Zenia Stampe
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Zenia Stampe (R) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren kan oplyse, hvordan den nye retstilstand uden en 10-årsregel skal administreres, herunder om udlændinge med ophold i Danmark fremover vil kunne få forhåndsgodkendt en rejse, så de ikke behøver at frygte for, at rejsen vil koste dem deres opholdstilladelse?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 40, Spørgsmål 15
Kan ministeren oplyse, hvordan den nye retstilstand uden en 10-årsregel skal administreres, herunder om udlændinge med ophold i Danmark fremover vil kunne få forhåndsgodkendt en rejse, så de ikke behøver at frygte for, at rejsen vil koste dem deres opholdstilladelse? Kan ministeren desuden oplyse, om der vil blive udarbejdet offentlige, vejledende retningslinjer på flere sprog til udlændingemyndigheder såvel som borgere for, hvornår en rejse vil være konventionsbeskyttet, eller om myndighederne og den enkelte udlænding med ophold i Danmark vil skulle foretage en selvstændig risikovurdering fra sag til sag?

Svar fra mandag den 13. november 2023
Som det fremgår af lovforslagets pkt. 2.1.1 om beskrivelse af gældende ret, skal Udlændingestyrelsen, hvis styrelsen får kendskab til, at en udlænding med opholdstilladelse efter § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2, planlægger at rejse til sit hjemland eller tidligere opholdsland, eksempelvis i forbindelse med en ansøgning om ophævelse af rejsebegrænsning, skal gennemgå sagen og vejlede udlændingen om reglerne om inddragelse og bortfald af opholdstilladelse. I denne forbindelse vil Udlændingestyrelsen oprette en sag om mulig inddragelse af den pågældendes opholdstilladelse, og den pågældende vil blive indkaldt til samtale efter tidspunktet for den formodede genindrejse i Danmark.

Såfremt Udlændingestyrelsen på anden vis får kendskab til eller mistanke om, at en udlænding med opholdstilladelse efter § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2, har rejst på ferie eller andet korterevarende ophold til sit hjemland eller tidligere opholdsland, skal Udlændingestyrelsen snarest muligt efter genindrejsen i Danmark indkalde udlændingen til en samtale. 13. november 2023 Udlændinge- og Integrationsministeriet Asyl og Visum Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2023 - 16895 2510934 Således er Udlændingestyrelsen forpligtet til at undersøge, om der er grundlag for at inddrage en opholdstilladelse meddelt efter udlændingelovens § 7 eller § 8, stk.

1 og 2, når styrelsen bliver bekendt med forhold, der kan tyde på, at opholdsgrundlaget for en udlænding var urigtigt eller ikke længere er til stede. Om der kan ske inddragelse af en opholdstilladelse meddelt efter udlændingelovens § 7 eller § 8, stk. 1 eller 2, vil afhænge af en konkret og individuel vurdering af, om betingelserne er opfyldt.

Denne vurdering vil i sidste instans blive foretaget af Flygtningenævnet, og hvad der er forløbet i løbet af ferierejsen vil naturligvis også skulle indgå som et element i vurderingen.

Lovforslaget ændrer ikke på Udlændingestyrelsens og i sidste instans Flygtningenævnets vurdering af, hvorvidt en opholdstilladelse skal inddrages som følge af en ferierejse til hjemlandet, herunder hvorvidt vedkommende fortsat er i asylbegrundende risiko for forfølgelse ved en tilbagevenden, samt om Danmarks internationale forpligtelser er til hinder for en inddragelse i det konkrete tilfælde.

Kaare Dybvad Bek / Brit Gotthard Jensen Side
0:000:00