Dagbog fra COP28: Det er som at være til Roskildefestival, men den store stjerne udebliver 

Under hele klimatopmødet vil vi arbejde på at minde beslutningstagerne om, at ungdommens stemme er afgørende i klimaforhandlingerne, skriver Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg, der deltager i COP28 som ungdomsdelegater. Læs deres dagbog fra Dubai her. 

De to ungdomsdelegerede følger hver et af de 20 forhandlingsspor. Marcus Taulborg følger Tab & Skader-forhandlingerne, mens Lise Coermann Nygaard dykker ned i klimafinansiering. Her er det Marcus Taulborg ved et side-event. I løbet af COP28 bringer Altinget deres dagbog.  
De to ungdomsdelegerede følger hver et af de 20 forhandlingsspor. Marcus Taulborg følger Tab & Skader-forhandlingerne, mens Lise Coermann Nygaard dykker ned i klimafinansiering. Her er det Marcus Taulborg ved et side-event. I løbet af COP28 bringer Altinget deres dagbog.  Foto: Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg

 

Dagbogen opdateres løbende fra toppen. Start fra bunden for at læse dagbogen fra begyndelsen.

Tirsdag 12. december: Nervøs forventning, frustration og håb

I dag hænger spændingen endnu mere tungt i luften her ved COP28 i Dubai. Vi venter stadig på den afgørende tekst, der vil definere resultatet af årets COP. Stemningen er en blanding af nervøs forventning, frustration og håb.

Trods dagens udfordringer, deprimerende udmeldinger og forsinkelser er optimismen stadig levende.  

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

De intense diskussioner fortsætter blandt ministre og nøglepersoner, der søger efter kompromiser, som kan give os et stærkt fundament at handle på.

Trods dagens udfordringer, deprimerende udmeldinger og forsinkelser er optimismen stadig levende.

Mødet her er en demonstration af, hvordan samarbejde og beslutsomhed kan føre til løsninger, der vil forme vores fremtid.

Det ser dog ud til, at forhandlingerne muligvis strækker sig ud over i dag. Mens dagen går på hæld, er det klart, at selvom forhandlingerne skal ende, og en aftale skal falde på plads, bliver det en lang nat. 

Forhandlerne står stadig over for udfordringer, men med hver uenighed og forhandling bevæger vi os nærmere en bæredygtig og effektiv global handling. Lad os se frem til i morgen med håb om, at unges stemmer og engagement bærer frugt, og at vi kan gå herfra med stolthed over vores fælles resultater.

 

11. december: Værre end at vente på julegaverne

Det emiratiske formandskab arbejder lige nu på en samlet pakke af sluttekster. Første melding var, at det skulle komme ud kl. 09. Så blev det kl. 11. Nu er det kl. 13, men rygterne går på, at det først bliver i aften. 

Det er lidt som Roskilde Festival: Vi har haft opvarmningsdagene, hvor vi forberedte det hele til den store fest.

Nu er vi klar til det store brag, men den store stjerne bliver ved med at være forsinket. Vi står klar foran scenen i varmen, og tør næsten ikke gå ud for at spise frokost, for hvert øjeblik håber vi på, at der kommer en stjerne på scenen i form af en ny tekst. 

Som COP28 når sin afslutning, er vi spændte på, hvordan disse historiske øjeblikke vil forme vejen mod en ambitiøs aftale. Vi reflekterer over de intense forhandlingsteknikker og håber på et blik ind i fremtiden for verdens klima.

 

10. december: Dan Jørgensen trækker i trådene 

Tempoet stiger, mens antallet af deltagere falder. Der er igen ved at være færre og færre virksomheder og politikere, der ikke er direkte med i forhandlingerne på stræderne inden for COP-området.

Dan Jørgensen, minister for udvikling og global klimapolitik, står i spidsen for at samle alle trådene i de endelige forhandlinger.

Det hele spidser til, og vi nærmer os afgørelsens øjeblik.

 

9. december: Vi presser på for en struktureret ungeinddragelse under dansk formandskab

Dagen bød blandt andet på vigtige møder med både chefer fra Udenrigsministeriet og Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Diskussionerne drejede sig om, hvordan Danmark kan implementere en mere struktureret ungeinddragelse i forbindelse med det kommende danske EU-formandskab under COP30.

  

8. december: Unge i Rampelyset: Klimahandlingens nye helte?

Dagens tema er ‘Youth’, og pludselig var alle interesseret i at have unge med i både paneler og rundbordsdiskussioner.

