Helene Liliendahl Brydensholt
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren er enig i, at ophævelsen af 10-årsreglen ikke vil have anden virkning end at skabe utryghed hos personer med opholdstilladelse, men reelt ikke vil ændre praksis ift. i dag?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 40, Spørgsmål 1
Er ministeren enig i, at ophævelsen af 10-årsreglen ikke vil have anden virkning end at skabe utryghed hos personer med opholdstilladelse, men reelt ikke vil ændre praksis ift. i dag?

Svar fra mandag den 20. november 2023
Det er vigtigt for regeringen at bevare princippet om midlertidighed og holde fast i, at en opholdstilladelse som flygtning som udgangspunkt ophører, når der ikke længere er et beskyttelsesbehov. En flygtning, der vælger at rejse på ferie i sit hjemland eller tidligere opholdsland, vil skabe en formodning for ikke længere at risikere forfølgelse. Det gælder efter min opfattelse også, selvom udlændingen har haft opholdstilladelse i Danmark i 10 år eller mere.

Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål nr. 8 til lovforslaget, hvortil der henvises, finder jeg det imidlertid rigtigst, at lovforslaget ændres, således at udlændinge med tidsubegrænset opholdstilladelse, der har haft opholdstilladelse i Danmark i 10 år eller mere, ikke omfattes af personkredsen for lovforslaget.

For så vidt angår personkredsen herefter omfattet af lovforslaget bemærkes, at det vil være op til de uafhængige udlændingemyndigheder at vurdere, om en udlænding, der har haft tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark i 10 år eller mere, og som er rejst på ferie i sit hjemland eller tidligere opholdsland, fortsat er i asylbegrundende risiko for forfølgelse. Jeg hverken kan eller vil blande mig i de uafhængige udlændingemyndigheders sagsbehandling. 20. november 2023 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2023 - 16464 2502359 Det bemærkes endvidere, at udlændingemyndighederne i den forbindelse vil skulle vurdere, om en inddragelse af opholdstilladelsen vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Kaare Dybvad Bek / Brit Gotthard Jensen Side
0:000:00