Debat

2030-formand: Danmarks ressourceforbrug forhindrer os i at leve op til verdensmålene

Vi er i Danmark nået langt med verdensmålene, men vi halter stadig bagefter, når det kommer til vores store ressourceforbrug. Det har store omkostninger for vores klima og miljø, og derfor er der brug for politisk handling nu, skriver Marianne Bigum.

Dan Jørgensen (S) må som resortminister for verdensmålene sikre koordineringen af en ambitiøs og national handlingsorienteret køreplan for verdensmålene, skriver Marianne Bigum (SF).
Dan Jørgensen (S) må som resortminister for verdensmålene sikre koordineringen af en ambitiøs og national handlingsorienteret køreplan for verdensmålene, skriver Marianne Bigum (SF).Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Marianne Bigum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2015 gik verden sammen og formulerede verdensmålene for bæredygtig udvikling og satte en fælles frist for disse mål i 2030.

I år er vi halvvejs mod målet om global bæredygtig udvikling, og verdens ledere mødtes for nylig til FN’s verdenstopmøde for at gøre status på, hvor langt vi egentlig er med at nå dem.

Meldingen er nedslående, for desværre står det skidt til.

På verdenstopmødet var beskeden fra verdens ledere klar: Vi står ved en skæbnesvanger skillevej for opnåelsen af FN's verdensmål (SDG'er). Udviklingen på de fleste af SDG'erne skrider enten alt for langsomt frem eller er gået tilbage siden 2015.

Vi står ved en skæbnesvanger skillevej for opnåelsen af FN's verdensmål. 

Marianne Bigum (SF)
Folketingsmedlem og formand for Folketingets 2030-netværk

Millioner af mennesker er blevet trukket ned i fattigdom og sult, fejlernæring breder sig, humanitære behov stiger, og klimaforandringerne gør deres indvirkning mere og mere tydelig.

Og på dette grundlag åbner vi i denne uge Folketinget.

Global udvikling og dansk handling
Da verdenssamfundet for otte år siden vedtog de 17 verdensmål med deres 169 indikatorer, indledte vi en ny æra inden for global udviklingstænkning.

Disse mål kræver, at de tre dimensioner af bæredygtig udvikling – økonomisk, social og miljømæssig – integreres i vores beslutningsprocesser. Det betyder farvel til silotænkning og en forståelse af verden som én helhed. Målene er universelle og gælder for alle lande uanset rigdom eller fattigdomsniveau. Det er op til dem, der kan, at gå forrest og vise vejen.

Herhjemme anerkendte vi dengang, at det er afgørende, at opfyldelsen af verdensmålene forankres på tværs af politiske partier, uanset hvem der sidder ved regeringsbordet, og at Danmarks verdensmålspolitik skal involvere væsentlige aktører i det danske samfund.

Derfor forankrede vi i 2017 verdensmålene politisk gennem nedsættelse af Folketingets tværpolitiske 2030-netværk og det tværsektorielle 2030-ekspertpanel, som skal understøtte og inspirere 2030-netværkets politiske arbejde.

Det er ikke nok, at Danmark igennem sit udviklingsarbejde og globale klimapolitik arbejder med verdensmålene

Marianne Bigum (SF)
Folketingsmedlem og formand for Folketingets 2030-netværk

Dan Jørgensen (S) er som minister for udvikling og globalt klima for nylig blevet givet regeringsansvaret for Danmarks verdensmålsforpligtelser. Men med verdensmålene skal vi huske ikke kun at se udad, men også indad.

Det er ikke nok, at Danmark igennem sit udviklingsarbejde og sin globale klimapolitik arbejder med verdensmålene. Det er også afgørende, at Danmark nationalt arbejder med at opfylde verdensmålene inden 2030. 

Derfor har Folketingets 2030-netværk også understreget over for den nye resortminister for verdensmålene, at ministerens ansvar er et koordineringsansvar for en ambitiøs og national handlingsorienteret køreplan, og at verdensmålene kræver samarbejde på tværs af ministerier og med en klar retning fra regeringens koordinationsudvalg.

For verdensmålene kræver et opgør med silotænkningen og en indsats af samtlige ministerier med blik for, hvor vi i Danmark halter efter opfyldelsen af verdensmålene.

Særligt disse verdensmål udfordrer Danmark
Eksperterne i 2030-panelet skriver i deres seneste statusrapport fra 2022, at Danmark er nået langt, men at vi er udfordret, når det kommer til:

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Verdensmål 14: Livet i havet.

Verdensmål 15: Livet på land.

Udfordringerne for alle disse tre hænger sammen med, at Danmark har et enormt ressourceforbrug svarende til fire gange så mange ressourcer, som jorden bæredygtigt kan genskabe, hvis alle havde samme erhvervspolitik og forbrug som os.

Læs også

I den nylige rapport ”The Circularity Gap Report” gøres der status på Danmarks materialeforbrug.

Rapporten viser, at ikke bare har Danmark et tårnhøjt forbrug af jomfruelige materialer svarende til 24,5 tons per person om året, hvilket er et godt stykke over gennemsnittet for både EU og verden som helhed, men også at Danmark efterfølgende kun lykkes med at få cirkuleret fire procent af disse ressourcer tilbage i økonomien.

Danmark har et enormt ressourceforbrug svarende til fire gange så mange ressourcer, som jorden bæredygtigt kan genskabe, hvis alle havde samme forbrug som os.

Marianne Bigum (SF)
Folketingsmedlem og formand for Folketingets 2030-netværk

Det har store omkostninger for vores klima, miljø og natur, og overvejende ansvarlig for det ikke-bæredygtige danske ressourceforbrug er ifølge rapporten byggebranchen, fremstillingsindustrien og fødevareindustrien.

Konsekvenserne herhjemme er blandt andet en biodiversitetskrise med mangel på plads til naturen og udledning af så meget kvælstof til danske farvande, søer og åer, at hele havområder nu risikerer at dø.

Læg dertil, at vores ressourceforbrug ikke kun har konsekvenser herhjemme, for rapporten viser også, at cirka 72 procent af de ressourcer, Danmark bruger, importeres fra udlandet.

Det globale materialeforbrug forårsager 70 procent af alle emissioner af drivhusgasser og 90 procent af tab af biodiversitet og pres på klodens vandressourcer.

Der er brug for politiske initiativer og handling nu, og af samme årsag har 2030-netværket og 2030-panelet valgt at arbejde med fokus på vores ressourceforbrug og verdensmål 12, samt en anerkendelse af at vores handlinger og forbrug direkte påvirker andre landes muligheder for bæredygtig udvikling.

Midtvejs mod 2030-deadline har vi travlt, men vi er klar til at tage udfordringen op.

Danmark skal gå forrest og vise verden, at opfyldelsen af verdensmålene er mulig, og at det er vores fælles ansvar at skabe en bæredygtig fremtid for alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Bigum

MF (SF), formand for 2030-netværket, ordfører for bl.a. EU, global klimapolitik, natur og udvikling
cand.polyt. (DTU 2009), ph.d. (DTU 2014)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00