og dermed hvor godt folk med handicap er repræsenteret i kommunalpolitik – findes der ingen generel statistik over i Danmark. 
Palle Lykke Ravn (S) er et af de byrådsmedlemmer, der lever med handicap. Hvor mange der gør det – og dermed hvor godt folk med handicap er repræsenteret i kommunalpolitik – findes der ingen generel statistik over i Danmark. Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpi
Rasmus Raun Westh

I efteråret 1992 stod en 16-årig Palle Lykke Ravn frem i TV2-programmet Eleva2ren. Otte år forinden var han uden at vide det blevet smittet med hiv fra de blodpræparater, han havde fået af det danske sundhedsvæsen.

Palle Lykke Ravn blev en hovedperson i den såkaldte blødersag, hvor 91 hiv-smittede blødere endte med at få en officiel beklagelse fra Folketinget.

Det er dog det høretab, han led som konsekvens af blødninger i øret i børnehaveklassen, der har været den største udfordring i det politiske liv, han senere fik som socialdemokratisk byrådsmedlem i Struer.

I 2001 trak han sig stort set fra det politiske i 12 år, blandt andet på grund af udfordringerne i at møde vælgerne i selskab med en skrivetolk.

I dag er han takket være et såkaldt cochlear-implantat, der erstatter hårcellernes funktion i øret, tilbage i politik som byrådsmedlem i Struer Kommune og folketingskandidat for Socialdemokraterne i Struer-Lemvigkredsen.

Som Altinget skriver tirsdag, opfordrer verdensmålenes delmål 16.7 landene til at sikre inklusion af blandt andet folk med handicap i det politiske liv. Men da Danmark intet overblik har over handicappedes repræsentation i eksempelvis kommunalpolitik, vil Danske Handicaporganisationer have Danmarks Statistik til at lave en samlet opgørelse.

Verdensmålsindikator 16.7.1

Den første såkaldte indikator under delmål 16.7 lægger op til, at landene måler eksempelvis andelen af mennesker med handicap i kommunalbestyrelser og sammenligner med andelen af folk med handicap i den generelle befolkning.

Hele verdensmålsrapporten Voluntary National Review 2021 fra Finansministeriet kan læses her.

Altinget har derfor taget en snak med Palle Lykke Ravn om livet som politiker med handicap. På grund af hans dårlige hørelse er interviewet lavet via e-mail.

I hvor vidt et omfang oplever du selv, at folk med handicap er inkluderet i kommunalpolitik?

"Det er uden tvivl vanskeligere for handicappede at stille op og efterfølgende varetage et hverv i et byråd. Det at stille op og føre en valgkamp kræver en vis mobilitet. Det kræver også, at omgivelserne viser respekt for de forhold, som er nødvendige, for at handicappede kan deltage på lige fod. Der kan også være en tendens til et hårdt miljø, hvor man helst skal kunne stå mål for alt og helst skal se perfekt ud udadtil. Arbejdet i selve byrådet og til udvalgsmøder kan også være vanskeligt. Personligt har jeg som døv med cochlear-implantat kæmpet meget for at få teleslynge til at virke og så for at få folk til at huske at bruge den," siger Palle Lykke Ravn.

Bakker du selv op om en opgørelse, så man bedre kan holde øje med, hvordan det går med inklusionen af folk med handicap i politik?

Palle Lykke Ravn (S) foran rådhuset i Struer under valgkampen i 1997. Siden da har han fået et såkaldt cochlear-implantant, der har gjort det politiske arbejde lidt nemmere. 
Palle Lykke Ravn (S) foran rådhuset i Struer under valgkampen i 1997. Siden da har han fået et såkaldt cochlear-implantant, der har gjort det politiske arbejde lidt nemmere.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

"Ja, jeg synes det vil være positivt at få sådan en opgørelse. Vi snakker meget om køn, alder og uddannelse. Men diversiteten, som skal sikre, at byråd og regionsråd træffer gode beslutninger, kræver også, at man sørger for at inkludere handicappede, så de kan deltage på lige fod. Vi ved pt. ikke, hvordan det faktisk går, og ved at få en opgørelse kunne vi få et indblik i, om der er nogle udfordringer. Det er vigtigt, at alle i samfundet kan deltage i alle dele af samfundslivet, også politik. Man kan være handicappet på utallige måder, men ofte er det jo ret enkelt at sikre deltagelsen på lige fod, hvis man har den rette viden og er parat til at ændre lidt i hvordan man plejer at gøre," siger Palle Lykke Ravn.

Hvorfor er det vigtigt for dig?

"Fordi politik skal være for alle. Det er med politik, vi får muligheden for at påvirke vores samfund. Og det er med diversitet, at vi spiller hinanden stærkere."

Hvilke barrierer har du selv mødt?

"Det har nogle gange været svært for andre politikere eller embedsfolk at forstå, at jeg som bløder kan være hæmmet på min bevægelighed i perioder, fordi blødninger ikke er der hele tiden, men kommer sporadisk. Jeg går jo fint det meste af tiden, og så pludselig kan jeg være ret besværet. Pga. slidgigt i mine hofter kan timelange møder også være en udfordring. Jeg er nødt til at stå lidt op nogle gange. Men den største udfordring har været som hørehandicappet, hvor jeg steder på med dårlig akustik er meget udfordret. Men generelt vil jeg også sige, at folk er meget venlige og gerne vil gøre det rigtige. Det kan bare være svært at huske, det når mødet løber af sted."

Jeg har læst om dit vælgermøde i 2001, hvor du havde skrivetolk med. Dengang oplevede du alligevel udfordringer. Er det blevet bedre i dag? Hvordan? 

"Jeg var stærkt hørehæmmet i 2001 og havde høreapparater til af afhjælpe det. Men jeg kunne kun høre, hvis der var fuldstændig ro, eller hvis det var på tomandshånd. Så dengang havde jeg skrivetolke med, som skrev ned, hvad der blev sagt, så jeg kunne følge med.”

Vendepunktet kom med det implantat, der i vidt omfang har givet ham hørelsen tilbage, fortæller han.

”I 2012 blev jeg opereret, fik cochlear-implantat og lærte at høre forfra. Siden da er det hele blevet meget nemmere, og jeg kan følge normalt med i de fleste situationer. Men steder med dårlig akustik eller støj er jeg stadig udfordret og har brug for teleslynge eller mit eget medbragte FM-anlæg. Jeg oplevede før jeg fik mit implantat, at det var meget svært at være politisk aktiv, fordi meget at det, der betyder noget, sker i korridoren eller i en rygepause. Der havde jeg jo ikke mulighed for skrivetolke. Det var også det minus, at folk holdt lidt igen, når de så, at det de sagde blev skrevet ned, også selvom skrivetolke aldrig gemmer det de skriver,” siger Palle Lykke Ravn og slutter:

”Med cochlear-implantat har jeg fået et nyt liv på mange måder, og det var også fordi jeg fik dem, at jeg fik modet til efter en længere pause igen at blive politisk aktiv. For det er bare rigtig svært at være hørehandicappet i politik.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Lykke Ravn

Byrådsmedlem (S), Struer Kommuner, forfatter, chefredaktør og fotograf

0:000:00