Dignity: Det truer også Danmark, når Rusland støtter autoritære regimer
Efter folketingsvalget bør dansk udviklingsbistand fokusere endnu mere på at fremme menneskerettigheder og støtte de uafhængige civilsamfund, der er under voksende pres fra autoritære regimer. Det handler i sidste ende også om danskernes tryghed, skriver Rasmus Grue Christensen, direktør for Dignity.
Rasmus Grue Christensen
Direktør, Dignity”Jeg frygter selvfølgelig, at sikkerhedsstyrkerne skal banke på min dør – men vi har en forbandet pligt til at kæmpe for et land, hvor ingen nogensinde skal have den frygt.”
Sådan sagde en egyptisk menneskerettighedsaktivist til mig for noget tid siden. Citatet minder mig om, at der findes få mennesker, der er modigere end menneskerettighedsforkæmpere i autoritære stater. Det er mennesker, der hver dag slås for deres medborgeres frihed og ofte sætter egen tryghed og sikkerhed på spil undervejs.
Jeg møder dem ofte i mit arbejde som direktør for en organisation, der kæmper for en verden fri for tortur, og jeg bliver ofte slået af deres stoiske ro. Som en modig menneskerettighedsforkæmper ofte formulerede det i slutningen af vores møder: “Vi ses til næste møde om to uger – hvis jeg ikke er sendt bag tremmer inden da.”
Nu sidder han desværre i fængsel. Muligvis i mange år.
Autoritær fremmarch truer også dansk tryghed
Dansk udviklingsbistand har flere vigtige strategiske prioriteter, men efter min mening bør støtten til menneskerettigheder og modige menneskerettighedsforkæmpere stå allerøverst på den udviklingspolitiske dagsordeni de kommende år.
Hvad bør være de vigtigste udviklingspolitiske emner for en ny regering?
Hvordan skal udviklingspolitikken forholde sig til krigen i Ukraine og dens medfølgende konsekvenser? Hvordan sikrer vi fremtidens fødevarer i de mest udsatte områder? Og hvordan bør vi håndtere et klima i forandring med dets trusler mod millioner af menneskers livsgrundlag?
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Mathilde Brieghel på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].
Ruslands invasion af Ukraine er en brutal og foreløbig kulmination på den globale fremvækst i autoritære regimer, vi har været vidner til i de sidste femten år. Der bliver stadigt færre demokratier og flere autoritære regimer.
En undersøgelse fra tidligere i år viser, at andelen af verdens borgere, der lever i autokratier, er vokset fra 49 procent i 2011 til 70 procent i dag. Og samarbejdet mellem de stadigt mere selvbevidste udemokratiske stater er øget kraftigt i de senere år.
Rusland støtter aktivt autoritære regimer rundt om i verden – og modarbejder lige så hyppigt demokratiske kræfter, også i Europa. Autoritær fremmarch er altså ikke en abstrakt trussel langt borte. Den udfordrer også danskernes tryghed.
Danmark bør være international frontløber
Demokrati- og menneskerettighedsforkæmpere står midt i denne globale værdikamp. Menneskerettighedsorganisationer i autoritære lande kan dokumentere forbrydelser, advokere for forandringer og indgyde håb i undertrykte befolkninger.
En ny regering bør sætte en målsætning om, at Danmark bliver international frontløber inden for støtte til menneskerettigheds-forkæmpere
Rasmus Grue Christensen
Direktør, Dignity
Men udemokratiske regimer anvender stadigt flere metoder til at intimidere uafhængige civilsamfund, herunder anklager om udenlandsk indblanding, urimelige bureaukratiske barrierer samt overvågning, forbud og tortur. Forskere taler om en klar global tendens til, at civilsamfundenes råderum indskrænkes (”shrinking civic space”).
Vi bør derfor fra dansk side øge den økonomiske og faglige støtte til lokale uafhængige civilsamfund i autoritære lande, herunder menneskerettighedsforkæmpere og frie medier. Og vi må yde praktisk og teknisk hjælp til disse organisationer, når autoritære regimer intimiderer og truer deres virke.
En række danske udviklingsorganisationer bidrager aktivt med hjælp og støtte til uafhængigt civilsamfund under pres i hele verden. Udenrigsministeriet har blandt andet også – i samarbejde med paraplyorganisationen Globalt Fokus – lanceret initiativet Claim Your Space til akuthjælp for sårbare menneskerettighedsforkæmpere. Vi skal videre ad den vej og gøre endnu mere.
En ny regering bør sætte en målsætning om, at Danmark bliver international frontløber inden for støtte til menneskerettighedsforkæmpere under pres. Økonomisk, faglig og teknisk støtte.
Hæv støtteandel til civilsamfund og menneskerettighedsarbejde
Vi bør samle vigtige aktører på området og skabe en international platform for forpligtende støtte til uafhængige menneskerettighedsforkæmpere.
I Danmark bør vi desuden øge andelen af dansk udviklingsbistand, der udmøntes via civilsamfundet, fra de nuværende cirka 16 procent til mindst 25 procent, ligesom støtten til internationalt menneskerettighedsarbejde bør hæves markant i dansk udviklingspolitik.
Her kan Danmark virkelig gøre en meningsfuld og konkret forskel. Til gavn for udsatte aktivister verden over, der kæmper for menneskerettigheder og demokratiske reformer. Og til gavn vores egen tryghed og sikkerhed.