Debat

Danske Handicaporganisationer: Vi er på vej til handicaptopmøde. Det er i sig selv en sejr

Formålet med topmødet er at fremme inklusionen af mennesker med handicap i det internationale udviklingssamarbejde — og sikre at mennesker med handicap opnår samme muligheder og rettigheder, som alle andre, skriver Thorkild Olesen og Sif Holst.

En mand, der har mistet sin arm i en ulykke, laver en stol i et træningscenter for mennesker med handicap i Indien. Arkivfoto.
En mand, der har mistet sin arm i en ulykke, laver en stol i et træningscenter for mennesker med handicap i Indien. Arkivfoto.Foto: Amit Dave/Reuters/Ritzau Scanpix
Sif Holst
Thorkild Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På verdensplan er der omkring en milliard mennesker med handicap, hvilket gør os til verdens største minoritet. Det kan lyde paradoksalt at kunne mønstre en milliard og stadig kalde sig en minoritet, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Mennesker med handicap fødes ikke et bestemt sted eller af en særlig gruppe mennesker. Størstedelen af os får først vores handicap senere i livet. Det betyder, at der er mennesker med handicap overalt i verden — fra Sibirien til Sydafrika.

Det betyder også, at mennesker med handicap findes der, hvor udviklingsaktører er til stede med udviklingsprojekter og humanitære indsatser. Alligevel bliver mennesker med handicap ofte overset og glemt, mens udviklingen suser forbi dem.

Det er afgørende, at mennesker med handicap indgår i alt udviklingssamarbejde, og at humanitære indsatser inkluderer mennesker med handicap

Thorkild Olesen og Sif Holst
Hhv. formand og næstformand, Danske Handicaporganisationer

Det skyldes ikke dårlige intentioner eller ligegyldighed — heldigvis. For det er afgørende, at mennesker med handicap indgår i alt udviklingssamarbejde, og at humanitære indsatser inkluderer mennesker med handicap, hvis vi skal kunne realisere målet om ikke at lade nogen i stikken.

Globalt handicaptopmøde
Derfor er det også en stor sejr for mennesker med handicap, at Global Disability Summit i næste uge løber af stablen for anden gang — med den norske og ghanesiske regering som værter sammen med International Disability Alliance.

Formålet med topmødet er todelt. Både at fremme inklusionen af mennesker med handicap i det internationale udviklingssamarbejde og humanitære indsatser. Og at sikre gennem konkrete forpligtigelser, at mennesker med handicap opnår samme muligheder og rettigheder som alle andre.

For mens det kan være svært at få øje på mennesker med handicap i udviklingsprojekter og humanitære indsatser, så er vi svære at overse når stater, FN-organisationer, civilsamfundsorganisationer og mennesker med handicap samles med det formål at sikre inklusionen i udviklingssamarbejdet. Og det er en sejr.

På nogle områder kræver det specifikke og omfangsrige programmer at sikre, at mennesker med handicap ikke lades i stikken.

Men vi kan nå rigtig langt ved, at alle udviklingsaktører er opmærksomme på, at mennesker med handicap findes overalt og i alle målgrupper, og at aktørerne er villige til at lade dette faktum indgå i planlægning, udførelse og evaluering af deres indsats.

Og så ligger der meget uforløst potentiale i mødet mellem mennesker. Når vi mødes, erfaringsudveksler og deler evidensbaserede tilgange til inklusion, så maner vi samtidig misforståelser om handicap til jorden. 

Derfor er det også en stor sejr for mennesker med handicap, at Global Disability Summit i næste uge løber af stablen for anden gang

Thorkild Olesen og Sif Holst
Hhv. formand og næstformand, Danske Handicaporganisationer

Ingen bør lades i stikken
En af de store udfordringer for handicapbevægelsen er manglen på data. Særligt i det globale syd repræsenterer det en udfordring, da det gør det svært at udlede hvor og hvilke indsatser, der er behov for. Vi ved dog, at mennesker med handicap er til stede i alle de områder, som står centralt i Danmarks udviklingspolitiske strategi 'Fælles om Verden'.

Vi ved, at stigningen i bevæbnede konflikter og klimaforårsaget naturkatastrofer efterlader flere og flere mennesker med et handicap. Og når krig, katastrofer og kriser rammer rundt omkring i verden, så rammer det mennesker med handicap ekstra hårdt.

Vi ved, at mennesker med handicap i det globale syd oplever dårligere adgang til uddannelse, sundhedsydelser og arbejdsmarkedet end mennesker uden handicap. Det behøver ikke at være sådan. Ofte er uvidenhed og fordomme den største barriere. Det kan mere samarbejde med organisationer af mennesker med handicap bidrage til at ændre. 

Den nye udviklingspolitiske strategi har fokus på klimaindsatser, nærområder, menneskerettigheder og migration. Alle disse indsatsområder har også stor betydning for mennesker med handicap. Husker vi dette, er vi allerede nået et godt stykke af vejen for at sikre, at ingen lades i stikken.

Handicapperspektivet i udviklingssamarbejdet
Hvor der er nød og ulighed, er der også mennesker med handicap. Ofte er der heldigvis også kompetente og dygtige danske civilsamfundsorganisationer til stede, som gør en stor forskel der, hvor det gælder.

Det skal topmødet, Global Disability Summit, være med til at belyse. Derfor har vi i handicapbevægelsen brug for, at alle udviklingsaktører sammen arbejder målrettet for, at ingen lades i stikken. 

I Danmark er vi lykkedes med at integrere kønsperspektivet i udviklingssamarbejderne. Det har vi gjort med stor succes og til stor gavn for mennesker i det globale syd.

Vores appel i Danske Handicaporganisationer er, at vi også får integreret handicapperspektivet - og dermed tager et stort skridt mod at sikre, at ingen lades i stikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

Sif Holst

Næstformand, Danske Handicaporganisationer
voksenpædagogisk grunduddannelse (Roskilde Højskole 1997)

0:000:00