Ældre får ny pulje på 125 millioner, men bliver ikke fede af finanslov

OVERBLIK: Ny pulje skal bane vej for forsøgskommuner, der skal udvikle og afprøve nye veje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen. Men generelt spiller ældre en meget lille birolle på finansloven.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Ældreområdet fyldte ikke meget i regeringens finanslovsudspil, og det gør det heller ikke i den aftale om næste års finanslov, som mandag aften blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Der er dog blevet plads til ét initiativ på ældrevelfærden, men som med en pris på 125 millioner kroner årligt befinder sig i den økonomiske letvægterkategori.

{{toplink}}
Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Dokumentation

Om den nye pulje

Puljen på 125 millioner kroner målrettes kommunale initiativer, som rammer enten et eller flere af kommunernes værdighedspolitikker:

  • Livskvalitet
  • Selvbestemmelse
  • Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
  • Mad og ernæring
  • Pårørende
  • En værdig død
  • Bekæmpelse af ensomhed.

I aftaleteksten nævnes som eksempel forsøg med bedre arbejdstilrettelæggelse, så borgerne kan fortsætte deres hidtidige døgnrytme, afprøvning af en pårørendevejlederfunktion, sikring af kompetencer i forhold til en værdig død samt forsøg med bedre kontakt til svækkede ældre gennem for eksempel omsorgsbesøg og/eller tryghedsskabende telefonopkald.

Det er en integreret del af forsøgene, at de deltagende kommuner forpligter sig på at stille erfaringer og viden til rådighed. Forsøgsdesignet drøftes med KL og relevante interessenter.

Hertil etableres en styregruppe med repræsentanter for forsøgskommunerne, KL samt interessenter.

Der etableres desuden en netværksgruppe for alle forsøgskommunerne med henblik på at afsøge potentialerne i forsøgene for resten af landets kommuner.

Midlerne i 2020 og i 2021 afsættes som en ansøgningspulje, som kommunerne kan søge til målrettede forsøg med henblik på at udvikle og afprøve nye innovative veje.

Puljen administreres af Sundheds- og Ældreministeriet.

Midlerne fra 2022 og frem udmøntes efter drøftelse mellem aftaleparterne.

Kilde: Finanslovsaftale for 2020


0:000:00