Vi løb fra scenen i det ene event til det andet, heriblandt et arrangement om, hvordan vi kan skabe opbakning fra borgerne til klimahandling, nye teknologiske løsninger og vedvarende energi. Andels CEO, Jesper Hjulmand, var især glad for Lises pointe om, at vi ikke kun skal undervise og informere om klimaforandringer, men også om klimahandling, så alle forstår, at vi alle kan være en del af løsningen.

Som en særlig gestus blev alle ungdomsdelegater inviteret til EU-koordineringsmøder på de forskellige forhandlingsspor.

Det var alt i alt en dag med øget inddragelse af unge, og selvom det forhåbentlig bliver standard i fremtiden, var denne dag et tydeligt eksempel på, hvor meningsfuldt det er at inkludere unge.

Aftenen blev endnu engang prydet af en high-level reception, hvor dialogen om klimaet fortsatte på tværs af industrien, civilsamfundet og politikere.

 

Torsdag 6. december: Historisk øjeblik for ungeinddragelse

Historie blev skrevet, da alle EU's ungdomsdelegater blev inviteret til dagens vigtige koordineringsmøde blandt alle EUs forhandlere.

Lise blev valgt til at levere et samlet budskab fra alle EUs ungdomsdelegater om styrket ungeinddragelse og et skarpere EU-sprog om udfasning af fossile brændsler.

Budskabet blev udformet henover natten, og vi var derfor lidt udmattede, da vi senere på dagen mødtes med Klima-, Energi- og Forsyningsministeren, Lars Aagaard (M).

Budskabet blev udformet henover natten, og vi var derfor lidt udmattede, da vi senere på dagen mødtes med Klima-, Energi- og Forsyningsministeren, Lars Aagaard.

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Heldigvis havde han lige lanceret en ambition om, at EU skal vedtage et mål om 90% reduktion af CO2-udledning i 2040. Målet om mere udfasning af fossil energi gav os lidt ekstra energi til resten af dagen. Målet er en del af en langsigtet plan og en forberedelse til næste års COP29, hvor alle lande skal præsentere nye og mere ambitiøse klimamål. 

Nu sidder vi i den store plenarsal og har en lang aften foran os. I dag slutter de tekniske forhandlinger, og aftenen skal nu gå med at høre, hvordan forhandlingerne er gået. Hvilke forhandlingsspor er nået til enighed, og hvilke er der stadig uenigheder i? 

Derudover skal der bestemmes hvilke forhandlinger, der går videre til næste uge, hvor ministre fra hele verden kommer (minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) repræsenterer Danmark, red.), for at nå den enighed, som de tekniske forhandlere ikke kunne nå. Men også hvilke forhandlinger som man skyder til næste år. Det er her udgangspunktet for en god afsluttende aftale bliver lagt. Derfor sidder vi og håber på at se glimt af en ambitiøs aftale for enden af COP'en. 

Onsdag 5. december: Elektrisk Stemning og Kongelig Elegance

EXPO 2020, vært for COP28, brager frem med rekordmæssige 110.000 deltagere.

Kronprins Frederik gav COP’en lidt ekstra elegance 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Området er begyndt at blive fyldt med ministre, herunder skatteminister Jeppe Bruus (S), der ved vores møde ikke kun delte gode råd, men også kontakter til progressive finansministre verden over, der kæmper for at matche klimahandling med de rette ressourcer.

Kronprins Frederik gav COP’en lidt ekstra elegance ved at deltage i lanceringer og en storslået reception med danske interessenter, hvor også vi hilste på.

4. december: Barbie-fest og politiske realiteter

Dagen begyndte som en scene fra en 'Barbie'-film ved forhandlingerne om klimafinansiering. Forhandlerne var klædt i lyserødt, på opfordring af et netværk af kvindelige, og skabte dermed en visuel påmindelse om kønsperspektiver i diskussionerne om finansiering.

Trods den festlige stemning var der udfordringer, især fra grupper som fra det 'Globale Syd, der blokerede for drøftelser om Parisaftalens artikel om harmonisering af private finansieringsstrømme med aftalens overordnede mål.

Lørdag 2. og søndag 3. december: Den nærmest perfekte åbning af forhandlingerne gav os håb for beslutningerne om vores fremtid 

Wow, tiden går stærkt. Vi suser fra det ene side-event til det andet, prøver at følge de tekniske forhandlinger og mødes med civilsamfundet.

