Nyt folketingsmedlem tager én topprioritet med til FN-møde om verdensmål

Sascha Faxe, der er nyvalgt folketingsmedlem for Alternativet, vil have, at danske politikere tager drikkevandet mere seriøst. Derfor deltager hun i det årlige europæisk FN-møde om verdensmålene, hvor hun vil hente inspiration til, hvordan hun politisk kan arbejde for verdensmål 6: rent vand og sanitet.

På det regionale forum for bæredygtig udvikling skal de blandt andet diskutere, hvordan de europæiske lande lever op til verdensmål 6: rent vand og sanitet. 
På det regionale forum for bæredygtig udvikling skal de blandt andet diskutere, hvordan de europæiske lande lever op til verdensmål 6: rent vand og sanitet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

I disse dage samles de europæiske FN-lande online og i Geneve for at diskutere, hvordan det går med arbejdet med verdensmålene. 

Der skal ikke tages beslutninger på mødet, men mødet er et forum, hvor landene skal lære af hinandens erfaringer med verdensmålene, og få inspiration til både nationale og fælles europæiske løsninger for, hvordan målene nås inden 2030.

Fakta

Regionalt Forum 2023 

  • Officielt kaldet det regionale forum for bæredygtig udvikling. 
  • Finder sted hvert år.  
  • I år er temaet sikringen af implementeringen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling i ECE-regionen i krisetider. 
  • Der er særligt fokus på verdensmålene: 6: rent vand og sanitet; 7: bæredygtig energi; 9: industri, innovation og infrastruktur; 11: bæredygtige byer og lokalsamfund; og 17: partnerskaber for handling. 
  • Formålet er at fremme verdens samarbejde om verdensmålene og lade landene inspirere hinanden med, hvordan de arbejder med verdensmålene. 
  • Der har ikke været en dansk politiker til mødet siden 2020. 
  • Deltagerne på mødet består af repræsentanter fra de nationale parlamenter, EU, erhvervslivet, civilsamfundet, forskningssamfundet med videre.

FNECE 

  • Officielt kaldet FN’s Økonomiske Kommission for Europa.’ 
  • Består af 56 lande fra Europa inklusive Canada, USA og Rusland. 
  • Stiftet i 1947. 
  • Der er tilsvarende økonomiske kommissioner for Afrika, Asien og Oceanien, Latinamerika og Caribien og Vestasien. 

Kilder: UNECERegional Forum 2023

Fra Danmark deltager Sascha Faxe, som blandt andet er udviklings- og udenrigsordfører for Alternativet. I den anledning har Altinget talt med hende om, hvad hun håber at få ud af mødet, og hvad hun ser mest frem til.

Et af årets hovedemner er verdensmål 6: rent vand og sanitet, og det ser Sascha Faxe frem til at diskutere: 

“Siden før, jeg blev født, har vi vidst, at der var et problem med sprøjtemidler, nedsivning af sprøjtemidler og industrikemikalier. Jeg vidste hvad nedsivningen var, før jeg startede i skole – og jeg startede i skole i slutningen af 1970'erne,” siger hun og fortsætter: 

“Vi kunne have gjort noget for at stoppe det, og nu står vi i en meget akut situation, hvor drikkevandet i et af de lande med allerbedst drikkevand i verden – nemlig Danmark – har et problem. Det siger jo lidt om vores udfordring globalt set.” 

Dansk deltagelse for første gang i tre år 

Mødet er en årlig tilbagevendende begivenhed, der går under navnet ’det regionale forum for bæredygtig udvikling’. Det afholdes i FN’s Økonomiske Kommission for Europa (FNECE), der består af 56 lande. Det løber ad stablen onsdag og torsdag, og årets tema for mødet er ’implementering af verdensmålene i krisetider’.

Hvis vi ikke har rent vand, er vi dybest set færdige som menneskehed.

Sascha Faxe
Udviklingsordfører, Alternativet

Der har ikke været et dansk folketingsmedlem afsted siden 2020, men i år deltager Sascha Faxe som den eneste danske politiker. Hun er med online 30. marts i temadiskussionerne om verdensmål 6: rent vand og sanitet og 9: industri, innovation og infrastruktur. 

Er der et specifikt budskab, som du godt vil frem med på mødet? 

”Jeg går ind i det med et åbent sind. Men omvendt håber jeg også at blive klogere, så jeg kan være med til at påvirke, hvordan vi håndterer drikkevand i Danmark, og hvordan vi samarbejder i Europa omkring kvaliteten af drikkevandet. Nogle gange bliver vores arbejde med FN’s verdensmål til noget, vi vil pådutte resten af verden – altså uden for Europa. Men det er vigtigt, man kigger indad og husker, at verdensmålene også gælder i vores del af verden.”

Hvad håber du resultatet fra mødet bliver? 

”Jeg håber på to ting: At deltagerne på mødet bliver klogere på arbejdet med verdensmålene. Og at der bliver sat fokus på, at de ting, vi mener, er vigtige i verden, ikke kun gælder for alle andre end os selv. Verdensmålene fylder forsvindende lidt i dansk politik. Civilsamfundet og dansk erhvervsliv er meget bedre til at bruge verdensmålene som arbejdsredskaber end det politiske Danmark er. Til trods for det er dem, der har tilsluttet sig verdensmålene.” 

Fakta

Verdensmål 6: rent vand og sanitet 

  • Alle skal have adgang til rent vand og sanitære forhold inden år 2030. 
  • Infrastrukturen bag disse skal være bæredygtig - hvilket også inkluderer at beskytte grundvandet.

 Kilde: UN Water and Sanitation

Er der et specifikt emne på mødet, der er mere interessant for Danmark? 

”Diskussionen om verdensmål 6, rent drikkevand og sanitet, er meget vigtigt. Adgang til rent drikkevand er noget helt basalt, der altid skal sikres. Hvis vi ikke har rent vand, er vi dybest set færdige som menneskehed. Og i Danmark har vi ikke behandlet vores drikkevand særligt optimalt med sprøjtemidler og industrikemikalier, og det begynder man at kunne se nu.” 

Temaet for mødet er jo verdensmål i en krisetid: Skal vi ikke vente med at arbejde med verdensmålene, til kriserne er løst? 

”Man har helt misforstået verdensmålene, hvis man vil udsætte arbejdet med dem til efter kriserne. Verdensmål er i min optik et værktøj til krisehåndtering. Vi er blevet enige om verdensmålene globalt både for at håndtere igangværende kriser, men også for at forebygge fremtidige kriser.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

0:000:00