EU truer Rusland med sanktioner

TOPMØDE: Udviklingen på Krim-halvøen får EU-ledere til at tage hårdere midler i brug over for Rusland end forventet. Økonomiske forhandlinger afbrydes, og trusler om sanktioner skærpes.
Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, fordømmer Ruslands "uprovokerede overtrædelse af Ukraines suverænitet".
Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, fordømmer Ruslands "uprovokerede overtrædelse af Ukraines suverænitet".Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenMichael Hjøllund
BRUXELLES: EU-toppen sender et utvetydigt signal til den russiske præsident, Vladimir Putin:

Find vej til forhandlingsbordet med ukrainerne inden for de næste par dage. Ellers vedtager vi målrettede sanktioner, der kan indebære indrejseforbud og indefrysning af midler for højtplacerede russere med tilknytning til konflikten i Ukraine.

Det er resultatet fra det topmøde, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes kolleger i EU-kredsen har afholdt i Bruxelles.

Samtidig afbryder EU de igangværende forhandlinger med Rusland om visumliberalisering og yderligere økonomisk samarbejde.

Trussel om løsrivelse
Det er beslutningen fra den parlamentariske forsamling på den ukrainske halvø Krim om at afholde en folkeafstemning om optagelse i den Russiske Føderation, som får EU-cheferne til at gå længere end forventet i forsøget på at finde et svar på den eskalerende krise.

"I dag er vi blevet enige om at sende et meget klart signal til Rusland om, at det, der sker, er uacceptabelt," siger Helle Thorning-Schmidt.

Fakta
Sagen kort
I kølvandet på de politisk omvæltninger i Ukraine i slutningen af februar overtager pro-russiske militser og russisktalende soldater kontrollen med flere officielle bygninger på den ukrainske halvø Krim.

Formålet er angiveligt at beskytte den russiskdominerede befolkning på halvøen fra "aggressioner" fra den nye ledelse af Ukraine.

Torsdag vedtager et stort flertal i parlamentet på det delvist selvstyrende Krim, at man ønsker en folkeafstemning om at blive en del af Rusland, og erklærer selv, at de nu de facto har løsrevet sig fra Ukraine.

Sanktioner på vej
Formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy understreger, at ethvert yderligere skridt fra Rusland, der kan destabilisere situationen i Ukraine, vil få "alvorlige og vidtgående konsekvenser" for forholdet mellem EU og Rusland - også på det økonomiske område.

Dermed lægger EU-landene op til et muligt brud med den hidtidige linje, hvor Unionen har været særdeles forsigtig med at true med økonomiske sanktioner.

Det er helt tydeligt en politiseret, ukonstruktiv og grundløs tilgang, som går imod de eksisterende aftaler mellem Rusland og EU.

Aleksander Lukasjevitj
Talsmand for det russiske udenrigsministerium

På den ene side af frygt for at eskalere konflikten med russerne. På den anden side på grund af de store økonomiske tab, som mange EU-lande frygter selv at komme til at lide ved at tage skrappere midler i brug over for den tredjestørste handelspartner.

Særligt de østeuropæiske lande, der lever i skyggen af Putins Rusland, havde dog gerne set EU-kredsen levere et mere håndfast svar til russerne.

Den litauiske præsident Dalia Grybauskaité beklager, at EU ikke går længere med sanktioner. Ikke mindst i lyset af, at den amerikanske regering har annonceret indrejseforbud mod et antal russiske myndighedspersoner, som de mener har bidraget til destabilisere Ukraine.

"EU halter stadig bagefter USA," siger den litauiske præsident.

Talsmand for det russiske udenrigsministerium Aleksander Lukasjevitj fordømmer EU-toppens beslutninger.

"Det er helt tydeligt en politiseret, ukonstruktiv og grundløs tilgang, som går imod de eksisterende aftaler mellem Rusland og EU," siger han til det statsejede medie Russia Today.

Håndsrækning til Ukraine
EU-cheferne forsøgte ved mødet at sende et signal om støtte til det ukrainske folk.

De lover at sætte skred i forhandlinger, der skal gøre det lettere for ukrainere at rejse ind i EU. 

Desuden lover de europæiske ledere at underskrive den politiske del af den associationsaftale med EU, hvis forkastelse var med til at kickstarte urolighederne i Ukraine i efteråret.

Ulovlig folkeafstemning
EU-kredsen tager samtidig kraftigt afstand fra beslutningen fra Parlamentet på Krim om at indkalde til en folkeafstemning om tilslutning til Rusland.

"Vi betragter beslutningen fra Krims Højeste Råd om at afholde en folkeafstemning som i modstrid med den ukrainske forfatning og derfor ulovlig," siger Herman Van Rompuy.

Premierminister i den nye ukrainske overgangsregering Arsenij Jatsenjuk deltog i store dele af EU-mødet og glæder sig over den støtte, han har modtaget fra EU-landene. Han beklager udmeldingen fra Krim.

"Det er en illegitim beslutning, og denne såkaldte folkeafstemning har ikke noget retligt grundlag. Derfor opfordrer vi den russiske regering til ikke at støtte dem, som støtter separatisme i Ukraine," sagde han og understreger:

"Krim er, var og vil fortsat være en del af Ukraine."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00