Heldigvis har vi fået optimeret vores morgenrutine, så vi nu kan cruise fra hotellet til metroen på syv minutter ved hjælp af cykler, der er pumpet med så meget el, at det i Danmark ville være klassificeret som en scooter. 

Vi åbnede den Nordiske Pavillon med et side-event om ungeinddragelse i COP-systemet, diskuterede unges håb for klimaforhandlingerne i et andet arrangement og drøftede, hvordan storytelling og personlige historier om Tab & Skader kan være en drivkraft i klimahandlingen – En hastighed, der desværre ikke helt matcher vores elcykler.

Når 95.000 samles, og der samtidig er behov for højeste sikkerhedsniveau, så er tempoet ikke hurtigere end inde i forhandlingslokalerne.

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Sammen med andre ungdomsdelegater har vi afholdt et arrangement, hvor alle unge var inviteret til at diskutere forskellige forhandlingsspor med nogle af EUs mest erfarne forhandlere. Den tyske pavillon var vært, men trods de rummelige lokaler blev flere diskussioner nødt til at rykke udenfor for at få plads nok. Om det var muligheden for at diskutere løsninger med dem, der forhandler, eller den gratis pizza, der trak de store masser, er stadig en smule uklart.

Vi tilhører jorden, ikke omvendt 

Vi har også nået at overvære Kong Charles' åbningstale, hvor han mindede alle om, at jorden ikke tilhører os. Det er os, der tilhører jorden. Hans og mange andre statslederes deltagelse i weekenden sikrede også, at vi fik et par timer i den bagende sol, mens vi ventede på at komme igennem diverse sikkerhedsforanstaltninger.

Allerede nu sidder forhandlerne i lange diskussioner fra klokken 10 om morgenen til mindst 22 om aftenen. 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Men når 95.000 samles, og der samtidig er behov for det højeste sikkerhedsniveau, så er tempoet i hvert fald ikke hurtigere end inde i forhandlingslokalerne.

Optimismen præger stadig forhandlingslokalerne efter den historiske start med operationalisering af og store bidrag til Tab & Skader-fonden.

Forventningerne er derfor, at den første udgave af Parisaftalens evalueringsmekanisme (Global Stock Take) kommer til at fylde meget i slutningen af forhandlingerne.

Allerede nu sidder forhandlerne i lange diskussioner fra klokken 10 om morgenen til mindst 22 om aftenen. Her bliver en lang beslutningstekst gennemgået paragraf for paragraf, mens alle parter løbende giver input. 6. december forventes Danmark at overtage rollen som ledere af netop disse forhandlinger. 

Sammen med ungdomsdelegater fra resten af Europa har vi lavet et fælles positionspapir, hvor vi har samlet ungdommens krav til forhandlingerne. 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Derudover fylder finansieringsdagsordenen rigtig meget. Før COP'en gik i gang, var der snak om helt op til 19 dagsordenspunkter om finansiering, hvilket giver en god indikator af, hvor meget der er fokus på at få finansiering til alle de initiativer, som klimakrisen kræver.

Derfor var vi meget glade for, at den fungerende hollandske finansminister havde tid til at mødes med os og høre, hvilke bidrag vi havde til netop de forhandlinger.

Vi har sammen med ungdomsdelegater fra resten af Europa lavet et fælles positionspapir, hvor vi har samlet ungdommens krav til forhandlingerne. Sigrid Kaag, den hollandske minister, tog imod vores krav og delte ud af hendes erfaringer samt tips til, hvordan vi som unge kan presse mere på.

Generelt set virker det til, at rigtig mange statsledere er kommet til Dubai med en politisk vilje til at levere, og med den nærmest perfekte åbning har vi stadig meget håb og optimisme for fremgang på de store beslutninger om vores fremtid. 

 

Fredag 1. december: Nu begynder presset på resten af forhandlingerne

Sultan Ahmed Al Jaber, præsident for COP28, havde knap nået at sige det sidste ord i åbningstalen, før der blev skrevet verdenshistorie: For første gang nogensinde er et dagsordenspunkt blevet godkendt på første dag.

Ikke hvilket som helst dagsordenspunkt, med operationalisering af og økonomisk støtte til fonden for Tab & Skader. Et punkt, der har været et stort stridspunkt med større og større intensitet for hvert år. Fonden blev endelig godkendt på COP27 sidste år i Sharm El Sheik, men uden at indeholde nogen penge.

