Debat

Kristian Weise: Vestafrika står ved en skillevej

Vil regionen komme ud af coronakrisen med en forværret ulighedskrise, eller vil man lykkes med en genopretningsplan, der gavner alle og ikke kun de få, spørger Kristian Weise.

For lande som Ghana, Kap Verde, Gambia og Liberia overgår besparelserne et helt års uddannelsesbudget, skriver Kristian Weise. Arkivfoto.
For lande som Ghana, Kap Verde, Gambia og Liberia overgår besparelserne et helt års uddannelsesbudget, skriver Kristian Weise. Arkivfoto.Foto: Judith Betak/Ritzau Scanpix
Kristian Weise
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Coronakrisen har i de rige lande i Europa og Nordamerika primært været karakteriseret som en sundhedskrise med fokus på at undgå overbelastning af sygehusvæsenet, inddæmme smitten og holde hånden under befolkning og virksomheder.

De økonomiske følgevirkninger har i Danmark heldigvis vist sig at være kortvarige.

Anderledes forholder det sig i mange lavindkomstlande i Afrika. Her har smittespredningen godt nok været mere beskeden, men den voldsomme opbremsning i den lokale og globale økonomi, som pandemien har medført, har til gengæld udløst en voldsom økonomisk lussing til lande, der i forvejen var hårdt ramte af fattigdom og ulighed.

Mere end 60 procent af befolkningen i for eksempel Vestafrika har mistet en del af deres indkomst under coronakrisen, og arbejdstimer svarende til syv millioner job er gået tabt.

Særligt er det gået ud over kvinder, der oftest arbejder i de lavest betalte job og under usikre forhold. Derimod er Vestafrikas tre rigeste mænd blevet 41 milliarder kroner rigere i de 17 måneder, pandemien har varet.

Mere end 60 procent af befolkningen, i for eksempel Vestafrika, har mistet en del af deres indkomst under coronakrisen

Kristian Weise
Generalsekretær i Oxfam IBIS

Pandemi og ulighed
Oxfam har netop udgivet en rapport om ulighedskrisen i den vestafrikanske region. Pandemien har sat dybe spor i de 16 lande i regionen. Alene i 2020 mistede landene 48,7 milliarder dollars i BNP (314 milliarder kroner). Og krisen er langt fra forbi.

Smitten fortsætter med at stige flere steder og under fire procent af befolkningen i Vestafrika er indtil videre vaccineret mod covid-19.

Hvis landene skal have nogen som helst chance for at komme sig over krisen og arbejde frem mod opfyldelsen af FN’s Verdensmål, er det afgørende, at der vælges en kurs, hvor der investeres i sundhed, uddannelse og socialt bæredygtige samfund, så man samtidig modvirker den eksplosive stigning i uligheden, der har sat regionen flere år tilbage i fattigdomsbekæmpelsen.

Det er desværre det stik modsatte, der er ved at ske.

Investering frem for besparelser
I 14 ud af 16 vestafrikanske lande er der i de næste fire år planlagt offentlige besparelser for 26,8 milliarder dollars – 173 milliarder kroner. Det svarer til udgifterne til hele Danmarks sundhedsvæsen. Det er katastrofalt.

I Mali er nedskæringerne så store, at de svarer til næsten tre gange landets årlige sundhedsudgifter. For lande som Ghana, Kap Verde, Gambia og Liberia overgår besparelserne et helt års uddannelsesbudget.

Hvis der er noget coronakrisen har lært os, så er det, at lande med stærke sociale sikkerhedsnet, god offentlig uddannelse og lige adgang til sundhed er mere modstandsdygtige over for kriser.

Derfor skal vi sikre, at vi fremadrettet får skabt netop det; modstandsdygtige, stærke og stabile samfund i hele verden.

Derfor er det så vigtigt, at udviklingslandene, blandt andet i Afrika, ikke vælger nedskæringsvejen ud af krisen

Kristian Weise
generalsekretær i Oxfam IBIS

Derfor er det så vigtigt, at udviklingslandene blandt andet i Afrika ikke vælger nedskæringsvejen ud af krisen. Og at de rige lande som EU og Danmark skubber på for at støtte en genopretningsvej med holdbare og langsigtede investeringer.

Rapporten fra Vestafrika viser faktisk, at hvis landenes skatteindtægter steg med blot en procent af BNP i de næste fem år, så vil det give knap 57 milliarder dollars – det dobbelte af de besparelser, der er planlagt.

Dermed kunne nedskæringerne sløjfes, og man ville stadig have penge til for eksempel at give 45 millioner børn et års ekstra skolegang.

Danmarks rolle
Vestafrika står ved en skillevej. Vil regionen komme ud af coronakrisen med en forværret ulighedskrise, eller vil man lykkes med en genopretningsplan, der gavner alle og ikke kun de få?

Vi i Oxfam IBIS håber på det sidste. Og løsningerne ligger der. Regeringerne kunne for eksempel vælge at hente pengene på en progressiv retfærdig måde ved at hæve skattesatserne for de rigeste.

Men mindst lige så afgørende er det, at man får indsamlet de skatter, man allerede nu opkræver. Og her kan Danmark spille en vigtig rolle ved at sikre, at vores støtte og bistand netop går til at hjælpe landene med at opbygge progressive skattesystemer.

Dette er nødvendigt, hvis landene skal komme styrket gennem krisen og stå endnu stærkere i fremtiden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00