Væltede embedsmænd Friis Bach?

BAGGRUND: Christian Friis Bach træder tilbage som udviklingsminister på grund af forkerte oplysninger fra sine embedsmænd i sagen om GGGI. Det rejser nye kritiske spørgsmål om embedsmændenes rolle. Ny redegørelse på vej.
Christian Friis Bach (tv) går af som udviklingsminister. Tilbage står departementschef Ulrik  Vestergaard Knudsen (th) med mange ubesvarede spørgsmål.
Christian Friis Bach (tv) går af som udviklingsminister. Tilbage står departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen (th) med mange ubesvarede spørgsmål.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Kasper Frandsen

Hvem vidste hvad? Og blev oplysningerne bevidst tilbageholdt af embedsmænd i Udenrigsministeriet?  

Spørgsmålene står i kø, efter Udenrigsministeriet erkender "alvorlige fejl", der har ført til, at Christian Friis Bach (R) har givet forkerte oplysninger til Folketinget og i sidste ende trak sig som udviklingsminister. 

Friis Bach var alligevel til stede, da bestyrelsen i GGGI sagde god for rejser på 1. klasse. Og tilsyneladende har de oplysninger været kendt i ministeriet i noget tid, før eksministeren blev gjort opmærksom på det.

Selvom Christian Friis Bach forsøgte at pakke sin kritik af dele af embedsapparatet ind, var den ikke til at tage fejl af på pressemødet, hvor han annoncerede sin afsked.

Jeg kan ikke forklare eller forstå, hvorfor jeg først får den besked i går (onsdag, red.). Men sådan er det.

Christian Friis Bach (R)
Tidligere udviklingsminister

"Det er entydigt rigtigt, at der har været en medarbejder i ministeriet, der har haft adgang, før jeg får oplysningerne," sagde Christian Friis Bach, der karakteriserer sagen som "meget alvorlig".

Ifølge Christian Friis Bach blev han ringet op af en "højtstående embedsmand", der forelagde ham de nye oplysninger på en ministerrejse til Mellemøsten, der sluttede straks efter.

Allerede seks dage forinden opkaldet, fredag den 15. november, havde Christian Friis Bach fået et udkast til redegørelsen om GGGI-sagen. Men Friis Bach ønskede "en grundigere og mere detaljeret" redegørelse.

"Jeg kan ikke forklare eller forstå, hvorfor jeg får den besked i går (onsdag, red.). Men sådan er det," sagde Christian Friis Bach, der anfører, at han, da sagen tilbage i oktober for alvor startede, bad embedsmændene om at tjekke sagen "1000 procent ekstra".

Undersøger sig selv
Departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen foretog ikke selv opkaldet til Christian Friis Bach. Men ifølge ham var opkaldet "med henblik på, at han selv skulle ringe kort efter".

Han slår fast, at der er blevet begået fejl, der ikke bør ske. Derfor bliver der iværksat en intern undersøgelse af sagen, der forventes at ligge klar inden jul.

Jyllands-Posten har beskrevet, at ministeriet måske har haft oplysningerne allerede den 6. november.

"Oplysninger har ligget i vores system, og det er man først blevet gjort opmærksom på senere ... hvis det er rigtigt, at vi har haft oplysninger siden 6. november, skal vi finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, at der går et antal dage eller uger, før jeg og ministrene bliver gjort opmærksom på det," siger Ulrik Vestergaard Knudsen, der vil "lade andre afgøre", om han kan fortsætte som chef.

"Du har mildt sagt ikke ansvaret alene," sagde Ulrik Vestergaard Knudsen i sin tale til Friis Bach under ministeroverdragelse.

Foreløbig vil departementschefen afvente redegørelsen, før han afgør, om det får yderligere konsekvenser i ministeriet.

Sagen om GGGI-redegørelsen og Christian Friis Bachs afsked som udviklingsminister, er - hvis der er tale om bevidst tilbageholdte oplysninger - ikke den første af sin slags.

Særlig selvforståelse
Tilbage i foråret 2012 måtte Christian Friis Bach også stå skoleret overfor Folketinget, efter at topembedsmænd i Udenrigsministeriet havde tilbageholdt oplysninger om kreativ bogføring på Institut for Menneskerettigheder. Det skete samtidig med, at regeringen og støttepartiet Enhedslisten forhandlede om en fordobling af støtten til instituttet.

Claus Grube, der dengang var departementschef i Udenrigsministeriet, undgik en fyring og fik i stedet en næse af Friis Bach. 

Kilder tæt på Udenrigsministeriet fortæller om, at der i ministeriet er en særlig kultur og selvforståelse. Udenrigsministeriet er et af de helt store og tunge ministerier, hvor det er svært at komme ind. Og når man først er indenfor, gør man ofte lang karriere inden for ministeriet - ansatte i andre ministerier cirkulerer langt oftere rundt imellem departementerne. Netop derfor har Udenrigsministeriet tilnavnet 'siloen'.

Ifølge kilden, der har arbejdet tæt med embedsmændene i Udenrigsministeriet, kan embedsmændene være meget politiske i forhold til egne dagsordener, hvor f.eks. hastigheden af udarbejdelse af noter om nye politikker kan variere kraftigt, alt efter om embedsmændene synes om ideen.

"Og så kan en sag jo vinkles for ministeren, så deres mening står i bedst muligt lys," lyder det videre. 

Samtidig har Udenrigsministeriet måttet skære dybt i bemandingen og er dalet i det interne hierarki mellem ministerierne, hvor Statsministeriet ofte tager de store udenrigspolitiske beslutninger. Det har alt i alt ifølge kilden fået dele af embedsapparatet til at føle sig presset.

En anden kilde er meget overrasket over sagen med Christian Friis Bach.

"Jeg har kun mødt utroligt dedikerede embedsmænd, der kun ville deres minister det bedste. Samtidig oplever jeg, at de er dygtige til at aflæse, hvor ministeren vil hen," lyder det.

Er danskerne ført bag lyset?
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde ved præsentationen af Rasmus Helveg Petersen som ny udviklingsminister "ikke fantasi" til at forstille sig, at embedsmænd havde tilbageholdt oplysningerne bevidst.

Men nu bringer oppositionen med tidligere udviklingsminister og udenrigsordfører Søren Pind (V) via et skriftligt svar til Berlingske nye beskyldninger på banen.

For det første mener han, at det stiller kritikken af Lars Løkke Rasmussens dyre rejser på 1. klasse i "et noget andet lys", når Friis Bach selv var med til at godkende rejsereglerne i GGGI.

For det andet mener han, at regeringen har ført danskerne bag lyset ved ikke at offentliggøre Friis Bachs kendskab til de famøse rejseregler.

"... det meget underligt, at den danske regering først offentliggør nyheden et døgn efter kommunal- og regionsvalget," skriver Søren Pind, mens Konservatives Per Stig Møller ifølge Politiken mener, at Friis Bach er offer for "sjusk i ministeriet".

"Embedsmænd kan jo vælte enhver minister, og det er jo så også det, der er sket her," siger Per Stig Møller, der mener, at Christian Friis Bach kunne være blevet siddende, hvis han havde undskyldt over for Lars løkke Rasmussen.

Udviklingsordfører Mette Bock fra Liberal Alliance kalder det en skandale, at embedsværket ikke gav Friis Bach oplysningerne med det samme: "Det viser, at embedsværket er blevet politisk," siger Mette Bock til Berlingske.

Om sagen får flere hoveder til at rulle i siloen på Asiatisk Plads, må fremtiden vise. Redegørelsen forventes færdig omkring jul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00