Debat

DUF: En bæredygtig fremtid skabes af og med unge

Inddragelse af unge i udviklingssamarbejdet er afgørende for at forebygge ustabilitet og modarbejde stigende autoritære tendenser, skriver Christine Ravn Lund, forkvinde ved Dansk Ungdoms Fællesråd.

Klimademonstration i Rigsdagsgården, juni, 2021. Arkivfoto.
Klimademonstration i Rigsdagsgården, juni, 2021. Arkivfoto.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christine Ravn Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Unge i DUF's medlemsorganisationer har over de seneste år opbygget stærke demokratiske fællesskaber med unge ukrainere, blandt andet gennem Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og gennem det tværpolitiske netværk med et bredt udsnit af politiske ungdomsorganisationer i Danmark og Ukraine. Vi er rystede over, at den ukrainske ungdom har fået frataget deres frihed, demokrati og selvstændighed. Og vi skal selvfølgelig hjælpe ukrainske flygtninge i Danmark.

Men det må ikke være på bekostning af langsigtede indsatser, der er fundamentet for at skabe en bæredygtig og demokratisk fremtid. En fremtid som burde tilhøre mig selv - og resten af verdens største generation af unge - og som vi skal have mulighed for at tage ansvar for. Jeg er overbevist om, at reel og meningsfuld inddragelse af unge på alle niveauer af udviklingssamarbejdet er en afgørende byggesten for at forebygge ustabilitet og modarbejde de stigende autoritære tendenser globalt. 

Verdens unge brænder for at tage ansvar
I Danmark er vi gode til at sikre reel og meningsfuld ungeinddragelse, og derfor skal vi gå forrest. Først med ’Verden 2030’ og nu med ’Fælles om Verden’ har et bredt politisk flertal gjort unge til en tydelig dansk udviklingspolitisk prioritet. Begge strategier understreger blandt andet, at udvikling skal skabes med og af unge, ikke bare for unge.

Temadebat

Hvad er konsekvenserne af nedskæringer i udviklingsbistanden?

Altinget Udvikling har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Nationalt demonstrerer Danmark, hvordan unges inddragelse på centrale politikområder kan formaliseres gennem ungepaneler, og DUFs internationale pulje er et eksempel på, hvordan man giver unge mulighed for skabe den udvikling lokalt, som de ønsker. Helt unikt skabes og drives alle projekter under DUFs pulje med og af unge. Og vi kan se, at verdens unge brænder for at få lov til at tage ansvar for deres og verdens fremtid.

Under DUFs internationale pulje engagerer unge sig mere end nogensinde før. Gennem samarbejder på tværs af grænser skaber de unges engagement positive resultater gennem demokratiske fællesskaber for andre unge. DUFs internationale pulje viser, at de unge der driver projekterne, opbygger ledelseskompetencer, som de tager med sig resten af livet og det omsættes ofte til flere projekter, nye organisationer eller til tillidshverv - resultater, der rækker langt udover projekternes levetid.

Derudover gør projekterne en praktisk forskel for andre og skaber bedre livsvilkår. Vi oplever ofte at unge tager ansvar for at forbedre forhold for andre i lokalområdet. De støtter udsatte, hjælper andre unge med at få en stemme, adresserer diskrimination eller marginalisering og hjælper folk i nød. Vi har altså dokumenteret, at ungeledte partnerskaber bidrager til medborgerskab og demokrati i praksis, der skaber konkrete forandringer i samfundet og en bæredygtig fremtid. 

Demokratiet skal genvindes
Danmark sætter også internationalt handling bag ordene og er blevet global bannerfører på ungedagsordenen. Multilateralt står Danmark bag et af verdens største, hvis ikke det største, ungdomsdelegatprogram. Delegaterne giver den brede danske ungdom en stemme i multilaterale fora og de tager globale dagsordener med hjem til Danmark. De gør dem forståelige for venner og jævnaldrende og skaber dialog om unges rolle i udviklingssamarbejdet.   

For danske unge har krigen i Ukraine gjort det endnu tydeligere, at kampen for demokratiet skal prioriteres

Christine Ravn Lund
Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd
 

Når Danmark giver verdens unge mulighed for at tage ansvar gennem demokratiske fællesskaber – multilateralt, nationalt og lokalt – understøtter vi en generation af unge demokrater og forandringsagenter, der modarbejder autoritære tendenser. 

Coronakrisen har medført, at mange foreningsfællesskaber verden over, er i fare. Fællesskaber, som er afgørende for et godt ungdomsliv og unges muligheder for at udvikle sig og kræve deres rettigheder. For danske unge har krigen i Ukraine derudover gjort det endnu tydeligere, at kampen for demokratiet skal prioriteres.

DUFs først formand, Hal Koch, har sagt, at demokratiet skal genvindes for hver generation. Hvis ikke vi prioriterer de langsigtede indsatser for en demokratisk livsform med unge ved roret nu, så er konsekvenserne for en stabil og bæredygtig fremtid uoverskuelige. Demokratiet skal genvindes, og vi skal skabe en bæredygtig fremtid med og af unge.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

0:000:00