Debat

3F: Krifa stiller ukristelige krav om arbejdstvang

Arbejdstvang eller ret til tilbagetrækning? Kun de velstående undslipper Krifas kyniske argumenter imod ret til tidlig pension efter mere end 42 år på arbejdsmarkedet, skriver Tina Christensen. 

Ser man nærmere på Arne-pension, viser tallene, at kun en femtedel reelt har trukket sig tilbage af de godt 50.000, som har fået ret til tidlig tilbagetrækning. Resten er fortsat i beskæftigelse eller jobsøgende, skriver Tina Christensen.<br>
Ser man nærmere på Arne-pension, viser tallene, at kun en femtedel reelt har trukket sig tilbage af de godt 50.000, som har fået ret til tidlig tilbagetrækning. Resten er fortsat i beskæftigelse eller jobsøgende, skriver Tina Christensen.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Tina Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bag et markedsføringsbudskab om ”god arbejdslyst” praktiserer den kristelige butik Krifa et meget lidt næstekærligt krav om arbejdstvang over for danskere, der har knoklet løs i mere end 42 år!

Efter offentliggørelse af grundlaget for SVM-regeringen har flere blå partier genoptaget deres politiske missil-angreb på retten til tidlig pension. I slipstrømmen følger Krifa, som hellere modarbejder slidte danskeres tryghed, end at kæmpe for bedre vilkår for lønmodtagere.

De kristeliges nytiltrådte formand, Venstre-politikeren Jane Heitmann, går i Altinget 12. juni rundt som en syns- og hørehæmmet elefant i den glasbutik, hvor vi danskere ellers drøfter tryghed, tilbagetrækning og seniorpolitik.

Ifølge Jane Heitmann er selve tankegangen bag Arne-pension ”grundlæggende forkert, fordi fokus er på at få folk ud af arbejdsmarkedet”. Jamen, den præcis samme tankegang ligger bag vores universelle ret til folkepension, når det lykkes os at nå den politisk fastsatte pensionsalder!

Det skyldes, at både de borgerlige og kristeliges forståelse for retten til tidlig pension – og folkepension – helt mangler. Det afgørende ved begge ordninger er, at det er en rettighed, som du og jeg kan være tryg ved og sikker på, når vi opfylder kriterierne og har knoklet i +42 år eller rundet folkepensionsalderen.

Ifølge Jane Heitmann er selve tankegangen bag Arne-pension ”grundlæggende forkert, fordi fokus er på at få folk ud af arbejdsmarkedet”.

Tina Christensen
Næstformand, 3F

Ingen tvang til at stoppe på arbejdsmarkedet

Men der er ingen, som i absolut ingen, der tvinger dig eller andre til at stoppe på arbejdsmarkedet. Tværtimod har skiftende regeringer og Folketinget i mange, mange år løbende gjort det stadig mere økonomisk attraktivt fortsat at arbejde i større eller mindre omfang, når man har rundet folkepensionsalderen. Den samme øvelse kan politikerne jo bare gentage i forhold til danskere, der har ret til tidlig pension. For ikke at tale om arbejdsgivernes ansvar for at sikre gode seniorordninger for deres erfarne medarbejdere.

Ser man nærmere på Arne-pension, viser tallene, at kun en femtedel reelt har trukket sig tilbage af de godt 50.000, som har fået ret til tidlig tilbagetrækning. Resten er fortsat i beskæftigelse eller jobsøgende – og de er trygge, fordi de ved, at de kan trække stikket, hvis det bliver nødvendigt af helbredsgrunde.

Det kan de gøre uden at skulle gennem en langstrakt og erfaringsmæssigt også tit både belastende og nedværdigende vurderingsforløb. I 3F har vi desværre mødt alt for mange medlemmer, der beretter om uværdige forløb med arbejdsprøvning.

Ret til tilbagetrækning

Ret til tidlig pension giver både tryghed og styrke til at søge dialog med arbejdsgiveren om en seniorordning, så man rent faktisk har mulighed for at blive i job, men eksempelvis skånes for de mest belastende arbejdsopgaver og eventuelt knyttes som mentor og faglig rådgiver for yngre kollegaer uden mange års brancheerfaring. 

I 3F ønsker vi en udbygning af Arne-ordningen i takt med fremtidig regulering af pensionsalderen og har kvitteret for SVM-regeringens plan om at hæve den aktuelt set ret beskedne ydelse med 1.000 kroner om måneden.

Men der er ingen, som i absolut ingen, der tvinger dig eller andre til at stoppe på arbejdsmarkedet.

Tina Christensen
Næstformand, 3F

Derimod er vi naturligvis lodret imod planerne om markant at forringe seniorpensionen, der er en visitationsordning. Vi taler altså om danskere, der dokumenteret ikke har helbred til fortsat at være på arbejdsmarkedet, uanset regneresultater fra Finansministeriets pisk-udbuds-modeller.

Det vil berige og kvalificere den offentlige debat, hvis både de kristelige, medier og politikere genlæser Pensionskommissionens grundige arbejde og rapport. For mindre end et år siden lød deres konklusion, at de forskellige tilbagetrækningsordninger supplerer hinanden og samlet set er med til at sikre en smule bedre social balance i seniorårene.

Kun kynikere fremstiller det som et tvunget valg imellem – og kræver en prioritering af – de tilbagetrækningsordninger, vi har. På samme tid som medierne svømmer over med historier om velstående danskere, der som +50-årige ”trækker stikket”, trapper ned og søger livets mening og ”after-work-balance”. Men deres kvalifikationer og arbejdsindsats kan danske virksomheder åbenbart sagtens undvære?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Christensen

Næstformand, 3F

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00