Debat

Kvinfo: Pres mod aktivister truer ligestilling

DEBAT: Skrap overvågning og ringere vilkår for civilsamfundet er en voksende tendens i verden, der truer ligestilling, demokrati og udvikling. Det skriver Suzanne Moll og Katarina Blomqvist fra Kvinfo.

I Egypten indføres der nye love, der på forskellig måde undergraver civilsamfundets muligheder for at bidrage til samfundsdebatten og udviklingen, skriver Suzanne Moll fra Kvinfo.
I Egypten indføres der nye love, der på forskellig måde undergraver civilsamfundets muligheder for at bidrage til samfundsdebatten og udviklingen, skriver Suzanne Moll fra Kvinfo.Foto: Claus Bech/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Suzanne Moll
Hhv. konstitueret direktør og specialkonsulent i Kvinfo

Ligestilling og kvinders rettigheder står højt på dagsordenen. Men det er ikke et isoleret område, som kan holdes adskilt fra anden samfundsudvikling.

Ligestilling er forbundet til menneskerettigheder, demokrati og økonomisk udvikling.

Kvinfo er ved at lægge sidste hånd på et nyt femårigt program vundet i et åbent EU-udbud fra det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet (tidligere Det Arabiske Initiativ). Det betyder, at vi frem til 2022 skal fortsætte og udbygge det arbejde, vi har lavet siden 2006. Programmet ligger smukt i forlængelse af den danske udviklingsstrategi, som regeringen har præsenteret, for her er ligestilling og kvinders rettigheder højt på dagsordnen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er en strategi, som Kvinfo bakker fuldt op om. I dag ser vi flere tendenser, der rundt omkring i verden truer den fortsatte udvikling af kønsligestillingen. En meget synlig tendens er truslen mod kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Med andre ord, hvor mange børn hun vil have, og hvornår og med hvem.

Overvågning og ringere vilkår
En anden tendens er skrap overvågning og ringere vilkår for civilsamfundet, herunder kvindeorganisationer, rundt om i verden, fra Kina og Rusland til Egypten. Kvinfos samarbejdspartnere mærker dette på den hårde måde. Selv i Vesten er der en tydelig tendens til udskamning og latterliggørelse af kvinderetsorganisationer og andre, som arbejder med ligestilling, som regeringerne lige så ofte puster til, som går op imod, og som risikerer at underminere autoriteten i udviklingsarbejdet.

Selv i Vesten er der en tydelig tendens til udskamning og latterliggørelse af kvinderetsorganisationer og andre, som arbejder med ligestilling.

Suzanne Moll
Konstitueret direktør i Kvinfo

Danmarks udgangspunkt for udviklingsarbejdet er en rettighedsbaseret tilgang. Det er en tilgang, som støtter borgerne i at kræve deres ret og myndigheder i at forvalte magt på en åben måde, sådan at de kan kigges i kortene og holdes ansvarlige. Det er den fri presse og civilsamfundets opgave at agere vagthund og varetage forskellige rettighedshaveres interesser.

De mere end 10 år, hvor Kvinfo har arbejdet i Mellemøsten og Nordafrika, har været en turbulent tid i regionen, fra stilstand i dybt autoritære og patriarkale strukturer til nogle måneders forår i 2011, hvor alt syntes muligt, og kvinder fra Tunesien, Egypten, Libyen, Syrien, Bahrain og Yemen med liv og lyst kastede sig ud i de folkelige oprør.  I Tunesien ser vi i dag et spinkelt demokrati, i Egypten er vi tilbage i et militærstøttet regime, og i Syrien og Yemen ser vi humanitære katastrofer udfolde sig.

Både i Tunesien og Egypten vedtog man i 2014 nye forfatninger, som omfatter kønsligestilling. Men en demokratisk forfatning skal efterleves, ellers er den blot et stykke papir. Da Tunesiens demokrati var i fare, stod civilsamfundet stærkt sammen, og demokratiet overlevede den første krise – og det tunesiske civilsamfund belønnedes med Nobels Fredspris i 2015. Og i Tunesien blomster civilsamfundet og kvindeorganisationerne, og der er valgt 31 procent kvinder fra forskellige partier til parlamentet.

Egypten er hårdt ramt
I Egypten indføres der nye love, der på forskellig måde undergraver civilsamfundets muligheder for at bidrage til samfundsdebatten og udviklingen. Mange menneskerettighedsorganisationer er lukket. Kvinfos samarbejdspartnere i Egypten er hård ramt: kvinderettighedsaktivisterne Mozn Hassan fra Nazra for Feminist Studies og Azza Soliman fra Center for Egyptian Women’s Legal Assistance har rejseforbud, og deres bankkonti og organisationernes bankkonti er spærret. Al Nadeem center, som arbejder med dokumentation og rehabilitering af ofre for tortur og vold mod kvinder, blev i februar lukket af myndighederne.

Det Dansk-Arabiske Partnerskabs Program kobler ligestilling og demokratiske reformer med et stærkt fokus på civilsamfundets rolle. Der er brug for, at erfaringerne fra arbejdet her i højere grad implementeres i udviklingsarbejdet i andre regioner i verden også og får et meget større helhedssyn i den samlede udenrigspolitik både i Danmark og EU for at modvirke tendensen til, at civilsamfundet bliver lukket ned.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Suzanne Moll

International medierådgiver, fhv. chefredaktør, 24Syv og B.T., fhv souschef på Kvinfo (2014-17)
bibliotekar (Danmarks Biblioteksskole 1984)

0:000:00