Regeringen vil sløjfe skattelettelser på firmatelefoner

FINANSLOV: S-regeringen vil finde 600 millioner ved at droppe de planlagte skattelettelser på firmatelefoner, viser internt notat. Socialdemokratiet har tidligere lagt op til at bruge pengene på socialt udsatte.

Regeringen ønsker at fastholde beskatningen af firmatelefoner.
Regeringen ønsker at fastholde beskatningen af firmatelefoner.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Martin MauricioJeppe Sahlholdt

Det var planen, at 480.000 personer i job næste år helt skulle fritages fra at betale skat af deres arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner.

Men hvis det står til regeringen, bliver "fri telefon" alligevel ikke til noget. Det fremgår af et internt regeringsnotat fra 5. september, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Her lægger regeringen op til at fastholde den beskatning af firmatelefoner, som VLAK-regeringen havde planlagt at fjerne fra 2020. Og dermed skal lønmodtagere formentlig stadig betale skat af deres arbejdstelefon. 

I Venstre ærgrer det skatteordfører Louise Schack Elholm, at regeringen lægger op til at droppe den tidligere regerings planer.

Tiden er løbet fra den beskatning. Man skal for eksempel heller ikke betale skat af en arbejdsgiverbetalt iPad.

Dennis Flydtkjær (DF)
Skatteordfører

”Det er en skat, der er administrativt tung at løfte for både arbejdsgivere og medarbejdere. Jeg mener, man skal bruge penge på socialområdet, men vi skal også sikre, at vi har en fornuftig beskatning,” siger hun.

Også Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører i Dansk Folkeparti, mener, at det er en dårlig idé at bevare beskatningen.

”For rigtig mange er telefonen et vigtigt arbejdsredskab, og derfor svarer det til at beskatte en tømrers hammer eller en murersvends murerske. Tiden er løbet fra den beskatning. Man skal for eksempel heller ikke betale skat af en arbejdsgiverbetalt iPad,” siger han.

Skal hjælpe udsatte børn?
Ud af den knapt halve million personer, der i 2015 betalte skat af fri telefon, havde cirka 300.000 personer en årlig lønindkomst på over 450.000 kroner, viser tal fra Danmarks Statistik

Socialdemokratiet har tidligere lagt op til at droppe den planlagte skattelettelse, der i alt koster 600 millioner kroner. Partiet præsenterede i september 2018 et stort socialudspil, hvor det blandt andet foreslås at bruge pengene på gratis tandpleje til udsatte unge og flere pædagoger i institutioner med mange udsatte børn.

”Vi siger, at det bør vi ikke gennemføre, men i stedet bruge den godt halve milliard kroner, det drejer sig om, på at lave de her tiltag til gavn for vores børn. Ikke mindst socialt udsatte børn,” lød det dengang fra daværende skatteordfører Jesper Petersen (S) til DR.  

Ingen af regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale, ønsker at kommentere notatet over for Altinget, men alle tre partier har tidligere sagt, at de ønsker at bevare beskatningen af firmatelefoner. 

Regeringen forventes at præsentere sit finanslovsudspil i slutningen af september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00