Pia Kjærsgaard
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Pia Kjærsgaard (DF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren forventer, at der om 2 år ikke længere er behov for en forlængelse af den særlige adgang til ophold?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 41, Spørgsmål 3
Forventer ministeren, at der om 2 år ikke længere er behov for en forlængelse af den særlige adgang til ophold?

Svar fra onsdag den 8. november 2023
Med særloven sikrede man en helt særlig og 2-årig opholdstilladelse til de personer, der havde bidraget til den danske indsats i Afghanistan, og som Danmark havde et særligt ansvar for. Som det fremgår af lovforslaget, er det regeringens opfattelse, at Danmark fortsat har et ansvar over for de pågældende personer.

Det er samtidig vigtigt for regeringen at bevare princippet om midlertidighed og holde fast i, at en opholdstilladelse efter særloven netop er særlig og midlertidig.

Særloven er et produkt af en helt særlig situation og den udlændingeretlige håndtering heraf hører til sjældenhederne. Det er på den baggrund, at regeringen foreslår at forlænge særloven frem til 1. december 2025, hvorefter den ophæves automatisk.

De personer, der har opholdstilladelse efter særloven, har mulighed for under deres ophold at søge om opholdstilladelse efter udlændingelovens almindelige regler, herunder asyl, hvis de pågældende ønsker at blive i Danmark efter særlovens udløb.

Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2023 - 16685 2506626 Kaare Dybvad Bek / Brit Gotthard Jensen Side 1/
0:000:00