Preben Bang Henriksen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om de økonomiske konsekvenser ved at indføre retskrav på erstatning for danske borgere, der er ofre for terrorisme i et land udenfor EU og deres pårørende

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 150, Spørgsmål 2
Vil ministeren give en vurdering af de økonomiske konsekvenser ved at indføre retskrav på erstatning for danske borgere, der er ofre for terrorisme i et land udenfor EU og deres pårørende?

Svar fra mandag den 16. maj 2022
Det følger af offererstatningsloven, at staten i særlige tilfælde kan yde erstatning for skader, der forvoldes ved handlinger begået uden for den danske stat, hvis offeret har bopæl i Danmark, har dansk indfødsret eller på gerningstidspunktet gjorde tjeneste for en udsendt dansk udenrigsrepræsentation.

Det er således tale om en billighedserstatning, hvor erstatning kan ydes, hvis særlige omstændigheder fører til, at det kan være rimeligt at yde erstatning.

Det fremgår af forarbejderne til loven, at bestemmelsen bl.a. vil kunne anvendes, hvis der er tale om et offer for en terrorhandling i udlandet.

Vi har heldigvis kun set få sager, hvor danskere har været ofre for terrorhandlinger i udlandet. Den meget begrænsede praksis, vi har på området, understøtter desuden, at ofre for terrorhandlinger i udlandet og deres pårørende vil få tilkendt erstatning efter billighedsvurderingen i offererstatningsloven.

På den baggrund er det Justitsministeriets vurdering, at det som udgangspunkt ikke vil have økonomiske konsekvenser at indføre et retskrav på erstatning for danske borgere, der bliver ofre for terrorisme i et land udenfor EU.

Side
0:000:00