Debat

Care: De globale nødhjælps-cowboys har sovet i timen

DEBAT: Mens vestlige nødhjælpsorganisationer har være tvunget til at ligge brak, har lokale aktører løftet i flok. Vi skal investere mere i det lokale niveau, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

Danmark skal gå forrest og være dem, der for alvor tager fat i at styrke det lokale niveau, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen. 
Danmark skal gå forrest og være dem, der for alvor tager fat i at styrke det lokale niveau, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen. Foto: Pressefoto: CARE Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, hjælpeorganisationen Care Danmark

Verden, som vi kender den, står næsten stille. Varer, valuta og mennesker, som før i døgndrift krydsede landegrænser, er sat i bero.

Kloden rundt tager regeringer alverdens redskaber i brug: undtagelsestilstand, udgangsforbud, lukkede grænser og - i den rige del af verden – hjælpepakker til svimlende summer, der skal redde både menneskeliv og økonomier.

Men coronavirussen og den større, langsigtede trussel mod den globale verdens institutioner er ikke sådan at komme til livs.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hverken i den vestlige verden, men heller ikke i sygdommens nye front, blandt nogle af verdens fattigste lande, hvor både mennesker og økonomier er blandt de mest udsatte og skrøbelige, hvor vi endnu ikke har set det fulde omfang af sygdommen.

I forvejen udsatte er nu ekstra udsatte
Coronakrisen har ramt hårdt, og den har ramt den humanitære branche dobbelt.

Mens vi har været forhindret og har måttet efterleve forbud, har vores lokale kolleger været der. Hver dag. Ude med rent vand. Sæbe. Opsat håndvaskestationer ved skoler og markeder, mens de har fortalt om, hvordan god hygiejne kan begrænse smitten.

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, hjælpeorganisationen Care Danmark

Som i eksempelvis Cox’s Bazar, hvor coronakrisen rammer oveni de enorme beskyttelsesbehov, Rohingya-flygtninge har, samt de årlige, tilbagevendende naturkatastrofer, de bliver udsat for, når monsunregnen kommer. Men corona udgør ikke blot en akut trussel her og nu i form af sygdom, tabte menneskeliv og økonomiske tab.

Den rammer også årtiers udvikling og indsatser, som bliver sat i stå og nogle steder formentlig vil blive slået tilbage til start.

Coronaens erkendelser 
For mig er der to helt paradoksale erkendelser i forløbet omkring covid-19.

Erkendelser, som rammer mig relativt ofte, men som alligevel formår at glide i baggrunden, indtil de igen rammer mig med stor tydelighed.

Erkendelse nummer et. Vi er meget dårlige til at spå om fremtiden. Ingen havde for alvor set finanskrisen eller flygtningekrisen eller Trump. Og ingen havde forudset coronakrisens konsekvenser.

Vores langsigtede strategier og scenarieplanlægning giver i bedste fald en falsk tryghed, mens vi i stedet burde styrke vores evne til at lære og optimere vores organisationers tilpasningsevne og agilitet.

Den anden erkendelse er om alt det, vi godt vidste, men alligevel ikke gjorde.

Al den viden, alle de erfaringer vi har samlet sammen gennem årene, som viser vejen og peger på bestemte løsninger frem for andre. Men som alligevel ikke rigtig får fat.

Læs også

For eksempel ved vi godt, at det bedre kan betale sig at forebygge katastrofer end at respondere på dem. Alligevel bruger vi kun 3 procent af de humanitære budgetter på katastrofeforebyggelse mod 97 procent på respons.

Vi ved også godt, at hvis det skal gå rigtig stærkt og være holdbart på den lange bane, så skal nødhjælpsindsatsen være lokal og lokalt forankret.

Når grænserne lukker, må nødhjælpen sadle om  
Den nye, store coronafront bliver udviklingslandene. Men covid-19 viser med skræmmende tydelighed, at vi, vestens nødhjælps-cowboys, ikke som tidligere kan svinge os i sadlen på boeing-hesten og flyve hjælpen, maden, sundhedsudstyret, den tunge logistik og ekspertisen ind.

For grænserne er lukkede, flyene naglet til jorden, og forbud og restriktioner begrænser vores bevægelighed og på sigt vil vurderingen også være, at det vil være for farligt at sende det udenlandske personale ind.

Netop derfor underskrev en lang række humanitære organisationer under World Humanitarian Summit i 2016 Grand Bargain. En aftale, der sikrer, at mindst 25 procent af alle midler skal gå direkte til lokale aktører, så de er bedst muligt rustet.

I dag, fire år senere, er det ikke sket, og kun cirka 2 procent går til lokale organisationer og institutioner. 

De lokale helte sørger for hjælpen
I Care Danmark har vi i 33 år baseret vores arbejde i Afrika og Asien på lokale samarbejdspartnere, lokale græsrodsorganisationer, lokale myndigheder og lokalbefolkning, og 95 procent af vores 9000 ansatte er lokale.

Og de seneste to måneder har vi for alvor set styrken i det.

Mens vi har været forhindret og har måttet efterleve forbud, har vores lokale kolleger været der. Hver dag. Ude med rent vand. Sæbe. Opsat håndvaskestationer ved skoler og markeder, mens de har fortalt om, hvordan god hygiejne kan begrænse smitten.

Krisen skal gøre op med status quo
Vi skal tænke os godt om og bruge denne forfærdelig krise til at genstarte vores samfund på en ny forbedret måde gennem grønne investeringer.

Men vi skal også turde se coronakrisen, og de pandemier, der måtte følge, som en anledning til et opgør med bistandshjælpen og tage et grundigere livtag med status quo.

Lad Danmark gå forrest og være dem, der for alvor tager fat i at styrke det lokale niveau. De er der, i fronten. Også når vores transportfly ikke kan lette og lande, og når selv diplomatpas ikke kan åbne grænsebomme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00