Debat

Johanne Schmidt-Nielsen: Udhulingen af udviklingsbistanden gør skade på de kommende generationer

Danmark skal gøre sit for at forebygge klimaforandringernes ødelæggelser - og sørge for, at udsatte lokalsamfund er bedst muligt forberedt. For det er børnene, der betaler prisen, og hungersnøden truer i horisonten, skriver Red Barnets generalsekretær.

Afghanistan er kastet ud i en dyb humanitær krise med enorme krænkelser af børns rettigheder og tab af liv, skriver Johanne Schmidt-Nielsen. Arkivfoto.
Afghanistan er kastet ud i en dyb humanitær krise med enorme krænkelser af børns rettigheder og tab af liv, skriver Johanne Schmidt-Nielsen. Arkivfoto.Foto: Ali Khara/Reuters/Ritzau Scanpix
Johanne Schmidt-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stop udhulingen af udviklingsbistanden, så vi kan koncentrere os om formålet med udviklingspolitikken: at fremme menneskerettigheder, bekæmpe fattigdom og sikre nødhjælp til klodens mest sårbare. 

Det er Red Barnets hovedbudskab til folketingsvalget og debatten om, hvilket land Danmark skal være i verden. Selvfølgelig har vi ønsker til, hvad en ny regering skal prioritere i udviklingspolitikken - men vi er nødt til først at sikre, at pengene er der.

Lige nu finansierer Danmark sin klimabistand med penge fra udviklingsbistanden – selvom vi har skrevet under på, at klimabistanden skal være nye og ekstra penge. Vi kan ikke være bekendt på den måde at sende regningen for vores og øvrige vestlige landes CO2-udledninger videre til verdens fattigste og mest sårbare.

Ifølge en analyse fra Care betaler vi også kun halvdelen af den klimabistand, som vi burde for at leve op til internationale klimaaftaler. Det skal vi gøre bedre. 

Danmark bør leve op til sine forpligtigelser 
“Danmark er et lille land med stor indflydelse” har længe været det udenrigs- og udviklingspolitiske mantra, og det er sandt. Derfor er det så vigtigt, at Danmark lever op til sine forpligtelser og aftaler, så andre lande ikke bare peger på os, når de ikke selv leverer. En ny regering bør samtidig hæve udviklingsbistanden fra 0,7 til 1 procent. Det har vi råd til – selv som et lille land. 

Temadebat

Hvad bør være de vigtigste udviklingspolitiske emner for en ny regering?

Hvordan skal udviklingspolitikken forholde sig til krigen i Ukraine og dens medfølgende konsekvenser? Hvordan sikrer vi fremtidens fødevarer i de mest udsatte områder? Og hvordan bør vi håndtere et klima i forandring med dets trusler mod millioner af menneskers livsgrundlag? 

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Danmark skal gøre sit for at forebygge klimaforandringernes ødelæggelser og sørge for, at udsatte lokalsamfund er bedst muligt forberedt på det, der vil ramme dem. Det bør stå øverst på den udviklingspolitiske dagsorden.

Vi skal øge og sætte turbo på vores indsats, når det gælder klimakrisen - også fordi konsekvenserne af klimaforandringerne komplicerer eksisterende konflikter og skaber nye konflikter. På grund af mangel på for eksempel vand og jord til afgrøder, og fordi oversvømmelser, tørke og orkaner tvinger mennesker til at flygte.

Midt i alle kriser og konflikter står uskyldige børn, som skal kæmpe for deres overlevelse - og for deres fremtid. Vi skal tage ansvar for disse børn og sikre, at de har tag over hovedet, mad på bordet, kommer i skole og lever trygge børneliv. Så de har en ærlig chance for at overleve samt imødegå og finde løsninger på de udfordringer, som klimaforandringer og konflikter alt andet lige vil blive ved med at skabe. 

Børnene betaler prisen
Danmark har også udhulet udviklingsbistanden ved at finansiere udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med udviklingsmidler. En helt forkert beslutning, som vi og utallige andre organisationer længe har råbt op om.

Da krigen brød ud i Ukraine i foråret, og børn og voksne måtte flygte, besluttede regeringen at finansiere modtagelsen af mennesker på flugt fra Ukraine med midler fra udviklingsbistanden. Bistandskroner skal selvfølgelig ikke bruges i Danmark. 

Selvfølgelig skal vi hjælpe Ukraine – nu, og når landet skal genopbygges. Men et dansk bidrag til Ukraine må ikke tages fra verdens mest sårbare.

Tiden er kommet til at befri udviklingsbistanden fra det indenrigspolitiske regnskab

Johanne Schmidt-Nielsen
Generalsekretær i Red Barnet

Udviklingsbistanden skal bruges på de utallige fattige og skrøbelige lande, og de mennesker som lever her, og som år efter år har hårdt brug for støtten.

452 millioner børn – hvert sjette barn i verden - lever i områder præget af krig og konflikt. Afghanistan er kastet ud i en dyb humanitær krise med enorme krænkelser af børns rettigheder og tab af liv. Krigen i Syrien har været i gang i over et årti, og i Sahel-regionen i Afrika slås forskellige grupper for kontrol og ressourcer.

Ingen af delene er børnenes skyld. Men de betaler prisen. Disse uroplagede lande må nu oveni tackle den værste globale fødevarekrise i årtier - accelereret af krigen i Ukraine. Millioner af børn sulter og er i fare for at dø af akut underernæring. Hungersnøden truer i horisonten. 

Det er vores håb, at tiden er kommet til at befri udviklingsbistanden fra det indenrigspolitiske regnskab. Udviklingspolitikken skal tilbage på sporet, så vi kan tage ansvar for de kommende generationer. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00