Debat

Verdensmålsambassadør: Regeringens arbejde med verdensmålene lider af en midtvejskrise

Vi er tidsmæssigt midtvejs i arbejdet med verdensmålene, men vi er langtfra halvvejs med at indfri dem. Det kommende statusmøde på verdensmålene, SDG Summit, kan forhåbentlig blive en brat opvågnen for regeringen, skriver Sara Læssøe.

Udviklingsminister Dan Jørgensen siger, at han er indstillet på at gøre det kommende SDG Summit til en succes, men det skorter på handling, skriver Sara Læssøe.<br>
Udviklingsminister Dan Jørgensen siger, at han er indstillet på at gøre det kommende SDG Summit til en succes, men det skorter på handling, skriver Sara Læssøe.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verdensmålene står lige nu i en midtvejskrise. De befinder sig i et ulykkeligt ægteskab med regeringen. De bliver hverken lyttet til, passet på eller taget seriøst.

I 2015 blev den hidtil mest ambitiøse plan for verden skabt. Agenda 2030, som vi kender som verdensmålene.

Nu er der gået syv år, og vi har således syv år tilbage til at transformere den verden, vi lever i. Derfor har FN’s generalsekretær António Guterres 18.-19. september indkaldt til et statusmøde. Det såkaldte SDG Summit. Og spoiler alert: Det går ikke godt. Vi er nemlig tidsmæssigt midtvejs, men langtfra halvvejs fra at indfri de 17 verdensmål. Derfor er der brug for reel handling nu. 

Da verdensmålene blev vedtaget i 2015, virkede det til, at politikere, civilsamfundet og virksomheder tog dem til sig.

Regeringen har lagt en tvetydig linje, hvor der bliver sagt mange flotte ord, men hvor vi må kigge langt efter handling

Sara Læssøe
Verdensmålsambassadør

Verdensmålene var berømte, og vi var vant til at se de 17 farvestrålende farver – ikke mindst som en lille nål, som politikerne stolt prydede deres jakker med. Men hvor blev verdensmålene – og nålene af? 

Ude af syne, ude af sind

Verdensmålene blev nævnt én gang i SVM-regeringsgrundlaget, og Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål er sat i bero.

Samtidig siger Mette Frederiksen i kampagnen Women Rise for All, at ”verdensmålene skal være vores kompas”, alt imens Dan Jørgensen i et tweet fra Udenrigsministeriet skriver om det kommende FN statusmøde, at Danmark er ”indstillet på at gøre topmødet til en succes”. 

Svært er det dog at spotte, hvad Danmarks regering helt præcist har gjort for at gøre det til en succes. En noget tvetydig linje er lagt fra regeringens side, hvor der bliver sagt mange flotte ord, men hvor vi på nuværende tidspunkt må kigge langt efter handling. 

Verdensmålene er netop svaret på den polykrise, vi står i. De tilbyder et holistisk syn på fremgang og bæredygtig udvikling. Det betyder, at alle 17 verdensmål hænger sammen og påvirker hinanden.

Læs også

Vi skal derfor arbejde med dem alle, men alligevel er der særligt to mål, hvor Danmark halter bagefter. 

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion og Verdensmål 13: Klimaindsats. Og det er måske ikke så mærkeligt, når der skal over fire jordkloder til, hvis resten af verden skal forbruge som os, eller når man netop nu har åbnet en ny udbudsrunde for udvinding af olie og gas i Nordsøen.

Det er derfor heller ikke spor mærkeligt, at regeringen og verdensmålene her syv år inde står midt i en ægteskabelig krise.

Et muligt løftebrud

Vi har forpligtet os på en aftale, på nogle mål, der skal indfries inden 2030, og vi er lige så stille i gang med selv at undergrave dem. Vi har indgået et løfte, men vi formår, som det er nu, ikke at løfte vores ansvar. Det er mildt sagt ikke i orden. Jeg tror på, at vi kan gøre det bedre – for det skal vi.

Vi har brug for et ambitiøst handlingsprogram for de syv kommende år, så vi med belæg kan kalde os et foregangsland

Sara Læssøe
Verdensmålsambassadør

Jeg tror nemlig stadig på det projekt, som verdensmålene er. Nej, verdensmålene er ikke perfekte. De er ekstremt ambitiøse, de kan være ret uspecifikke, og så virker de tider lidt uoverskuelige med deres 169 delmål, der ellers gør det nemt at sætte fokus på den konkrete forandring. 

Verdensmålene er måske ikke perfekte, men de er det bedste vi har. En fælles vision som 193 lande har købt ind på. Inklusive Danmark. Og det synes jeg burde forpligte. Så 18.-19. september, når der er indkaldt til statusmøde i FN, så håber jeg, at det bliver en brat opvågnen for regeringen.

Vi har brug for et ambitiøst handlingsprogram for de syv kommende år, så vi med belæg kan kalde os et foregangsland. Syv år, hvor verdensmålene bliver lyttet til, passet på og taget seriøst. Så kan ægteskabets næste syv år måske blive lykkelige, så også de næste generationer kan leve et godt liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00