Debat

Care om bistandsbesparelser: Regeringen handler usolidarisk og kortsigtet

Danmark, som er et af verdens rigeste lande, både kan og bør tage imod mennesker på flugt fra krig uden at sende regningen videre til verdens fattigste, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

Danmarks udviklingsindsatser i skrøbelige stater, klimaindsatser på Afrikas Horn og fredsindsatser i Mellemøsten og Sahel er alle afgørende for, at vi når i mål med FN’s verdensmål, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.
Danmarks udviklingsindsatser i skrøbelige stater, klimaindsatser på Afrikas Horn og fredsindsatser i Mellemøsten og Sahel er alle afgørende for, at vi når i mål med FN’s verdensmål, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.Foto: World Food Programme/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Stuhr Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For to måneder siden stod jeg på Rådhuspladsen, skulder ved skulder med mine kolleger fra 16 andre humanitære nødhjælpsorganisationer, ydmyg og taknemlig over danskernes enorme opbakning og støtte til ofrene for Ukrainekrigen i forbindelse med støttekoncerten ”Sammen for Ukraine”.

For få uger siden stod jeg atter skulder ved skulder, men denne gang ikke blot med mine kolleger fra de andre humanitære organisationer, men med i alt 174 andre danske civilsamfundsorganisationer, der sammen i et åbent brev til statsministeren og regeringen appellerede til ikke at finansiere modtagelsen af ukrainske flygtninge i Danmark med penge fra udviklingsbistanden. Det gjorde jeg af den simple årsag, at det aldrig må være verdens fattigste og mest udsatte mennesker, der betaler for nationale danske anliggender.

Temadebat

Hvad er konsekvenserne af nedskæringer i udviklingsbistanden?

Altinget Udvikling har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Desværre er regeringens beslutning ikke blot usolidarisk, men også uhyre kortsigtet. For de to milliarder var allerede øremærket vigtige indsatser som bidrager til en mere stabil, lige og bæredygtig verden, og det ikke blot lokalt, men globalt. Danmarks udviklingsindsatser i skrøbelige stater, klimaindsatser på Afrikas Horn og fredsindsatser i Mellemøsten og Sahel er alle afgørende for, at vi når i mål med FN’s verdensmål.

De opfyldes ikke ved at bære en pin på reverset, men ved at Danmark, som det også beskrives i ”Fælles om verden”, bidrage til ikke blot løsninger på akutte kriser og katastrofer, men også fastholder det lange, seje udviklingstræk i nogle af verdens mest sårbare lande, hvor udfordringernes kompleksitet kun er taget til i takt med, at klimaforandringernes konsekvenser rammer.

Konsekvensen er, at udfordringerne vokser sig endnu større

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, CARE Danmark

I en tid, hvor klimaforandringerne for alvor rammer og skaber katastrofer og konflikt og hvor der er krig, nu også på europæisk jord, skal Danmark naturligvis hjælpe, men ikke på bekostning af de lige så nødvendige indsatser i verden udenfor Europa. Det er afgørende, at Danmark fortsætter årtiers tradition for at udvise global solidaritet og fastholder intentionerne i ”Fælles om verden,” for kun sådan når vi i mål med at skabe den globale stabilitet, som ikke kun er afgørende for millioner af mennesker i nogle af verdens fattigste og mest sårbare lande, men også i Europa - i Danmark.

Det danske udviklingssamarbejde skal fortsat have fattigdomsbekæmpelse som et hovedformål for udviklingsindsatsen, fortsat stå værn om demokrati og menneskerettigheder og sætte klimakrisens konsekvenser i centrum. Og indsatser i Danmark skal naturligvis ikke betales af verdens fattigste.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00