Se listen: Her er året mest læste debat på Altinget Verdensmål

Årets mest læste debatindlæg på Altinget Verdensmål har handlet om natur, biodiversitet og grøn omstilling, og så har ESG-kravene også fyldt spalteplads. Læs eller genlæs de fem mest læste indlæg her.

Foto: Dansk Erhverv/Emil Helms/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Brink

FN's 28. klimatopmøde er netop afsluttet, og årets arbejde med verdensmålene er ved at være ovre. Derfor tager Altinget Verdensmål et tilbageblik på, hvad der fangede læserne mest i årets debat. 

Det har i høj grad handlet om den grønne dagsorden, men også ESG-rapportering – der dækker over miljø- og klimamæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold – har vakt interesse blandt læserne.

Læs eller genlæs årets fem mest populære indlæg her. 

Christian Friis Bach: Biologers konfrontatoriske stil skader opbakningen til vild natur

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Det mest læste indlæg er fra Radikales Christian Friis Bach, der skrev, at der kræver dialog, inddragelse og samarbejde i stedet for personangreb, hvis vi skal opfylde verdensmålene og skabe mere natur og biodiversitet. 

"Jeg bliver vred, når gode ildsjæle, lokale borgere og landmænd, som knokler for bæredygtighed og biodiversitet, bliver mødt med stærke gloser og angreb langt under bæltestedet," skrev han blandt andet.

Læs eller genlæs indlægget her.

Debatindlægget blev bragt 6. februar 2023.

Har du lyst til at bidrage til debatten på Altinget Verdensmål, så send et indlæg til [email protected].

Bæredygtighedskonsulent: Erhvervslivets stigende interesse i ESG er et paradoks for verdensmålene

Foto: Bæredygtig Business, Arthur Cammelbeeck/Altinget

Det andenmest læste debatindlæg er skrevet af Steffen Max Høgh, der mener, at ESG har trukket bæredygtighed op på et strategisk niveau i virksomhederne, fordi en ESG-score er meget målbar og konkret at forholde sig til.

Det er omvendt også svagheden ved verdensmålene, mener han: "ESG kan nemt blive et skalkeskjul for virksomheder, der blot behandler den store transformation af vores samfund og planet som en rapporteringsøvelse."

Læs eller genlæs indlægget her.

Debatindlægget blev bragt 6. marts 2023.

 Concito og bæredygtighedsekspert: EU's grønne krav kan blive en afrikansk handelsbarriere

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

EU's krav om bæredygtighed i værdikæder er centrale for at nå verdensmålene og Parisaftalen. Men som kravene er skruet sammen nu, efterlader de det globale syd på perronen, skrev Jarl Krausing og Sofia Said Birch i årets tredjemest læste debatindlæg på Altinget Verdensmål. 

"Indtil videre giver de nye krav blot benzin til bålet i fortællingen om et EU, der kun tænker på sig selv," skrev de blandt andet.

Læs eller genlæs indlægget her.

Debatindlægget blev bragt 2. november 2023.

Bæredygtighedsrådgivere: Grøn vækst er et livsfarligt fatamorgana

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det fjerde debatindlæg på listen er skrevet af bæredygtighedsrådgiverne Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen, der mener, at Berlingskes chefredaktør er en af flere, der misforstår nogle centrale vækstbegreber.

Det er farligt, mener de, for hvis vi skal skabe en mere bæredygtig økonomi, er det vigtigt, at vi forstår, hvad grøn vækst, modvækst og post-vækst hver især indebærer.

"Modvækst-fortalere er ikke imod ny teknologi eller energi-effektivisering, men vi kan ikke forlade os på teknologiske landvindinger alene," skriver de blandt andet i indlægget.

Læs eller genlæs der her.

Debatindlægget blev bragt 26. juni 2023.

Direktør: Der er behov for vejledning til danske virksomheder, hvis de skal vinde kapløbet inden for ESG

Foto: Dansk Erhverv

Det femtemest læste indlæg på Altinget Verdensmål i 2023 er skrevet af Nilfisks direktør for bæredygtighed og ESG, Malene Thiele, der påpeger behovet for skarp vejledning til danske virksomheder, hvis Danmark skal være en grøn førernation i fremtiden.

"Danske virksomheder halter faktisk bagefter de nordiske kolleger, når det kommer til ESG-rapportering og parathed til at håndtere de nye rapporteringsstandarder," skriver hun blandt andet.

Læs eller genlæs det her.

Debatindlægget blev bragt 6. oktober 2023.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Malene Thiele

Direktør for global bæredygtighed og ESG, Nilfisk, bestyrelsesmedlem, FN's global compact network Denmark
cand.merc. i International Business (Copenhagen Business School, 2005)

Tanja Gotthardsen

Rådgiver og foredragsholder, Continual
cand.mag.

0:000:00