Tyskland og UAE var begge klar til at give 100 millioner dollars, hvilket stjal det store fokus, mens EU, UK og Japans bidrag ikke havde samme gennemslagskraft. Tyskland og UAE kunne sole sig i rampelyset, mens salen allerede var halvtom, da EU og andre lande fortalte om deres donationer.

Nu begynder presset på resten af forhandlingerne, hvor alt er smidt op i luften. 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF
USA tilkendegav også, at de vil give et bidrag, men kun på 17,5 millioner dollars. Det har efterfølgende modtaget stor kritik, og bliver af mange kaldt direkte pinligt. 

Nu begynder presset på resten af forhandlingerne, hvor alt er smidt op i luften. UAE har brudt med en gammel tradition, hvor Vesten er de eneste donorer, og mange af de hurtigt-voksende økonomier har været imod at betale til den nødvendige klimafinansiering.

Men verden er en anden i dag, og det viser UAE med sin donation. Samtidig lægger UAEs donation et pres på de olieproducerende nabolande, Qatar og Saudi Arabien. Også Kina oplever et utroligt stort pres for at bidrage økonomisk til fonden. 

Denne COP starter med at vise, at den vil noget nyt. Spillereglerne er ændret. Hvordan det kommer til at påvirke forhandlingerne er stadig uvist. Men stemningen er, at EU har formået at bryde op i Kinas stærke forhandlingsgruppe G77, der inkluderer 135 udviklingslande og olielande som UAE.  

 

Torsdag 30. november: Vi er her for at repræsentere hele den danske ungdom

Velkommen til Dubai, den strålende juvel i ørkenen, hvor skyskrabere strækker sig mod himlen som monumenter bygget af oliepenge.

Vi står midt i en by, der ikke kun huser verdens højeste bygning, men også indbyder 95.000 deltagere fra næsten alle verdens lande til den 28. version af FNs verdensomspændende klimaforhandlinger, COP28.

Vi er ikke bare taget til COP28 for at repræsentere os selv, men hele den danske ungdom.

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

I denne pulserende metropol er vi, Danmarks to unge ungdomsdelegater, på en mission: Vi er ikke bare taget til COP28 for at repræsentere os selv, men hele den danske ungdom.

Som officielle ungdomsdelegater i den danske delegation vil vi forsøge at påvirke klimatopmødet ved at deltage i, moderere og arrangere side-events, der skal minde indflydelsesrige beslutningstagere, fra ministre til direktører, om at ungdommens stemme er afgørende i klimaforhandlingerne.

Derudover følger vi hver især et af de næsten 20 forhandlingsspor: Marcus følger Tab & Skader-forhandlingerne, hvor fokus er på at operationalisere en fond til at hjælpe klimakrisens mest udsatte ofre. På den anden side dykker Lise ned i klimafinansiering, der under denne COP især drejer sig om det nye mål for klimafinansiering og integrationen af private finansieringsstrømme.

75.000 unge stemmer 

Dagen i dag, torsdag den 30. november, markerer starten på COP28. Åbningsceremonien står for døren, hvor dagsordenen skal vedtages, og klimaforhandlingerne officielt begynde.

Men for os startede forhandlingerne allerede i søndags med COY18, hvor unge fra hele verden samledes for at skabe et fælles grundlag for deres krav til forhandlerne og regeringslederne.

Han lovede den fyldte sal af unge mennesker at presse regeringslederne til at inddrage perspektiverne og styrke ungdommens stemme i forhandlingerne. 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg
Ungdomsdelegater, DUF

Det er blevet sammenskrevet til et ‘Global Youth Statement’, hvor 75.000 unge har bidraget. I løbet af konferencen blev dette overleveret til Simon Stiell, Administrerende Direktør for UNFCCC, FNs klimaagentur. Han lovede den fyldte sal af unge mennesker at presse regeringslederne til at inddrage perspektiverne og styrke ungdommens stemme i forhandlingerne. 

De næste to uger vil vi her på siden skrive en dagbog, hvor du kan følge med i, hvad der sker under COP28. Læs med for at få indblik i vores oplevelser og refleksioner. 

Og hvis du er nysgerrig så reserver allerede nu den 20. marts i din kalender. Her inviterer vi til en ungehøring, hvor vi vil dele vores erfaringer og begynde indsamlingen af input til næste års COP og vores forberedelser til både biodiversitets-COP’en (CBD COP16) og klima-COP’en (UNFCCC COP29).

For i kampen for en bæredygtig fremtid begynder forberedelserne tidligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00